ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ

Μια τραγωδία ανέδειξε τεράστια προβλήματα

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2017 22:20

Ήταν ένα τραγικό γεγονός. Ένα γεγονός που συντάραξε τη μικρή κοινωνία της Αγιάς και που έφερε με τον χειρότερο τρόπο στην επιφάνεια χρονίζοντα άλυτα προβλήματα της κωμόπολης.

Ο λόγος για τον τόσο άδικο θάνατο του 74χρονου Αντώνη Ζησάκη, ο οποίος, το απόγευμα της Τρίτης 9 Μαΐου, έπεσε στην κοίτη χειμάρρου που διέρχεται από το κέντρο της Αγιάς από ύψος τουλάχιστον τριών μέτρων με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολύ σοβαρά και να πεθάνει μετά από ένα σχεδόν 48ωρο. Να ήταν από απροσεξία, να ζαλίστηκε, να γλίστρησε; Κανείς δεν ξέρει. Επρόκειτο, πάντως, για έναν άνθρωπο ζωντανό, με αποκατεστημένα τα παιδιά του, δίχως προβλήματα, με πολλή αγάπη από και προς την οικογένειά του, ευτυχισμένο με τη σύζυγό του, στοιχεία που αποκλείουν παντελώς, όπως υποστηρίζουν οι δικοί του άνθρωποι, το ενδεχόμενο να θέλησε να δώσει από μόνος του τέλος στη ζωή του. Μαρτυρία δε φίλου του, που μίλησε μαζί του λίγα λεπτά πριν τη μοιραία πτώση, αναφέρει πως ο ηλικιωμένος όδευε προς τα δημοτικά ουρητήρια για φυσική του ανάγκη, και ‘δω είναι το σημείο απ’ όπου ο άνθρωπος αυτός ξεκινά να πέφτει επανειλημμένως θύμα προβλημάτων που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να είχαν λυθεί από καιρό.

Ποια είναι αυτά; Πρωτίστως, ότι τα μοναδικά δημοτικά ουρητήρια της Αγιάς ήταν κλειστά. Και δεν ήταν κλειστά τυχαία, αφού σχεδόν μονίμως είναι κλειστά με τη δικαιολογία εκ μέρους τη δημοτικής αρχής ότι λερώνουν εύκολα, βουλώνουν οι σωληνώσεις, προκαλείται μεγάλη δυσοσμία και δεν υπάρχουν ούτε τα λεφτά για συνεχείς επιδιορθώσεις, ούτε το προσωπικό που να μπορεί να ασχολείται καθημερινά με την καθαριότητα και την ευταξία των τουαλετών.

Δεύτερο πρόβλημα, η έλλειψη σε προστατευτικά κάγκελα από το σημείο της πτώσης. Τόσο εκεί, στο κεντρικότατο αυτό σημείο, με παιδική χαρά ακριβώς δίπλα, κεντρική πλατεία στα 50 μέτρα και γύρω γύρω τρία μεγάλα σχολεία, όσο και σε πολλά άλλα σημεία εκατέρωθεν του χειμάρρου, που έχει και πολύ μεγάλο ύψος, δεν υπάρχουν κάγκελα και ο καθένας, μικρός ή μεγάλος, είναι ανά πάσα στιγμή εκτεθειμένος στον κίνδυνο να βρεθεί στο κενό. Τα κάγκελα δε, που υπάρχουν, είναι από δεκαετίες, ενώ η πλήρης διευθέτηση του χειμάρρου έγινε σχεδόν πριν 40 χρόνια, που είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα όπου μέσα σ’ αυτό οι δημοτικές αρχές, που πέρασαν, ήδη από καιρό θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει στην τοποθέτηση των προστατευτικών.

Τρίτο πρόβλημα, που ο άτυχος αυτός άνθρωπος βρήκε μπροστά του, ήταν η αδυναμία να βρεθεί γρήγορα ασθενοφόρο να τον μεταφέρει στο τοπικό Κέντρο Υγείας επειδή οι υπάρχοντες οδηγοί δεν φτάνουν για να καλυφθούν οι βάρδιες και την ώρα του ατυχήματος βάρδια δεν υπήρχε. Ασθενοφόρο θα έπρεπε να έρθει από τη Λάρισα, από το ΕΚΑΒ, όπως άλλωστε κι έγινε, αλλά προτιμήθηκε από τους ανθρώπους που έσπευσαν προς βοήθεια, παρουσία της συζύγου του, να διακομισθεί στο Κέντρο Υγείας με αγροτικό αυτοκίνητο και, μάλιστα, στην καρότσα αυτού, γεγονός που χάρη στη βιντεοσκόπησή του από άνθρωπο που βρέθηκε στο συμβάν, και εν συνεχεία ανάρτησή του σε προσωπικό του διαδικτυακό ιστότοπο, πήρε διαστάσεις πανελλαδικά.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι τωρινό. Το Κέντρο Υγείας μένει ακάλυπτο για πάρα πολλές ώρες ημερησίως, η περιοχή είναι μεγάλη, ο κόσμος πολύς και τα παράλια της Αγιάς δέχονται κατά τους θερινούς μήνες χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες. Είναι αδιανόητο μια τέτοια περιοχή να στερείται οδηγών ασθενοφόρου. Είναι αδιανόητο ένας άνθρωπος να μεταφέρεται βαριά τραυματισμένος στην καρότσα ενός αγροτικού. Είναι η απόλυτη κατάντια για το κράτος και την Πολιτεία.

Όλοι στην Αγιά αυτές τις ημέρες συζητούν και ξανασυζητούν τα προβλήματα που ανέδειξε ο θάνατος του συντοπίτη τους. Όλοι απαιτούν λύσεις. Λύσεις, που όπως λένε, θα έπρεπε να είχαν δοθεί από χρόνια. Χαρακτηριστική δε, είναι και η επιστολή του Συλλόγου Αγιωτών Καρδιοπαθών προς την εφημερίδα, η οποία αναφέρει: «Με αφορμή το θανατηφόρο ατύχημα του συμπατριώτη μας, που για άγνωστους λόγους μέχρι στιγμής έπεσε στον Άμυρο ποταμό που διασχίζει την πόλη της Αγιάς στο ύψος της κεντρικής πλατείας, διαμαρτυρόμαστε έντονα ως Σύλλογος Καρδιοπαθών Δήμου Αγιάς “Όσιος Συμεών ο Ανυπόδητος” για τις ελλείψεις και παραλείψεις που παρουσιάστηκαν κατά το ατυχές γεγονός, σ’ όλες τις υπηρεσίες, αρχίζοντας από τον Δήμο Αγιάς και όλες τις βαθμίδες υγειονομικής υπηρεσίας της χώρας μας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο ατυχής, γνωρίζοντας ότι τα δημοτικά ουρητήρια είναι κλειστά, σταμάτησε στο συγκεκριμένο σημείο, μάλλον προς σωματική του ανάγκη, στις όχθες του ποταμού, οι οποίες είναι αφύλακτες χωρίς προστατευτικά κιγκλιδώματα, και για άγνωστο λόγο, είτε από στιγμιαία ζάλη ή άλλη αιτία, ήταν 74 ετών, χωρίς να καταλάβει βρέθηκε στην κοίτη του ποταμού, με θανατηφόρο τραύμα, από ύψος 3 μέτρων. Οι πρώτες κλήσεις του για βοήθεια έγιναν αντιληπτές από γυναίκες του παρακείμενου Συλλόγου Γυναικών.

Από ‘δω και πέρα αρχίζει ο μεγάλος μας ξεπεσμός σαν οργανωμένο κράτος. Ειδοποιήθηκε το Κέντρο Υγείας Αγιάς το οποίο αδυνατούσε να στείλει αυτοκίνητο πρώτων βοηθειών, γιατί λέει δεν είχε οδηγό, με αποτέλεσμα ο ατυχής να μεταφερθεί στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου. Η εικόνα αυτή έκανε τον γύρο της Ελλάδας μέσω των τηλεοπτικών καναλιών. Ευτυχώς που προσήλθε έγκαιρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι διασώστες μετέφεραν τον ατυχή.

Δεν αποτελεί “δικαιολογία” για μας τους πολίτες και ιδιαιτέρως τις ευπαθείς ομάδες καρδιοπαθών, καρκινοπαθών, υπερήλικων, ότι το Κέντρο Υγείας Αγιάς δεν μπορεί να κινήσει το νοσοκομειακό όχημα λόγω ελλείψεως οδηγού. Ας απευθυνθούν στους προϊσταμένους τους και εάν κι εκείνοι δεν μπορούν να δώσουν λύση ν’ απευθυνθούν στους πιο πάνω. Να σας κάνουμε δε γνωστό ότι “ουδέν πρόβλημα άλυτο” παρά μόνο όταν δεν θέλουμε να το λύσουμε, ειμί μόνο ο τετραγωνισμός του κύκλου.

Εξάλλου, όλα τα προβλήματα για τη λύση τους δεν απαιτούν οικονομικά μέσα παρά μόνο πρωτοβουλία και αποφασιστικότητα από τους υπευθύνους.

Τα ανωτέρω παρακαλούμε να θεωρηθούν αποκλειστικά και μόνο ως διαμαρτυρία των απλών ανθρώπων, των εντίμων πολιτών και συνεπών φορολογουμένων.

Στον Δήμο Αγιάς σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 300 καρδιοπαθείς. Σ’ αυτούς προσθέστε και τις λοιπές ευπαθείς ομάδες συν τον υπερήλικο – γηρασμένο πληθυσμό του δήμου. Φανταστείτε την ψυχολογική κατάσταση αυτών των ανθρώπων, όταν μέσα στην πόλη της Αγιάς, τόσο κοντά στο Κέντρο Υγείας, δεν μπόρεσε να σωθεί ένας άνθρωπος. Τι θα γίνει σε ένα απομακρυσμένο και ορεινό χωριό του δήμου; Εάν και τότε που κατασκευάσθηκε ο περιφερειακός δρόμος είχε διαμαρτυρηθεί ο κόσμος και οι φορείς της Αγιάς για τις σοβαρές παραλήψεις απουσία υπόγειων διαβάσεων δεν θα θρηνούσαμε ως τώρα τρία θύματα».

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass