ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Ξεμπλοκάρουν αρδευτικά, προχωρούν βιολογικοί καθαρισμοί

*ΔΕΥΑ και ΟΕΒ επωμίζονται το κόστος για να μην αυξηθεί η τιμή του νερού *Βελτιωτικές ρυθμίσεις στους δασικούς χάρτες και τη δασική νομοθεσία, ζήτησε ο Κ. Αγοραστός

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2017 22:06

Μέσω της μείωσης του κόστους λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων κι όχι με αύξηση της τιμής του νερού, θα επιχειρηθεί να γίνει η ανάκτηση του περιβαλλοντικού κόστους νερού, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας προχθές στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

«Είναι στοίχημα για όλους μας και πρέπει να το κερδίσουμε γιατί είναι προς όφελος του πολίτη και του παραγωγού», τόνισε και ανακοίνωσε ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την τιμολόγηση του νερού έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο τελικό στάδιο συλλογής υπογραφών, ενώ έχει εγκριθεί και από τους θεσμούς.

Με την τιμολόγηση του νερού εκπληρώνεται η βασική αιρεσιμότητα προκειμένου οι περιφέρειες αλλά και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για τη δημοπράτηση νέων αρδευτικών έργων αξιοποιώντας πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. «Πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως τα έργα νερού στον αγροτικό τομέα που αποτελεί βασικό πυλώνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας», επισήμανε σχετικά ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Ο κ. Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε ακόμη ότι:

-Στο τέλος Ιουνίου πρόκειται να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο ο σχεδιασμός της πρώτης αναθεώρησης των σχεδίων διαχείρισης υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμού και θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

-Για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, υπάρχει συνεργασία και πρόκειται να υπογραφεί επιτελική προγραμματική σύμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων, των Περιφερειών και των Δήμων προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων σε περίπου 200 οικισμούς της χώρας άνω των 2.000 κατοίκων συνολικού προϋπολογισμού που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. «Θα αξιοποιήσουμε πόρους της τάξης του 1 δισ. ευρώ, τα οποία σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό διαχειρίζονται οι Περιφέρειες, άρα χρειάζονται συνέργειες με τεχνικά, διοικητικά, οικονομικά χαρακτηριστικά και πάνω απ’ όλα μια πολιτική συμφωνία: ότι τα έργα θα γίνουν και θα λειτουργούν. Γιατί η ουσία στα έργα περιβάλλοντος είναι ότι μπορεί να επενδύουμε εδώ και χρόνια πόρους αλλά δυστυχώς τα απαξιώνουμε μετά γιατί τα αφήνουμε χωρίς λειτουργία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σ. Φάμελλος, ενώ ο κ. Κ. Αγοραστός τόνισε: «ενώνουμε τις δυνάμεις μας, εντάσσουμε έργα στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα αλλά και στο Τομεακό προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία όλων των μονάδων διαχείρισης λυμάτων (βιολογικοί καθαρισμοί) στο πλαίσιο εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, ώστε να επιλυθούν περιβαλλοντικά ζητήματα, να παροχετευθεί χρήμα στην πραγματική οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

ΔΑΣΙΚΟΙ

ΧΑΡΤΕΣ

Στη σύσκεψη, η διάρκεια της οποίας υπερέβη τις 3,5 ώρες, βασικό θέμα ήταν οι δασικοί χάρτες.

Ο κ. Σ. Φάμελλος αφού τόνισε ότι μια σειρά από τις προτάσεις που κατέθεσε εξαρχής η ΕΝΠΕ έχουν γίνει αποδεκτές από το Υπουργείο (χαρακτηριστικό παράδειγμα η μείωση του κόστους των τελών αντίρρησης και η ατέλεια για τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού), επαναβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται

-«να διασφαλιστεί κάθε ευρώ από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους

-να μην υπάρξουν στρεβλώσεις στην οικονομία, την κοινωνία, τις υποδομές, το οικιστικό περιβάλλον, τη βιομηχανία και τον τουρισμό».

Ο κ. Σ. Φάμελλος είπε ακόμη ότι θα εξεταστούν από την κυβέρνηση και άλλα ζητήματα που έθεσαν τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΠΕ και τα οποία προκύπτουν από τους δασικούς χάρτες και αφορούν γενικότερα στη δασική νομοθεσία. Πρόκειται για ζητήματα που αφορούν στο τεκμήριο κυριότητας και θέματα ιδιοκτησίας, τη δυνατότητα διαχείρισης δασωμένων αγρών και τη δυνατότητα των νομαδικών κτηνοτρόφων που κατέχουν τίτλους και αλλάζουν περιοχές και πώς συνδέονται με τα σχέδια βόσκησης.

Από την πλευρά του ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε ότι «υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν ανακύψει από την κατάρτιση των δασικών χαρτών καθώς δεν λήφθηκαν υπ’ όψη τα διαγράμματα αναδασμών και διανομών καθώς και άλλες διοικητικές πράξεις της Δασικής Υπηρεσίας (όπως άδειες εκχέρσωσης, παραχωρητήρια) με αποτέλεσμα να προκύψουν τα εξής προβλήματα:

-Εκτάσεις με νόμιμο τίτλο από αναδασμό ή διανομή (κληροτεμάχια) να φαίνονται ότι διέπονται από τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.

- Εκτάσεις με νόμιμες άδειες εκχέρσωσης και παραχωρητήρια να φαίνονται ότι διέπονται και αυτές από τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας. Όλες αυτές οι εκτάσεις εμφαίνονται στον Δασικό χάρτη με τους κωδικούς Δ.Α και Χ.Α δηλαδή ήταν δασικές / χορτολιβαδικές το έτος 1945 και άλλης μορφής σήμερα.

-Αγροτικές εκτάσεις του 1945 οι οποίες σήμερα φαίνονται να είναι δασωμένες με κωδικό χαρακτήρα (Α.Δ) δηλαδή ήταν άλλης μορφής το 1945 όμως σήμερα φαίνονται ως Δασικές.

Επειδή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δοθεί λύση να μην χρειάζεται υποβολή αντίρρησης μέχρι 12 Ιουνίου για τις εκτάσεις των αναδασμών και διανομών που έχουν τίτλο αλλά φαίνονται στους Δασικούς χάρτες ως δασικές η χορτολιβαδικές (Ορθοφωτοχάρτες του 1945) θα πρέπει να εξετασθεί η διαδικασία που θα μπορούσε να είναι σύννομη και παράλληλα να επιλυθεί το πρόβλημα χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των πολιτών», πρότεινε.

Επισημαίνεται ότι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας έχει δώσει ρητή εντολή στη διεύθυνση πολιτικής γης να εξυπηρετεί αμέσως τους πολίτες στα αιτήματα που υποβάλλουν για θέματα τα οποία αφορούν στους δασικούς χάρτες.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Ο κ. Σ. Φάμελλος και η διοίκηση της ΕΝΠΕ συμφώνησαν να ανανεώσουν το ραντεβού τους για την κυκλική οικονομία, τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και την ανακύκλωση, θέματα που προετοιμάζονται από το υπουργείο και την κυβέρνηση για τους επόμενους μήνες.

ΑΘΗΝΑ, Του Ανταποκριτή μας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass