ΣΥΣΚΕΨΗ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Στον Κίσσαβο η άσκηση «Διά Πυρός 2017»

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2017 22:00
Από τη χθεσινή σύσκεψη διοικητών στην Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Θεσσαλίας Από τη χθεσινή σύσκεψη διοικητών στην Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Θεσσαλίας

Με την άσκηση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, με την κωδική ονομασία «Δια Πυρός 2017», ολοκληρώνεται σήμερα στον Κίσσαβο η προετοιμασία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας με αφορμή και τη νέα αντιπυρική περίοδο, που ξεκίνησε την 1η Μαΐου.

Σκοπός της σημερινής άσκησης, πέρα από την υπενθύμιση των διαδικασιών και την επικαιροποίηση των διαθέσιμων μέσων πυρόσβεσης, από Πυροσβεστικό Σώμα, Δήμους και άλλες κρατικές Υπηρεσίες, είναι ο εντοπισμός των αδυναμιών αλλά και η βελτίωση του συντονισμού.

Ο συντονισμός των υπηρεσιών αφορούσε και στη χθεσινή σύσκεψη διοικητών των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας που έγινε χθες στη Λάρισα, παρουσία του συντονιστή Βορ. Ελλάδας υποστρατήγου Δημ. Αναγνωστάκη και τον διοικητή των ΠΥ Θεσσαλίας αρχιπύραρχο Αχ. Τζουβάρα να παρουσιάζει τις τελευταίες οδηγίες.

Το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκαν ανάλογες συσκέψεις των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας, Δήμων και Περιφέρειας ενώ η σύνταξη του σχεδίου των δασών ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο όπως διευκρίνισε ο κ. Τζουβάρας προσθέτοντας ότι φέτος θα είναι αυξημένος ο αριθμός των περιπολιών.

ΠΟΡΟΙ

Να σημειωθεί ότι στα τέλη Απριλίου, από το Υπουργείο Εσωτερικών κατανεμήθηκαν 16,9 εκατ. ευρώ - από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους - στους Δήμους για την κάλυψη φετινών αναγκών πυροπροστασίας.

Μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα αν αυτοί οι πόροι απορροφήθηκαν και αν οι όλοι οι εμπλεκόμενοι Δήμοι προχώρησαν ήδη σε δράσεις πυροπροστασίας. Οι μέχρι σήμερα καιρικές συνθήκες έχουν ευνοήσει την ανάπτυξη βλάστησης και αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε πρόσθετο πρόβλημα το φετινό καλοκαίρι την ώρα που η χώρα, φέτος, διαθέτει λιγότερα εναέρια μέσα.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Σε ό,τι αφορά στα θέματα προσωπικού, υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΥΠΣ) Θεσσαλίας, σε πρόσφατη επιστολή της προς τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος σημείωνε πως, «ξεκινά η αντιπυρική περίοδος με ελλείψεις για άλλη μία χρονιά στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες νομού Λάρισας».

Εκφράζοντας παράλληλα «την έντονη ανησυχία για τις ελλείψεις που διαπιστώνονται στον αριθμό του προσωπικού των μονίμων πυροσβεστών στον νομό Λάρισας. Ελλείψεις που, ενόψει και της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, είναι πολύ πιθανό να καλύπτονται με αυξημένες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές κλήσεις σε επιφυλακή των υπαλλήλων στις βάρδιες καθώς και με μετακινήσεις υπαλλήλων χωρίς τη θέλησή τους μεταξύ σταθμών και κλιμακίων του νομού».

Αναφέροντας τα παραδείγματα επάνδρωσης νέων Πυροσβεστικών Κλιμακίων, όπως του Πυργετού, από υπηρετούντες στον νομό με αποτέλεσμα να «αποδυναμωθεί σημαντικά ο 1ος Π.Σ Λάρισας, ο σταθμός της ΒΙ.ΠΕ Λάρισας και η Π.Υ. Ελασσόνας».

ΣΙΤΟΚΑΛΑΜΙΕΣ

Ουσιαστικό πρόβλημα δημιουργεί κάθε χρόνο, η αυθαίρετη καύση σιτοκαλαμιών, φωτιές που επεκτείνονται σε μεγάλες εκτάσεις, ειδικά τις περιόδους που οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ρίχνονται στη μάχη για την αντιμετώπιση εστιών σε ορεινούς όγκους. Για πολλοστή φορά, όπως διευκρίνισε ο κ. Τζουβάρας, «απευθύνουμε έκκληση στον αγροτικό κόσμο για συνεργασία».

ΚΙΣΣΑΒΟΣ

Η σημερινή άσκηση θα διεξαχθεί σε περιοχή μεταξύ της Δήμητρας και της Ανατολής Αγιάς «σε πραγματικές συνθήκες» όπως σημειώνεται από την Πυροσβεστική «με συμμετοχή όλων των φορέων πυρόσβεσης σε περιφερειακό επίπεδο. Σκοπός της άσκησης είναι η καλύτερη προετοιμασία του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, προκειμένου να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα, ο συντονισμός και η αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στη δασοπυρόσβεση φορέων.

Το σενάριο της άσκησης προβλέπει δασική πυρκαγιά μεγάλης έντασης και ταχείας εξέλιξης σε πευκόφυτη έκταση. Στην πραγματοποίησή της θα συμμετάσχουν πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την περιφέρεια της Θεσσαλίας, Πολιτική Προστασία Λάρισας με μηχανολογικό εξοπλισμό και προσωπικό, Εθελοντικές Ομάδες της Περιφερειακής Ενότητας, Στρατός, ΕΛ.ΑΣ , Δασική Υπηρεσία».

 Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass