Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΩΝ "ΑΓ. ΑΧΙΛΛΙΟΣ"

Εξόρμηση στο Γοργοπόταμο

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2017 17:20

Μάιος. Η φύση βρίσκεται στις δόξες της. Την πλημμυρίζουν άπειρα χρώματα και αρώματα και οι καρδιοπαθείς του Συνδέσμου "Άγιος Αχίλλιος" εξέδραμαν στον Ν. Φθιώτιδος.
Στο μοναστήρι της Παναγίας Δαμάστας που βρίσκεται στις πλαγιές του Β. Καλλίδρομου, με ωραία θέα στην πεδιάδα του Σπερχειού και τον Μαλλιακό κόλπο, θαυμάσαμε πρώτα την εξωτερική αυλή με τα αιωνόβια πλατάνια και τις πολλές βρύσες με τα δροσερά νερά τους και στη συνέχεια την εσωτερική αυλή με την εκκλησία της Παναγίας, άγνωστο πότε ιδρύθηκε, όπου προσκυνήσαμε την εικόνα και λείψανα αγίων (Δαμιανού - Σεραφείμ - Στυλιανού - Ιωνά).


Σ' αυτόν τον ιερό χώρο το 1821 είχαν την έδρα τους οι οπλαρχηγοί Αθ. Διάκος - Δυοβουνιώτης - ο γερο Πανουργιάς και ο δεσπότης των Σαλώνων Ησαΐας, όπου έδωσαν όρκο και ευλόγησαν τα όπλα.
Αυτό έγινε αιτία οι Τούρκοι να πυρπολήσουν το μοναστήρι. Σώθηκε μόνο ο ναός και η εικόνα της Παναγίας.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον χώρο που έχει διαμορφωθεί και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Νοεμβρίου η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, το μεγαλύτερο σαμποτάζ στην κατεχόμενη Ευρώπη κατά τη γερμανική κατοχή.
"Κι εσύ ρε Γοργοπόταμε στους πρόποδες της Οίτης, στην ιστορία σε έγραψαν σ' Ανατολή και Δύση. Σφραγίδα της Αντίστασης των ανταρτών καμάρι, που δόξασες τους αρχηγούς τον Ζέρβα και τον Άρη. Που 'χεις τα κρύα τα νερά, δροσίζεις τη Λαμία, την ξακουστή τη γέφυρα που έγραψε η ιστορία".
Λαϊκός ποιητής: Καπετανάκος Γεώργιος
ΤΟ μεσημέρι γευματίσαμε στο χωριό Γοργοπόταμος στην ταβέρνα του Τεμπέλη, με την τεράστια αυλή και τα αιωνόβια πλατάνια.
Τον καφέ μας απολαύσαμε στην παραλία της Ν. Αγχιάλου.
Α.Χ.