ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ

Θα πληρώνουμε και τις πλαστικές σακούλες από το 2018

* Ενημερωτική εκδήλωση σήμερα στη ΔΕΥΑΛ και την πλατεία Ταχυδρομείου

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2017 22:45

Ειδικό τέλος στη χρήση πλαστικής σακούλας μιας χρήσεως θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018, βάσει κοινοτικής οδηγίας που υπαγορεύει στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη σταθερή μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων και την Εταιρεία Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας διοργάνωσε την Πέμπτη 25 Μαΐου στη Λάρισα εκστρατεία ενημέρωσης για τη σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 720/2015 Κοινοτική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλες οι χώρες μέλη πρέπει να προβούν, σταδιακά, σε μείωση χρήσης της λεγόμενης ελαφριάς πλαστικής σακούλας. Γι’ αυτόν τον σκοπό κάθε σακούλα στα σούπερ μάρκετ και άλλες αντίστοιχες επιχειρήσεις, όπως μανάβικα κ.ά. θα πωλείται υποχρεωτικά σε αντίτιμο που θα ορίζεται από τον σχετικό νόμο, ο οποίος συντάσσεται αυτό το διάστημα, όπως σημειώνει στην «Ε» η εκπρόσωπος του ΕΟΑΝ, κ. Έφη Τριτοπούλου. Η τιμή τής κάθε σακούλας υπολογίζεται ότι θα οριστεί περίπου στα 8 λεπτά – αν και το ύψος του ποσού δεν είναι σίγουρο ακόμη. Σύμφωνα με την κ. Τριτοπούλου η χώρα μας έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά την επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Ιταλία η οποία έχει ήδη προχωρήσει στην πλήρη κατάργηση της πλαστικής σακούλας.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις τής κάθε σακούλας θα αποδίδονται σε δημόσιο «πράσινο» ταμείο, που θα δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό και θα διατίθενται σε δράσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού, μέσω εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων. «Στόχος του ΕΟΑΝ είναι αυτά τα έσοδα να βαίνουν μειούμενα, και στο τέλος να γίνουν πια μηδαμινά. Αυτό θα σημάνει ότι οι Έλληνες θα έχουν αλλάξει νοοτροπία και θα σταματήσουν την αλόγιστη χρήση πλαστικού. Η επιβολή τέλους στις σακούλες είναι το πρώτο βήμα που πρόκειται να κάνει το κράτος προκειμένου να συμμορφωθεί με την Οδηγία. Βεβαίως, θα υπάρξουν και συνοδευτικά μέτρα. Για παράδειγμα, στα σούπερ μάρκετ, κοντά στα ταμεία θα υπάρχουν τσάντες πολλαπλών χρήσεων, υφασμάτινες τσάντες και διχτάκια για να αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές ότι έχουν και άλλη επιλογή» τονίζει η κ. Τριτοπούλου. «Οι σακούλες μεγέθους 15-50 «μικρών» (όπως ορίζεται η μονάδα βάρους τους) αποτελούν ένα απόβλητο που επιβαρύνει σημαντικά το φυσικό περιβάλλον και τα θαλάσσια και χερσαία οικοσυστήματα. Επίσης, μέσω της κατάποσης του πλαστικού από τα ψάρια, καταλήγουν και στην τροφική αλυσίδα, δηλαδή στο πιάτο μας» καταλήγει η υπεύθυνη του Οργανισμού, η οποία θα συμμετάσχει στην εκδήλωση ενημέρωσης στη Λάρισα, μαζί με τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Δημήτρη Πολιτόπουλο.

Παναγιώτα Φούντα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass