ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2018

Βυθιζόμενοι κάδοι απορριμμάτων στην Τρίγωνη πλατεία

* Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των νοσοκομείων της πόλης και του Δήμου Λαρισαίων, ενώ αποφασίστηκε συμμετοχή στην Κοι.Σ.Π.Ε. «Μυρμιδόνες»

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2017 22:30

«Πράσινο φως» έλαβε από το Δημοτικό Συμβούλιο το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας – Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και του Δήμου Λαρισαίων. Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς ψήφισε «λευκό» η παράταξη του κ. Ντ. Διαμάντου και κατά η παράταξη του κ. Π. Κρίκη.

Σκοπός του πρωτοκόλλου συνεργασίας είναι η ανάπτυξη της Καινοτομίας στην Υγεία, η εισαγωγή καινοτόμων ιδεών, δράσεων και εφαρμογών σε επιστημονικό, ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λειτουργικό επίπεδο. Τη βελτίωση της Ποιότητας των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας, την ανάπτυξη διαδικασιών και προτύπων στη Διοίκηση Ολικής Ποιότητας. Την ανάπτυξη της κυκλικής Οικονομίας μέσα από τη σύνταξη σχεδίων εναλλακτικής διαχείρισης των νοσοκομειακών απορριμμάτων, με στόχο τη μείωση του οικονομικού και περιβαλλοντικού κόστους, αλλά και την εξασφάλιση εσόδων από την αξιοποίηση των ανακυκλούμενων υλικών. Την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στα νοσοκομεία της Λάρισας. Την παραγωγή επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας από υλοποίηση προγραμμάτων στα παραπάνω πεδία, με τελικό αποδέκτη τα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας του ΕΣΥ, τους επιστήμονες και τις μονάδες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τελικά την κοινωνία.

Ενδεικτικά τα πεδία συνεργασίας του Δήμου με τα νοσοκομεία είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή του ευρωπαϊκού προτύπου για την πιστοποίηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, με προτεραιότητα εφαρμογής το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Παράλληλα, υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων για την ποιότητα και τη διοίκηση ολικής ποιότητας, τη σύνταξη μελετών και την εφαρμογή καινοτόμων ιδεών στα νοσοκομεία της πόλης, την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών δράσεων για την ανάδειξη της κυκλικής και κοινωνικής οικονομίας, τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα ποιότητας και καινοτομίας, με τελικό στόχο να αναγνωριστεί σημείο αναφοράς για την καινοτομία της υγείας η Λάρισα.

Για την υλοποίηση των σκοπών και των στόχων του πρωτόκολλου συνεργασίας προβλέπεται η συνεργασία των φορέων μέσα από κοινές επιστημονικές, ερευνητικές και άλλες ομάδες, με διάθεση επιστημονικού και άλλου ανθρώπινου δυναμικού όπου μπορεί ο κάθε φορέας. Επίσης, η διάθεση επιστημονικής γνώσης και διευκολύνσεις για την αντιμετώπιση όλων των συναφών θεμάτων και σχετικές πρωτοβουλίες για συμμετοχή σε κοινές δράσεις. Παράλληλα, ο σχεδιασμός από κοινού πολιτικών και δράσεων, οι οποίες θα διασφαλίζουν την ενεργό συμμετοχή και υποστήριξη όλων των ενδιαφερομένων φορέων, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι συνεργασίας. Διεκδίκηση ερευνητικών και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων. Συμμετοχή και εκπροσώπηση σε παρεμφερείς οργανώσεις, συλλόγους, δίκτυα ή ενώσεις του Εσωτερικού και του Εξωτερικού, με ομοειδή ή συναφή σκοπό και η σύμπραξη με εταιρίες, φορείς, νομικά και φυσικά πρόσωπα. Ενίσχυση της διεπιστημονικής συνεργασίας και ενθάρρυνση των συνεργειών σε συγκλίνουσες ερευνητικές περιοχές. Οργάνωση από κοινού εκπαιδευτικών δράσεων, ανταλλαγές εμπειριών και τεχνογνωσίας.

Το πρωτόκολλο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μετά την υπογραφή του από τους εκπροσώπους των δύο μερών τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη και τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Παν. Νάνο και η διάρκειά του ορίστηκε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Κοι.Σ.Π.Ε.

Η απόκτηση συνεταιριστικών μερίδων και η συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο στον υπό σύσταση συνεταιρισμό με την επωνυμία «Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) νομού Λάρισας» με τον διακριτικό τίτλο «Μυρμιδόνες» εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Κοι.Σ.Π.Ε. είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με περιορισμένη ευθύνη των μελών του, έχει εμπορική ιδιότητα και αποτελεί Μονάδα Ψυχικής Υγείας, εποπτευόμενη από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η άσκηση οποιασδήποτε μορφής οικονομικής δραστηριότητας παραγωγικού, καταναλωτικού, εμπορικού, μεταφορικού, τουριστικού, οικοδομικού, πιστωτικού, αναπτυξιακού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα, στοχεύοντας στην κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωση και επαγγελματική ένταξη των ληπτών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Για την επίτευξη του σκοπού του ο Συνεταιρισμός μπορεί να παράγει ή να προμηθεύεται και διαθέτει προς πώληση κάθε είδους προϊόντα και αγαθά. Να παρέχει προς τρίτους κάθε είδους υπηρεσίες. Να εκτελεί για λογαριασμό τρίτων κάθε είδους έργο. Να συμμετέχει σε κάθε είδους επιχείρηση κοινωνικής ωφέλειας. Να συμμετέχει σε αναπτυξιακά προγράμματα. Να αναπτύσσει, κάθε δραστηριότητα στην οποία μπορεί να ανταποκριθεί και συντελεί στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των μελών του.

Μέλη του συνεταιρισμού μπορούν να γίνουν φυσικά πρόσωπα, ενήλικες ή ανήλικοι τουλάχιστον δεκαπέντε ετών, οι οποίοι υπάγονται στον Τομέα Ψυχικής Υγείας νομού Λάρισας και οι οποίοι λόγω ψυχικής διαταραχής έχουν ανάγκη αποκατάστασης, ανεξάρτητα από τη διαγνωστική κατηγορία, το στάδιο της νόσου και τη διαμονή τους χωρίς να απαιτείται να είναι ικανοί για δικαιοπραξία. Τα μέλη της κατηγορίας αυτής αποτελούν κατ΄ ελάχιστο το 35% του συνόλου των μελών.

Επίσης, στον συνεταιρισμό το 45% θα το έχουν εργαζόμενοι στο χώρο της ψυχικής υγείας ενώ με 20% θα συμμετέχουν Δήμοι, κοινότητες ή άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου του νομού Λάρισας.

ΥΠΟΓΕΙΟΙ ΚΑΔΟΙ

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η προμήθεια υπόγειου συστήματος διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων σε κάδους.

Η υπηρεσία Καθαριότητας και Περιβάλλοντος του Δήμου Λαρισαίων αναζητώντας τεχνικές λύσεις ώστε αφενός να καλυφθούν οι ανάγκες υγιεινής αποθήκευσης των παραγομένων οικιακών απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών, αφετέρου να βελτιωθούν οι συνθήκες προσωρινής αποθήκευσής τους, σε ευαίσθητα σημεία που απαιτούν αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου τους, κατέληξε στην εφαρμογή συστήματος βυθιζόμενων κάδων. Σύμφωνα με την εισήγηση τα υπόγεια αυτά συστήματα, θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες αποθήκευσης σε ορισμένα σημεία του Δήμου όπου υπάρχουν συστάδες με μεγάλο αριθμό κάδων προκαλώντας έτσι εκτεταμένη κατάληψη του χώρου και του οδοστρώματος.

Πέραν αυτού οι υφιστάμενοι τοποθετημένοι κάδοι στα σημεία αυτά, δημιουργούν σοβαρό αντιαισθητικό πρόβλημα ειδικά σε περιπτώσεις που υπερχειλίζουν με απορρίμματα και αναδύονται δυσάρεστες οσμές ιδίως κατά τους θερινούς μήνες. Επιπλέον συχνό είναι το φαινόμενο μετακίνησης των κάδων αυτών αλλά και καταστροφής τους.

Με το σύστημα των υπόγειων βυθιζόμενων κάδων θα εκλείψουν όλα τα παραπάνω και εξασφαλίζει αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικότητας απορριμμάτων, καθόσον ένας υπόγειος κάδος αντικαθιστά περίπου 4 - 5 κάδους κοινούς χάρη στο σύστημα συμπίεσης. Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα ζεύγος που θα τοποθετηθεί στην Τρίγωνη πλατεία. Η επέκταση του συστήματος αναμένεται μέσα στο 2018.

Τέλος, δεν απαιτείται καμία μετατροπή στα απορριμματοφόρα, με αποτέλεσμα τα οχήματα που εξυπηρετούν τους υπάρχοντες κοινούς τροχήλατους κάδους, να εξυπηρετούν ταυτόχρονα και τους βυθιζόμενους κάδους του Δήμου.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass