ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΓΙΑΣ

Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2017 22:18

Στη διενέργεια ανοιχτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών ενός σταδίου για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αγιάς προτίθεται να προχωρήσει άμεσα ο Δήμος Αγιάς.

Σήμερα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα τεθεί προς συζήτηση και έγκριση σχετική εισήγηση του δημάρχου Αντώνη Γκουντάρα.

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η διατύπωση επιστημονικών ιδεών για την ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη του κέντρου από άποψη αρχιτεκτονική, πολεοδομική, περιβαλλοντική, αισθητική, λειτουργική και τεχνική, ώστε να ικανοποιούνται οι στόχοι της όλης προσπάθειας. Η μελετητική επεξεργασία αφορά στη σύλληψη ιδέας και θα εξετάσει τις δυνατότητες της υπόψη έκτασης, λειτουργώντας υπό νόμιμες προϋποθέσεις ως ενιαίας, να συμβάλλει στην αναβάθμιση του ευρύτερου περιβάλλοντός της. Οι μελετητές οφείλουν να λάβουν υπ’ όψη ότι οι προτάσεις τους θα πρέπει να είναι τεχνικά και οικονομικά ρεαλιστικές, καθώς και να είναι σύμφωνες με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Σκοπός της Δημοτικής Αρχής, μέσω του διαγωνισμού, είναι η συγκέντρωση επεξεργασμένων επιστημονικών ιδεών και η επιλογή των επικρατέστερων εξ αυτών για την αποκόμιση υλοποιήσιμων μελετητικών κατευθύνσεων. Στόχοι αυτού είναι:

α) Η δημιουργία ενός πόλου υπερτοπικής εμβέλειας για τη διασύνδεση της περιοχής, τόσο με τους όμορους Δήμους και Κοινότητες, όσο και με τα παράλια του νομού. Στο πλαίσιο αυτό, είναι επιθυμητή η ανάπτυξη χρήσεων πολιτισμού, ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης, τουρισμού, πρασίνου και αναψυχής που θα συνδέσουν το κέντρο με συμπληρωματικές χρήσεις περιφερειακά, καθώς και με τη θαλάσσια ζώνη.

β) Ο σχεδιασμός σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής ακολουθώντας τις σύγχρονες προδιαγραφές για τη διαχείριση του περιβάλλοντος. Να εξασφαλίζεται η αισθητική, στατική και λειτουργική επάρκεια με το μικρότερο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα.

γ) Η εξυγίανση των σημαντικών υπαρχουσών δομών, ώστε να υπάρξουν λειτουργικοί, αισθητικά ήπιοι και οικονομικοί τρόποι αξιοποίησης του χώρου σε συνάρτηση με το δομημένο περιβάλλον και το υπόβαθρο της περιοχής.

δ) Η προστασία και η ανάδειξη των ιστορικών κτισμάτων προτείνοντας την επανάχρησή τους με συμβατές, στις προαναφερθείσες χρήσεις, δραστηριότητες οι οποίες θα σχετίζονται με την ιστορικότητα, τον πολιτισμό και την παράδοση της περιοχής. Η οργάνωση των υφιστάμενων και των νέων χρήσεων να μην αλλοιώνουν την ιστορική ταυτότητα του τόπου.

ε) Η ανάδειξη των αδόμητων χώρων για κοινόχρηστες χρήσεις και χρήσεις αναψυχής, ακολουθώντας την κλίμακα και τη μορφολογία της ευρύτερης περιοχής.

στ) Η αποκατάσταση της συνέχειας και των συνδέσεων με την υπόλοιπη περιοχή οδικά, με δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμου, καθώς και με σαφείς χώρους οργανωμένης στάθμευσης.

ζ) Η έρευνα πεδίου για τον σαφή προσδιορισμό των τωρινών και μελλοντικών σημαντικών αναγκών ώστε να εισαχθούν στον σχεδιασμό.

ΑΓΙΑ (Γραφείο "Ε")

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass