ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΟΥΣ

1.500 τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους

• Νέα συγκέντρωση στις 12 αύριο το μεσημέρι έξω από το Δημαρχείο Λάρισας

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2017 22:24

Μια εβδομάδα κινητοποίησης συμπληρώνουν σήμερα οι συμβασιούχοι στις Υπηρεσίες Καθαριότητας των Δήμων και ήδη στους δρόμους της Λάρισας έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 1.500 τόνοι σκουπιδιών, καθώς δεν γίνεται αποκομιδή των απορριμμάτων.


Η αναμενόμενη κατά πολλούς απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου «πετά στον δρόμο» 230 συμβασιούχους του Δήμου Λαρισαίων, απειλώντας παράλληλα την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας Καθαριότητας αφού η πλειοψηφία των εργατών καθαριότητας (απορριμματοφόρα, οδοκαθαριστές) όπως και των οδηγών, είναι συμβασιούχοι.
Η ανανέωση των συμβάσεων – αντί της νέας προκήρυξης - μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, από τους Δήμους και κατ’ εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών, αποτέλεσε μια μετέωρη πολιτική απόφαση που απειλεί πλέον τις θέσεις εργασίας χιλιάδων συμβασιούχων και παράλληλα, λόγω των κινητοποιήσεων, οδήγησε στη μη αποκομιδή των απορριμμάτων.
Μπροστά στο αδιέξοδο, ο υπουργός Εσωτερικών Παν. Σκουρλέτης δηλώνει πως αναζητεί «λύση – γέφυρα» με «μία νέα σύμβαση λίγων μηνών», μέχρι να γίνουν μόνιμες προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην καθαριότητα.
Η ΠΟΕ ΟΤΑ ωστόσο έχει ήδη αποφασίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη (εξαγγέλλοντας νέα 24ωρη απεργία) ημέρα που θα επανακαθορίσει τη στάση της. Στο πλαίσιο αυτό, οι συμβασιούχοι του Δήμου Λαρισαίων στις 12 το μεσημέρι αύριο Δευτέρα, θα πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο της Λάρισας και για τον σκοπό αυτό, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων ν. Λάρισας προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας (από τις 11 έως τις 3) για αύριο Δευτέρα προκειμένου και οι δημοτικοί υπάλληλοι να μετάσχουν στο συλλαλητήριο.
Κόμματα, συνδικαλιστικοί φορείς και ΠΟΕ ΟΤΑ ζητούν να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος και να κατατεθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση για τη μονιμοποίησή τους. Δήμοι, όπως ο Δήμος Λαρισαίων με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρέμειναν κλειστοί σε ένδειξη συμπαράστασης στους συμβασιούχους ενώ άλλοι Δήμοι ανακοίνωσαν ήδη πως διακόπτουν τις συμβάσεις, με βάση και την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Το πρόβλημα των συμβασιούχων για πολλοστή φορά, όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες, έρχεται ξανά στην επικαιρότητα με τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας ενώ η μη αποκομιδή των απορριμμάτων δίνει άλλη διάσταση στις κινητοποιήσεις. Αφού σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής θα τεθεί και θέμα δημόσιας υγείας. Μια, εξίσου σοβαρή διάσταση του θέματος, αποτελεί ωστόσο και η ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων στους ιδιώτες, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων, που αποτελούν μια κερδοφόρα επιχείρηση. Όπως ήδη συμβαίνει με την ανακύκλωση σε μεγάλους Δήμους ή και με τα αστικά απόβλητα σε μικρότερους Δήμους που δεν διαθέτουν στελεχωμένες και εξοπλισμένες Υπηρεσίες Καθαριότητας. Η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, αποτελεί μια υπόθεση με επιπτώσεις στα δημοτικά τέλη.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Την ώρα πάντως που η ΠΟΕ ΟΤΑ ανακοίνωνε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ι. Μπασκόζος εξέδιδε «εξαιρετικά επείγουσα» εγκύκλιο προς τις Διευθύνσεις Υγείας με θέμα τη «λήψη μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τη μη αποκομιδή των αστικών στερεών αποβλήτων».
Με την εγκύκλιο να καταλήγει πως «για να μην υπάρξουν περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία, κρίνεται σκόπιμο να γίνει άμεσα η αποκομιδή και η εν συνεχεία ασφαλής διαχείριση των συσσωρευμένων αστικών αποβλήτων».
Η εγκύκλιος Μπασκόζου, θα επισπεύσει τις αναμενόμενες αποφάσεις των Διευθύνσεων Υγείας, – σε πρώτη φάση – να ληφθούν μέτρα απολύμανσης των αποβλήτων. Μέχρι σήμερα πάντως, υπαρκτό είναι το θέμα της οσμής αλλά με αφορμή και τις υψηλές θερμοκρασίες, τις επόμενες ώρες θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι θα ξεκινήσουν ψεκασμοί.
 Η αποκομιδή απορριμμάτων στη Λάρισα, γίνεται σήμερα με προσωπικό ασφαλείας από «ευαίσθητες» εστίες (νοσοκομεία, κλπ) ενώ και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων ν. Λάρισας, όπως τονίζει στην «Ε» ο πρόεδρός του Ζ. Γκαραλιάκος, εξετάζει το ενδεχόμενο τροποποίησης του προγράμματος αποκομιδής. Για τον λόγο αυτό, ίσως και αύριο Δευτέρα, ο Σύλλογος να συζητήσει το θέμα με φορείς όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος κ.α.).
ΤΟΝΟΙ
Προς το παρόν, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Λάρισας, στους δρόμους βρίσκονται σήμερα περισσότεροι από 1.500 τόνοι απορριμμάτων. Αφού καθημερινά στη Λάρισα συγκεντρώνονται 220 τόνοι οικιακών απορριμμάτων και ήδη συμπληρώθηκε μια εβδομάδα κινητοποιήσεων των συμβασιούχων στην καθαριότητα.
Για την αποκομιδή τώρα, μόνο αυτών των απορριμμάτων χωρίς δηλαδή να προστεθούν και άλλα αφού η κινητοποίηση συνεχίζεται, θα απαιτηθεί τουλάχιστον μια εβδομάδα με διπλές βάρδιες και το σύνολο του προσωπικού της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων. Καθώς ικανές ποσότητες σκουπιδιών έχουν αφεθεί έξω από τους κάδους και για την αποκομιδή τους απαιτείται πολλαπλάσιος χρόνος, σε σύγκριση πάντα με το άδειασμα των κάδων κάτω από κανονικές συνθήκες.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass