Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ένας τόπος, πολλές επιλογές…

* Αναψυχή, περιήγηση σε ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, δράσεις στους ορεινούς όγκους του Κισσάβου και του Μαυροβουνίου, εξερευνήσεις σε θαλάσσια σπήλαια

Δεν είναι μόνο η καθαρή θάλασσα, η ανάγλυφη ακτογραμμή των 45 χιλιομέτρων, με τη θέα του απέραντου γαλάζιου, στον ορίζοντα των παραλίων της περιφερειακής ενότητας Λάρισας, κάτω από τον ορεινό όγκο του Κισσάβου και του Μαυροβουνίου, που προσελκύουν επισκέπτες.

Η περιοχή αποτελεί παράλληλα πόλο έλξης για την πλούσια ιστορία της, την οποία μαρτυρούν αξιόλογα ευρήματα από την προϊστορία, την κλασική εποχή μέχρι και το βυζάντιο, αλλά και για τις δράσεις εναλλακτικού τουρισμού, που προσφέρονται στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον της.

Είναι ένας τόπος, με πολλές επιλογές, με εναλλαγή εικόνων και εμπειριών.

Από περίπατο σε μονοπάτια, από περιήγηση σε αρχαιολογικούς χώρους και εκκλησιαστικά μνημεία, μέχρι κατάβαση σε φαράγγι, παρατήρηση πουλιών, θεραπεία σε ιαματικές πηγές και εξερεύνηση θαλάσσιων σπηλαίων…

Μέσα σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων, με αφετηρία την ακτογραμμή των παραλιών, εξορμήσεις προς τους ορεινούς όγκους και προς τη θάλασσα μπορούν να αποτελέσουν μοναδική διαφυγή από την καθημερινότητα.

Όλον αυτόν τον πλούτο, καταγράφει και συλλέγει ο νέος Σύλλογος καταστηματαρχών παραλίων νομού Λάρισας, με σκοπό να δημιουργήσει, μία «τουριστική ατζέντα» και έναν οδηγό χάρτη, που θα κατευθύνει τους επισκέπτες, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, να βρουν αυτό που ψάχνουν.

Είναι η πρώτη φορά, που γίνεται μια τέτοια κίνηση, από επαγγελματίες της περιοχής των παραλίων, οι οποίοι στοχεύουν να αναδείξουν την ευρύτερη περιοχή τους και να προβάλλουν τα πλεονεκτήματά της και το τουριστικό προϊόν που προσφέρει. Εκτιμούν ότι ο πλούτος της δεν έχει προβληθεί όπως του αξίζει, και ότι για πολλούς παραμένει άγνωστος. Έτσι ξεκινούν μια οργανωμένη προσπάθεια, να κάνουν γνωστή κάθε πιθαμή του, κάθε πτυχή του και να διαδώσουν την πληροφορία σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Δημήτρη Χασιώτη: «Η προβολή του τόπου μας αποτελεί προτεραιότητα για τον Σύλλογο.

Ναι μεν είναι γνωστό ότι προσφέρει καθαρά και κρυστάλλινα νερά, με πολλές επιλογές σε παραλίες με άμμο και βότσαλο, οργανωμένες με τις καλύτερες προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση επισκεπτών, και παροχής υπηρεσιών αναψυχής, αλλά δεν είναι μόνο αυτό!

Ξεκινάμε λοιπόν να δημιουργούμε έναν «οδηγό του τουρίστα», έναν οδηγό με πολλές επιλογές εξορμήσεων, στα τόσα μέρη που μπορεί να επισκεφθεί γύρω από τα παράλια ο επισκέπτης».

Ενδεικτικά αναφέρει: «Στα Μεσάγγαλα και στο Καστρί Λουτρό, πραγματοποιούνται θαλάσσιες δραστηριότητες, όπως κανό, ράφτινγκ κι αλλού, και λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά στην Κοιλάδα των Τεμπών και στο Δέλτα Πηνειού, μπορούν οι φυσιολάτρες να εξορμήσουν για παρατήρηση πουλιών…

Στο Κόκκινο Νερό, υπάρχουν οι ιαματικές πηγές, πηγές ευεξίας και θεραπείας.

Με μια βόλτα, στο Μεταξοχώρι, στο Μεγαλόβρυσο, στην Καρίτσα κ.α. ο επισκέπτης απολαμβάνει τη γραφικότητα των χωριών του Μαυροβουνίου και του Κισσάβου και τη γαστρονομία των γεύσεων του τόπου μας.

Στο Φαράγγι της Καλυψούς, η εμπειρία είναι μοναδική.

Θρησκευτικά μνημεία μεγάλης ιστορικής αξίας, όπως τα ασκηταριά στους Αγίους Αναργύρους, η Κομνήνειος Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αγίου Δημητρίου Στομίου, το Μοναστήρι Άγιου Ιωάννη Θεολόγου Βελίκας, είναι μοναδικοί προορισμοί.

Μοναδικό είναι και το Κάστρο Μελιβοίας, σε κοντινή απόσταση από τα παραλία της Βελίκας, του Βασιλιά Φιλοκτήτη (μυθικός τοξοβόλος ο οποίος πήρε το τόξο και τα βέλη του Ηρακλή).

Στο Πολυδένδρι, το Βασιλικό Κτήμα, προσφέρεται για βόλτες με ποδήλατα και περιπάτους σε μονοπάτια.

Μονοπάτια για περπάτημα αναψυχής, με μικρό βαθμό δυσκολίας, υπάρχουν τουλάχιστον τα δύο στην ευρύτερη περιοχή, τα οποία έχουν διαμορφωθεί και σηματοδοτηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του, για ημερήσιες εξορμήσεις.

Στη Σωτηρίτσα και στον Αγιόκαμπο, η θαλάσσια περιοχή προσφέρεται

για δραστηριότητες kite surf, ενώ τα αλιευτικά καταφύγια Αγιοκάμπου και Στομίου, μπορούν να αποτελέσουν αφετηρίες για εξορμήσεις με σκάφη σε θαλάσσιες σπηλιές, στα μεταλλεία, σε έρημες παραλίες….

Να σημειωθεί ότι ο σύλλογος καταστηματαρχών παραλίων Ν. Λάρισας καταβάλλει διαρκή και επίμονη προσπάθεια να παρέχει άψογη οργάνωση και ποιοτικές υπηρεσίες στον επισκέπτη. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση της επισκεψιμότητας χάρη στην παραλιακή υποδομή ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Και βέβαια το ότι όλα αυτά μαζί, συνδυάζονται με το γεγονός μιας αγαστής συνεργασίας που υπάρχει, με τις τοπικές αρχές και συγκεκριμένα με τα Αστυνομικά τμήματα Αγιάς και Τεμπών στον Ευαγγελισμό, καθώς και με το λιμενικό τμήμα Αγιοκάμπου, μάς προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια…».

 

Της Λένας Κισσάβου

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα