ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Εκλογή χωρικού αντιπεριφερειάρχη με σταυροδοσία

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2017 22:51

Οι προτάσεις της Επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές στον θεσμό της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού θα πρέπει να συζητηθούν και να απασχολήσουν ευρέως το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, πριν τεθεί επί τάπητος στο έκτακτο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών το Φθινόπωρο.

Αυτό ζήτησαν οι περισσότεροι περιφερειακοί σύμβουλοι στην προχθεσινή συνεδρίαση του Σώματος, με αφορμή την έντονη συζήτηση που ξεκίνησε για τον Καλλικράτη και στην Περιφερειακή Αρχή και τις συζητήσεις του ΥΠΕΣ με ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ.

Εν τω μεταξύ οι Θεσσαλοί χωρικοί αντιπεριφερειάρχες με δηλώσεις τους τάσσονται ανοικτά υπέρ της εκλογής του χωρικού αντιπεριφερειάρχη με σταυροδοσία και ex officio συμμετοχή στην Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας που συγκροτείται από τον περιφερειάρχη και τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες ή τουλάχιστον τη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης εκλογής του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη. Όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση προκρίνει «μια λογική συγκεντρωτισμού και δεν λαμβάνει υπόψη τον ρόλο των χωρικών αντιπεριφερειαρχών και των Περιφερειακών Ενοτήτων, τόσο στην παροχή τοπικών δημόσιων υπηρεσιών όσο και στον ρόλο τους ως συντονιστών «του συνόλου σχεδόν της δημόσιας διοίκησης σε τοπικό επίπεδο, ενώ αγνοούν παντελώς την ανάγκη ενδογενούς ανάπτυξης και χωρικής ενδυνάμωσης». Τα παραπάνω απασχόλησαν και την πρώτη πανελλαδική συνάντηση των χωρικών αντιπεριφερειαρχών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και στην οποία συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Τρικάλων Χρ. Μιχαλάκης και Καρδίτσας Βασ. Τσάκος.

Ο Δημ. Παπαδημόπουλος

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του λαρισαίου χωρικού αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Παπαδημόπουλου, ο οποίος με δήλωση του στην «Ε» γνωστοποιεί τις δικές του θέσεις-προτάσεις για τη θεσμική ενδυνάμωση των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων: Συνταγματική κατοχύρωση των υποθέσεων και αρμοδιοτήτων της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης. Επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας και στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Οι Περιφέρειες πρέπει να ενδυναμωθούν ως ΟΤΑ β΄ βαθμού και οι Περιφερειακές Ενότητες (Νομαρχίες) ως κύτταρα των ΟΤΑ β΄ βαθμού. Επανασχεδιασμός κρίσιμων δημόσιων πολιτικών (οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική μέριμνα και αλληλεγγύη, δημόσια υγεία, χωρικές πολιτικές) με διακριτικό και ενισχυμένο ρόλο των Περιφερειών και με σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές του ΕΧΤΑ (πολιτική, οικονομική, διοικητική και οργανωτική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, πληρότητα των αρμοδιοτήτων), καθώς και πρόβλεψη για την ύπαρξη των αναγκαίων πόρων (ανθρώπινων και υλικών).

Όσον αφορά στη διακυβέρνηση Περιφερειών- Περιφερειακών Ενοτήτων, ο κ. Παπαδημόπουλος προτείνει: Εκλογή του χωρικού αντιπεριφερειάρχη με σταυροδοσία και ex officio συμμετοχή στην Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας που συγκροτείται από τον περιφερειάρχη και τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες ή διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης εκλογής χωρικού αντιπεριφερειάρχη. Ίδρυση και λειτουργία αιρετού συλλογικού οργάνου ανά Περιφερειακή Ενότητα με αποφασιστικές αρμοδιότητες σε επίπεδο Π.Ε. Μετονομασία των Περιφερειακών Ενοτήτων σε Νομαρχίες και των χωρικών αντιπεριφερειαρχών σε Νομάρχες. Αναδιοργάνωση των Περιφερειών της χώρας λαμβάνοντας υπόψη τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τον ρόλο της ενδοπεριφερειακής αποκέντρωσης. Χωρίς ισχυρές Περιφερειακές Ενότητες (Νομαρχίες) δεν μπορούν να υπάρξουν ισχυρές Περιφέρειες και χωρίς ισχυρές Περιφέρειες δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή χώρα.

*Να σημειωθεί ότι για την προώθηση των θέσεών τους, οι αντιπεριφερειάρχες συνέστησαν το «Forum Χωρικών Αντιπεριφερειαρχών», ως δίκτυο διαλόγου, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Σεπτέμβριο, καλώντας το Υπουργείο Εσωτερικών στο μεσοδιάστημα να προβεί σε ευρύ και ουσιαστικό διάλογο με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για το θέμα.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass