ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ»

Η ευτυχία στα... κάγκελα του Αρχαίου Θεάτρου

*Παιδιά ζήτησαν από πολίτες να καταγράψουν τα πράγματα που τους κάνουν ευτυχισμένους

Δημοσίευση: 22 Ιουλ 2017 22:20

Μια γιρλάντα με «ομολογίες» Λαρισαίων για το τι είναι η ευτυχία κοσμεί από χθες το κιγκλίδωμα κατά μήκος του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα των περαστικών. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της δράσης «Κατάσκοποι της Ευτυχίας» που υλοποιήθηκε από παιδιά που παρακολουθούν το πρόγραμμα «Κατασκήνωση στην πόλη» του Δήμου Λαρισαίων.

Η ιδέα της δημιουργίας των «Κατασκόπων» βασίστηκε στην ανάγκη ευαισθητοποίησης των παιδιών γύρω από την έννοια της προσωπικής ευτυχίας και πάνω στους άξονες του «εγώ», του «εσύ» και του «εμείς». «Για τη δράση χρησιμοποιήσαμε πολλά δημιουργικά εργαλεία, όπως το θεατρικό παιχνίδι, τη γραφή και την εικαστική έκφραση» σημειώνει η θεατρολόγος Αγλαΐα Νάκα που εμπνεύστηκε και σχεδίασε το πρόγραμμα. «Μέσα από παιχνίδια και βιωματικές ασκήσεις, τα παιδιά ένιωσαν και κατέγραψαν τις στιγμές της δικής τους ευτυχίας, της ευτυχίας των φίλων τους, της οικογένειάς τους αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού περίγυρου. Οι μικροί «κατάσκοποι», κατά ομάδες, βρέθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης, παρατήρησαν τους περαστικούς, κατέγραψαν τις αντιδράσεις τους και πήραν συνεντεύξεις από διάφορους πολίτες για τις καθημερινές στιγμές ευτυχίας τους, ενώ ζήτησαν από εκατοντάδες Λαρισαίους να αποτυπώσουν στο χαρτί τις σκέψεις τους πάνω στην ευτυχία. Να πουν δηλαδή τι είναι για εκείνους αυτό το συναίσθημα, τι τους κάνει να χαμογελούν στην καθημερινότητά τους. Αυτά τα μικρά χαρτάκια συγκεντρώθηκαν, πλαστικοποιήθηκαν και κρεμάστηκαν στο κιγκλίδωμα του Αρχαίου Θεάτρου, ενώ τις επόμενες ημέρες μέρος από αυτό το υλικό θα κρεμαστεί στην πεζογέφυρα του Πηνειού, στον Άγιο Κωνσταντίνο και στη Φιλιππούπολη και οι περαστικοί θα μπορούν να διαβάζουν τις απόψεις των συμπολιτών τους για την ευτυχία.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εσωτερικής λειτουργίας του προγράμματος, οι μαθητές αποτύπωσαν εικαστικά στιγμές ευτυχίας και εκφράστηκαν δημιουργικά γράφοντας φράσεις και λέξεις που τη χαρακτηρίζουν. Ανάμεσα στις δραστηριότητες που είχαν να κάνουν ήταν να ζωγραφίσουν τα ευτυχισμένα πρόσωπα των φίλων τους και να παρακολουθήσουν τις αντιδράσεις των γονιών τους και τη συχνότητα με την οποία αυτοί χαμογελούσαν. «Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό στη δράση και κατανόησαν πόσο εύκολο αλλά και πόσο δύσκολο είναι να νιώθει κανείς αληθινά ευτυχισμένος. Είχαν την ευκαιρία να καταλάβουν πράγματα για τον εαυτό τους, τους φίλους τους, την οικογένειά τους, αλλά και την κοινωνία γενικότερα. Βγήκαν από τις αίθουσες, ήρθαν σε επαφή με περαστικούς στον δρόμο, μπήκαν σε καταστήματα και μίλησαν με επαγγελματίες, παρατήρησαν πράγματα που ίσως πιο πριν να μην τους έδιναν σημασία και είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ουσιαστικά συναισθήματα που τους συνδέουν με τους φίλους και την οικογένειά τους, πράγμα στο οποίο ήταν πολύ σημαντική η αρωγή των ψυχολόγων του προγράμματος» λέει η κ. Νάκα.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Δεληγιάννης, σημειώνει ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιείται στο πλαίσιο της «Κατασκήνωσης στην πόλη». «Βέβαια δεν είναι αποκομμένο από τις υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος και αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδίου, μιας ολόκληρης εκπαιδευτικής φιλοσοφίας που συνδέεται με την «Πόλη που μαθαίνει» και ως στόχο έχει την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και τη συμμετοχή των ενηλίκων. Μέσα από αυτή αλλά και άλλες δράσεις, που στηρίχθηκαν από το μεράκι των παιδαγωγών και όλων των φορέων που συμμετείχαν, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με έννοιες όπως η αλληλεγγύη και η ομαδικότητα, που τη σημερινή εποχή έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Μαζί με τη συντονίστρια του προγράμματος κ. Σταυρούλα Μπαξεβάνου, θα αξιολογήσουμε τις απόψεις παιδιών, γονέων και συμμετεχόντων, ούτως ώστε να προβούμε σε βελτιώσεις ή προσθήκες που θα κάνουν την εμπειρία της «κατασκήνωσης» καλύτερη.

Στη δράση συμμετείχαν τα Κέντρα Κατασκήνωσης στις δομές του 4ου Δημοτικού Σχολείου, 33ου -  45ου Νηπιαγωγείων στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Κωνσταντίνου, του Πνευματικού Κέντρου «Κράγια» και του 14ου Δημοτικού σχολείου στον Ιπποκράτη. Παράλληλα στο πρόγραμμα συμμετείχαν στο στάδιο της εικαστικής έκφρασης οι δομές KΔΑΠ Αμπελόκηπων, 33ο Δημοτικό Νέας Σμύρνης, 11ο Δημοτικό Νέας Σμύρνης, 44ο Δημοτικό Νέας Πολιτείας, 8ο Νηπιαγωγείο Χαραυγής, Πνευματικό Κεντρο «Ζιαζιά».

Η Αγλαΐα Νάκα επιμελήθηκε τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την υλοποίηση της δράσης, την εικαστική επιμέλεια είχαν οι εικαστικοί Ελένη Φωλίνα και Σταματία Καππέ, την παιδαγωγική επιμέλεια η μουσειοπαιδαγωγός Λίνα Μουσιώνη και την υποστήριξη η ψυχολόγος Φιλίτσα Παπανικολάου.

Της Παναγιώτας Φούντα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass