ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο «ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ» ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Μνήμες στον λόφο του Πρ. Ηλία Ελασσόνας

Δημοσίευση: 22 Ιουλ 2017 22:15

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε») Του Γιάννη Μουκίδη

«Ο ένσαρκος Άγγελος, των Προφητών η κρηπίς, ο δεύτερος Πρόδρομος, της παρουσίας Χριστού, Ηλίας ο ένδοξος, άνωθεν καταπέμψας, Ελισαίω την χάριν, νόσους αποδιώκει, και λεπρούς καθαρίζει, διό και τοις τιμώσιν αυτόν, βρύει ιάματα», έψαλε χορός ντόπιων ιεροψαλτών και εφέτος στην Ελασσόνα, «ξυπνώντας» μνήμες και θύμησες παλαιότερων χρόνων, στον κατάφυτο λόφο του Προφήτη Ηλία.

Στον γραφικό λόφο, που είναι «δεμένος» με την ιστορία, την κοινωνική και σχολική ζωή, αλλά και την καθημερινότητα της πόλης, εκεί όπου πανηγύρισε το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία Ελασσόνας, εκεί όπου δεκάδες έμποροι και επαγγελματίες της περιοχής και προσκυνητές όλων των ηλικιών ανηφόρισαν για να τιμήσουν τη μνήμη του και για να χαρούν τη θέα της Ελασσόνας και του κάμπου της από ψηλά.
Την παραμονή της γιορτής, στις 7.30 το απόγευμα, τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, όπου λειτούργησε ο αρχιμανδρίτης π. Παΐσιος Μπίσμπας. Το τέλος της Αρτοκλασίας «βρήκε» τον ήλιο να «πέφτει» και να «χάνεται» πίσω από τον απέναντι λόφο της Παναγίας Ολυμπιώτισσας.
Ανήμερα της εορτής, το πρωί της περασμένης Πέμπτης, τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης π. Παΐσιος Μπίσμπας και ο εφημέριος του μητροπολιτικού ιερού ναού Αγίου Δημητρίου π. Χρίστος Γεροφάκας.
Μέλη της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας φρόντισαν να προσφέρουν στους προσκυνητές και επισκέπτες γλυκίσματα, όπως έχει καθιερωθεί.
Λίγα λόγια για τον Προφήτη Ηλία:
Μέσα στη χορεία των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης, εξαιρετική θέση κατέχει ο Προφήτης Ηλίας, που η Εκκλησία γιόρτασε τη μνήμη του. Το γεγονός ότι στην Καινή Διαθήκη πολύ συχνά αναφέρεται το όνομά του, ότι ήταν εκείνος που παρουσιάσθηκε κατά τη Μεταμόρφωση δίπλα στον Χριστό μαζί με τον Προφήτη Μωυσή, το γεγονός ακόμη ότι πολλοί στην εποχή εκείνη έπαιρναν τον Χριστό για τον Προφήτη Ηλία, όλα αυτά δείχνουν την εξαιρετική θέση που είχε ανάμεσα στους προφήτες και την ευλάβεια και την τιμή που του είχε ο λαός. Ο Προφήτης Ηλίας είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ανθρώπου, που φλέγεται από θείο ζήλο, που όλη του η ύπαρξη είναι αναμμένο καμίνι πίστης και αφοσίωσης στον Θεό. Άνθρωποι σαν τον Προφήτη Ηλία, δεν ξέρουν συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Τα δίνουν όλα για όλα. Η ζωή τους είναι πύρινη κι ο θάνατός τους ανάληψη στον ουρανό «επί πυρίνου άρματος».
Ανάμεσα στις παρουσίες: ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι Δημ. Λέκκας και Αλεξάνδρα Τσιαντέ – Κοντοχρήστου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ Ανέστης Σερετίδης, ο εντεταλμένος σύμβουλος – πρ. αντιδήμαρχος Αναστάσιος Γκατζιούρας, η πρόεδρος του διαμερίσματος Ελασσόνας Άσπα Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, παλαιοί αυτοδιοικητικοί, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Θωμάς Ζηρδέλης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας Δημ. Οικονόμου, το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Θωμάς Κίτσης, ο σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Αναστάσιος Δαραράς, ο πρ. υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης(Κ.Π.Ε.) Κισσάβου - Ελασσόνας Σπύρος Αναγνωστάκης, φορείς της περιοχής, η διοίκηση του «οικοδεσπότη» τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, εκπαιδευτικοί, και πολλοί προσκυνητές και επισκέπτες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass