ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΛΕΥΚΗ

Στο «σκαμνί» δύο για απόβλητα τυροκομείου

* Για ποιο λόγο κατηγορούνται και τι είχαν δηλώσει στην «Ε»

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2017 22:26

Δύο άτομα, ιδιοκτήτες ενός τυροκομείου, θα βρεθούν σήμερα ως κατηγορούμενοι στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας για ρύπανση του περιβάλλοντος στη Νέα Λεύκη. Πρόκειται για υπόθεση που είχε απασχολήσει όχι

μόνο το συγκεκριμένο χωριό όπου διέρρευσαν τα απόβλητα, αλλά και εν γένει, την τοπική κοινωνία της Λάρισας, καθώς προκάλεσε την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών, ενώ απασχόλησε και το Περιφερειακό Συμβούλιο σε συνεδρίασή του.

Οι δύο άνδρες κατηγορούνται πως δεν έλαβαν τα απαιτούμενα μέτρα, που εκτός των άλλων ήταν και «η συντήρηση του κεντρικού αγωγού μεταφοράς αποβλήτων από το τυροκομείο προς τον βιολογικό καθαρισμό, ο οποίος είναι εγκατεστημένος σε ιδιόκτητο χώρο της επιχείρησης εκτός οικισμού και σε απόσταση 800μ. από το τυροκομείο». Αυτό είχε συνέπεια, σύμφωνα με όσα κατηγορούνται «ο αγωγός να παρουσιάσει διαρροή, λύματα να διαρρεύσουν στον παρακείμενο αγροτικό δρόμο τον οποίο κάλυψαν σε μήκος 20 μέτρων αλλά και σε χωράφια με σιτηρά, σε μεγάλη έκταση». Αποτέλεσμα αυτού -σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο- ήταν «να δημιουργηθεί στην πλησίον περιοχή ανθυγιεινή εστία εγκυμονούσα κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ήτοι  ενδεχόμενο ανάπτυξης εντόμων και κίνδυνο μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, ενώ προκλήθηκε και οπτική αλλοίωση της φυσικής κατάστασης του περιβάλλοντος χώρου, αφού τα υγρά απόβλητα που διέρχονταν από τον αγωγό, διαχύθηκαν στο περιβάλλον, καταλαμβάνοντας επιφάνεια εκατοντάδων μέτρων και δημιούργησαν μια λευκοκίτρινη χροιά, η οποία εξέπεμπε έντονη δυσοσμία η οποία καθιστούσε αφόρητη τη διαβίωση των περιοίκων, ενώ υφίστατο άμεσος κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα».

Το συγκεκριμένο περιστατικό μόλις είδε το φως της δημοσιότητας, πριν από ένα χρόνο, προκάλεσε την εισαγγελική έρευνα. Συγκεκριμένα η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών τη διενέργεια προκαταρτικής έρευνας για τυχόν αξιόποινες πράξεις.

Λίγες ημέρες αργότερα το ζήτημα έφτασε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο σε συνεδρίασή του, με την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης να κάνει νέες καταγγελίες για το θέμα. Μάλιστα στην ίδια συνεδρίαση πήραν τον λόγο κάτοικοι της περιοχής που τόνισαν πως η κατάσταση είναι αφόρητη, τα μικρά παιδιά με τόση ζέστη δεν μπορούν να πάρουν ανάσα ενώ κουνούπια και έντομα κάνουν ακόμα πιο έντονη την παρουσία τους μετά το περιστατικό με τα απόβλητα τυρογάλακτος. Από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός τόνισε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν πάει προτού δοθεί δημοσιότητα στο θέμα.

Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ

Ως υπερβολές των αυτοδιοικητικών χαρακτήρισαν εν τω μεταξύ σε σχετικό ρεπορτάζ της «Ε» λίγες ημέρες μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο κάτοικοι του χωριού, ενώ τόνιζαν πως δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

«Είχαμε διαρροή στον αγωγό που μεταφέρει τα νερά από το τυροκομείο στον βιολογικό καθαρισμό, πρόκειται για μια απόσταση 500 – 600 μέτρα. Πρόκειται για νερά, όχι για τυρόγαλα. Τα τυρόγαλα τα δίνουμε σε χοιροτροφεία και έχουμε αποδείξεις γι’ αυτό», δηλώνει ο ένας εκ των ιδιοκτητών του τυροκομείου για να προσθέσει ότι «μόλις είδαμε ότι είχαμε διαρροή ξεκινήσαμε τις εργασίες εντοπισμού του σημείου και στη συνέχεια αποκατάστασής του. Μαζέψαμε τα νερά και τοποθετήσαμε καινούργιο αγωγό στο σημείο που έσπασε».

Σύμφωνα με έγγραφο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, στις 7 Ιουνίου 2016 έγινε αυτοψία κλιμακίου της Περιφέρειας, στις 8 Ιουνίου η επιχείρηση ενημέρωσε ότι προχωρά σε αποκατάσταση της ζημιάς. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του τυροκομείου «οι εργασίες ολοκληρώθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα».

Κ.ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass