ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΕΝΟΣ ΘΑΜΜΕΝΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Ξεθάβουν κάστρο 5 στρεμμάτων στο Καστρί Λουτρό!

* Αποτελούσε κομβικό σημείο που συνέδεε τόσο μέσω ξηράς όσο και διά θαλάσσης Θεσσαλία με Μακεδονία και χρονολογείται στους πρώτους αιώνες της βυζαντινής περιόδου

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2017 21:28

Όλοι γνώριζαν μα κανείς δεν το τολμούσε τόσα χρόνια. Πνιγμένο μέσα στην πυκνή βλάστηση και τους θρύλους. Χαμένο στην ποταμολίμνη, τις λάσπες και τα όνειρα για εξοχικά. Ένα κάστρο, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις φτάνει σε μέγεθος γηπέδου ποδοσφαίρου, έκανε την εμφάνισή του χθες το πρωί στο Καστρί Λουτρό και πήρε τη θέση του στην ιστορία.

Οι ειδικοί λένε πως χτίστηκε στους πρώτους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και από την παρακμή του έως τώρα περίμενε υπομονετικά. Αιώνες ολόκληρους για να ξαναδεί το φως του ηλίου και αυτό έγινε χθες.

Συνεργεία του Δήμου Τεμπών, εθελοντές του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγάνης και φυσικά ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Καστρί Λουτρού έπιασαν τα εργαλεία υπό την καθοδήγηση ανθρώπων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας για να ανοίξουν το σημείο, όπου υπολόγιζαν πως βρισκόταν και τελικά τα κατάφεραν.

Αμέσως βρήκαν τον περίβολο σχεδόν στο σύνολό του και σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους καταλαμβάνει ένα χώρο περίπου 5 στρεμμάτων. Μέσα εκεί υπήρχε ένα κάστρο που έχει παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην εποχή που ήκμασε καθώς αποτελούσε σύμφωνα με ειδικούς και μη ένα σημείο ελέγχου ανάμεσα στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία.

Παρά τον καυτό ήλιο, τα χαμόγελα όλων ήταν δροσερά. Ανακούφισης θα λέγαμε. Όμως γνωρίζουν πως ο δρόμος για την τελική ανάδειξη και αξιοποίηση του κάστρου είναι μεγάλος και δύσκολος.

Αυτό το γνωρίζει καλά ο Γιώργος Σαπουντζής που είναι και πρόεδρος του τοπικού εξωραϊστικού συλλόγου και ουσιαστικά αυτός που εδώ και ένα χρόνο ξεκίνησε τις διαδικασίες ενεργοποίησης για την εύρεση και ανάδειξη αυτού του μνημείου.  

«Το κάστρο σύμφωνα με την ιστορία κατασκευάστηκε για να ελέγχει τον δρόμο εισόδου στην κοιλάδα των Τεμπών δηλαδή ήταν τα διόδια της βυζαντινής περιόδου και η ποταμολίμνη γύρω από αυτό λειτουργούσε ευεργετικά για την προσέγγιση από θαλάσσης πλοίων» μας λέει με περηφάνια.

Δίπλα του ο δήμαρχος Τεμπών, Κώστας Κολλάτος αγνώριστος. Χωρίς κουστούμι και γραβάτα. Με ρούχα εργασίας, γάντια και καπέλο. Σταματάει λίγο τη δουλειά του και λέει στην «Ε»: «Κάνουμε μια προσπάθεια με πολλούς εθελοντές και τον δραστήριο σύλλογο του Καστρί Λουτρού και ιδιαίτερα του προέδρου του. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των αρχαιολόγων υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Εικάζεται πως μέσα στο κάστρο υπάρχει και εκκλησία. Θεωρούμε πως είναι εύκολο να αναδειχθεί γιατί είναι επιφανειακό. Αν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και ολοκληρωθεί η ανάδειξή του θα είναι προορισμός για τα παράλια. Επικοινωνεί με την ποταμολίμνη κάτι που είναι σημαντικό». Εξηγεί επιπροσθέτως πως ενδέχεται η προσπάθεια να ενταχθεί σε πρόγραμμα ενώ τονίζει πως είναι πάντα σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Την ώρα που το λέει εμφανίζεται η αρμόδια, δηλαδή η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Σδρόλια που συμπληρώνει «Η έκπληξη είναι πως σήμερα από την πρώτη μέρα κιόλας βρήκαμε 3 πύργους. Ο περίβολος σώζεται στο μεγαλύτερο μέρος του, σε κάποια σημεία με μεγαλύτερο ύψος και σε άλλα με μικρότερο. Σημασία έχει πως ξεκίνησε η ανάδειξη του κάστρου» προσθέτει.

Στο σημείο βρίσκεται και ο κ. Κώστας Ζαφείρης που είναι ο πρόεδρος κοινότητας και σύμφωνα με τον ίδιο «μπροστά στο κάστρο υπήρχε λιμάνι. Τα πλοία έρχονταν από τη θάλασσα και περνούσαν από το σημείο που είναι τα όρια των Νέων Πόρων και Καστρί Λουτρού και έδεναν εδώ. Το λιμάνι λεγόταν Πεντάνεμος» και συμπληρώνει: «Το κάστρο ήταν επί της ουσίας ο έλεγχος των Τεμπών» ανεβαίνει στον πύργο και δείχνει προς τον Πλαταμώνα. «Να το κάστρο του Πλαταμώνα. Από πίσω το κάστρο της Οργιάς που κι αυτό επικοινωνούσε με το κάστρο των Γόννων και οι Γόννοι επικοινωνούσαν με το Καστρί Αγιάς» καταλήγει, καθώς έχει κάνει μια περιστροφή 180 μοιρών. Λέτε;

Του Κώστα Γκιάστα

Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass