ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΩΝ

Υπό ...έλεγχο η δράση των κουνουπιών στη Λάρισα

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2017 22:24

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σαφής μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών στον νομό Λάρισας, που είχαν αυξηθεί μετά τις έντονες βροχοπτώσεις στα μέσα του Ιουλίου.

Έχουν ίσως ξεχαστεί, αλλά κατά το διήμερο 16 και 17 Ιουλίου στην Π.Ε. Λάρισας εκδηλώθηκαν ακραία για την εποχή καιρικά φαινόμενα, που πέραν των χαμηλών θερμοκρασιών και των ανέμων, περιελάμβαναν σημαντικές βροχοπτώσεις που κατά τόπους πλησίασαν τα 100 χιλιοστά, τιμές που είναι πολλαπλάσιες του μέσου όρου των βροχοπτώσεων του Ιουλίου, των τελευταίων πολλών ετών. Τα ακραία για τον μήνα Ιούλιο αυτά φαινόμενα, πέραν των άλλων άμεσων επιπτώσεών τους, αναπόφευκτα επηρέασαν και τους πληθυσμούς των κουνουπιών, στον βαθμό που οι βροχοπτώσεις δημιούργησαν πλημμυρικές καταστάσεις σε φυσικά συστήματα και αγροτικές περιοχές. Οι εν συνεχεία υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν σε μαζικές εκκολάψεις κουνουπιών, που παρά την εντατικοποίηση των εργασιών καταπολέμησης, ήταν αδύνατο να ελεγχθούν στο σύνολό τους, ιδιαίτερα στην περιοχή του Δέλτα του Πηνειού που είναι γνωστή ως μια από τις πιο δύσκολες περιοχές της Ελλάδας για καταπολέμηση κουνουπιών.
«Όλοι βλέπουν τα περιορισμένα συγκριτικά κουνούπια που επέζησαν, εμείς ξέρουμε και αυτά που καταπολεμήθηκαν» υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της εταιρίας «Οικοανάπτυξη» που εκτελεί το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών, συμφωνώντας ότι τα έντονα παράπονα που καταγράφονται ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου από κατοίκους, κυρίως παραθεριστές των παράλιων ζωνών ήταν δικαιολογημένα, αλλά πλέον οι μετρήσεις δείχνουν ότι το πρόβλημα έχει ελεγχθεί και ότι επανερχόμαστε στα συνήθη χαμηλά επίπεδα πληθυσμών κουνουπιών.
Το πρόβλημα των κουνουπιών ενέτεινε και η παρουσία εντόμων που μοιάζουν με τα κουνούπια και λέγονται χειρονόμοι, τα οποία παράγονται μετά από βροχές σε φυσικά συστήματα, όπως το Δέλτα του Πηνειού, αλλά δεν τσιμπάνε και δεν μεταδίδουν ασθένειες. Ωστόσο, μιας και διαφέρουν στην εμφάνηση από τα κουνούπια ελάχιστα, στον κόσμο δημιουργούν την αίσθηση αυξημένης παρουσίας κουνουπιών.
Η ΚΟΥΝΟΥΠΟΚΤΟΝΙΑ
Το έργο καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας από την ανάδοχο εταιρία Οικοανάπτυξη, υλοποιείται κανονικά με τα συνεργεία της να συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς την εφαρμογή του σχετικού προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα της κουνουποκτονίας ξεκίνησε φέτος νωρίτερα (αρχές Απριλίου) και θα εκτελείται και όλον τον Σεπτέμβριο. Η μέθοδος που εφαρμόζεται είναι η προνυμφοκτονία, η καταπολέμηση δηλαδή του κουνουπιού στο στάδιο της προνύμφης μέσα στο νερό, με τη χρήση ήπιων και φιλικών για το περιβάλλον σκευασμάτων. Οι υδατοσυλλογές που αποτελούν τις εστίες των προνυμφών ελέγχονται και αξιολογούνται σε εβδομαδιαία βάση από ειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό.
Στις υδατικές επιφάνειες όπου εντοπίζονται προνύμφες κουνουπιών, πραγματοποιούνται ψεκαστικές παρεμβάσεις με τα κατάλληλα ήπια προνυμφοκτόνα σκευάσματα. Δυστυχώς, αν τυχόν οι προνύμφες που ζουν στο νερό εξελιχθούν σε ακμαία έντομα και διασπαρούν, οι δυνατότητες καταπολέμησής τους είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, στον βαθμό που η μαζική παρουσία του κόσμου στα παράλια, οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις και τα περιορισμένα εγκεκριμένα σκευάσματα και μέθοδοι, δεν επιτρέπουν θεαματικά αποτελέσματα. Φέτος το έργο καταπολέμησης των κουνουπιών, πέραν της μείωσης της όχλησης που αυτά προκαλούν, αποσκοπεί στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, μετά από τα κρούσματα ελονοσίας που εκδηλώθηκαν κατά το παρελθόν έτος σε περιοχή των Τεμπών.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και οι ειδικοί θεωρούν ότι για το ζήτημα της πρόληψης μετάδοσης της ασθένειας έχει πραγματοποιηθεί ό,τι ήταν επιστημονικά και τεχνικά δυνατόν.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας με τις διευθύνσεις της Δημόσιας Υγείας και της Αγροτικής Ανάπτυξης, παρακολουθεί και κατευθύνει το σύνολο των εργασιών της καταπολέμησης των κουνουπιών, όπως τη χαρτογράφηση των εστιών αναπαραγωγής, τους ελέγχους για τον εντοπισμό των προνυμφών, τις ψεκαστικές παρεμβάσεις, την εντομολογική παρακολούθηση κ.λπ., ενώ η κίνηση των συνεργείων πραγματοποιείται με χρήση GPS.
ΜEτρα αυτοπροστασIας
Μήπως λοιπόν εκτρέφουμε κουνούπια στην αυλή μας; Έχουμε ποτέ σκεφτεί ότι πολλά από τα κουνούπια που μας ταλαιπωρούν, μπορεί να έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει μέσα στη δική μας αυλή; Όχι μόνο είναι δυνατό, αλλά και πολύ πιθανό. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να μην τους δώσουμε την ευχαρίστηση να μας πίνουν το αίμα; Να ακολουθήσουμε τον κανόνα ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Μπορούμε να μειώσουμε τον πληθυσμό των κουνουπιών, μειώνοντας τα σημεία εκείνα όπου μπορεί να ζήσει και να μεγαλώσει η προνύμφη τους. Επομένως, πρέπει να μάθουμε ποια είναι τα πιθανά μέρη μέσα στην αυλή μας, τον κήπο, τη βεράντα που προτιμούν τα κουνούπια να γεννούν τα αυγά τους. Είναι εύκολο να το κάνουμε, γιατί υπάρχει ένας βασικός κανόνας: «Τα κουνούπια γεννούν τα αυγά τους σε στάσιμο νερό».
Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε; Να περιορίσουμε στον χώρο μας όλες τις επιφάνειες εκείνες όπου μπορεί να λιμνάζουν νερά: Φυλάγουμε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούμε γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα.
Ανανεώνουμε και καθαρίζουμε τακτικά το νερό στις ποτίστρες των ζώων (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα). Απομακρύνουμε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό. Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στα λούκια της βροχής. Αντικαθιστούμε τυχόν σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν. Καλύπτουμε με σίτες τους αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.
Καλύπτουμε τις βάρκες, ώστε να μην μαζεύουν νερό της βροχής. Και φυσικά με τη χρήση των εντομοαπωθητικών. Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά και στο ακάλυπτο δέρμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χημικές και φυσικές ουσίες. Τα εντομοαπωθητικά προϊόντα πρέπει να επαλείφονται πάνω από τα αντηλιακά και να μην έρχονται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια και το βλεννογόνο της μύτης.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass