Σε βουνά και παραλίες οι Τυρναβίτες

Δημοσίευση: 16 Αυγ 2017 23:23

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα
Ελάχιστοι και φέτος οι Τυρναβίτες οι οποίοι έμειναν στην πόλη λίγο πριν και ανήμερα, αξιοποιώντας την αργία για την γιορτή της Παναγίας.


Ωστόσο η πόλη κυριολεκτικά άδειασε από το περασμένο Σάββατο λόγω και του γεγονότος ότι τα εμπορικά καταστήματα το Σάββατο τώρα το καλοκαίρι είναι κλειστά, αλλά και χθες Τρίτη, ανήμερα της γιορτής της Παναγίας, δείχνοντας και με τον τρόπο αυτό ότι η κρίση άγγιξε τον Τύρναβο και την ευρύτερη περιοχή.
Προχθές όμως Δευτέρα, παραμονή της γιορτής και εργάσιμη ημέρα υπήρχε κάποια κίνηση, κυρίως στο κέντρο του Τυρνάβου.
Χθες, ανήμερα της Παναγίας, λιγοστά τα καταστήματα καφετέριες, τσιπουράδικα και άλλα είδη εστίασης ανοιχτά με τους λιγοστούς Τυρναβίτες να αλλάζουν αναγκαστικά τα στέκια τους και απολαμβάνοντας τον καφέ, το αναψυκτικό ή το τσιπουράκι τους …όπου βρουν.
Όπως έγραψε πολλές φορές η «Ε», οι καλοκαιρινοί προορισμοί για τους Τυρναβίτες είναι αρκετοί, αφού πολλοί έλκουν την καταγωγή τους από ορεινές περιοχές, είτε αυτές είναι κοντινές και στον θεσσαλικό χώρο, όπως π.χ. Βερδικούσια, Χάσια, Άγραφα, είτε λίγο μακρινότερες, όπως τα βλαχοχώρια των Γρεβενών.
Στα τελευταία εστιάζεται και η μεγαλύτερη έξοδος των Τυρναβιτών σε ό,τι αφορά στις ορεινές εξορμήσεις. Τα βλαχοχώρια το πενθήμερο του Σαββατοκύριακου είχαν την τιμητική τους. Στην Αβδέλλα και τη Σμίξη βρέθηκαν πάρα πολλοί Τυρναβίτες, όπως και στη Σαμαρίνα, όπου κυριολεκτικά δεν έπεφτε καρφίτσα. Άλλοι γιατί κατάγονται από εκεί, άλλοι πάλι «έδεσαν» οικογενειακά με τους καταγόμενους Σμιξιώτες, Αβδελλιώτες, Σαμαριναίους και από άλλα βλαχοχώρια οικογενειακά.
Η υποδομή τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά στα οδικά έργα έχει βελτιωθεί σημαντικά αφού έγιναν πολλές νέες ασφαλτοστρώσεις που ενώνουν και μεταξύ τους τα χωριά και εύκολα ο επισκέπτης μπορεί να μεταβεί από το ένα στο άλλο.
ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΙΑ
Οι άλλες επιλογές των Τυρναβιτών και για το τριήμερο της Παναγιάς αλλά και μόνο για χθες ανήμερα της γιορτής είναι τα παράλια του νομού και της Πιερίας.
«Επίνειο του Τυρνάβου» μπορεί να χαρακτηριστεί η Αλεξανδρινή, αλλιώς ο «Στρίντζος» στο Δέλτα της Πηνειού. Εκεί το 80% των σπιτιών και οικοπέδων ανήκουν σε Τυρναβίτες οι οποίοι βρέθηκαν στα σπίτια τους οικογενειακά και με φίλους απολαμβάνοντας τη θάλασσα και τον καλό καιρό.
Δεν είναι λίγοι Τυρναβίτες που διαθέτουν εξοχικά στα Μεσάγγαλα, Καστρί – Λουτρό, ή πιο κοσμοπολίτικα στον Πλαταμώνα και την Πιερία γενικότερα, αλλά και στα άλλα παράλια του νομού όπως η Βελίκα, Σωτηρίτσα, ο Αγιόκαμπος και η Κουτσουπιά.
Άλλοι πάλι συνδύασαν τις διακοπές τους με μακρινότερους προορισμούς, πολύ λιγότεροι όμως από τα προηγούμενα χρόνια, ενώ δεν έλειψαν και αυτοί που απέδρασαν για λίγες μόνο ώρες χθες για ένα μπάνιο και έναν καφέ.
 Υπήρξαν και εκείνοι που δεν πήγαν πουθενά, όπως τα γεροντάκια της κεντρικής πλατείας.
Επίσης, ας μην ξεχνάμε και τους συμπολίτες που για λόγους δουλειάς γιόρτασαν την Παναγιά στα χωράφια τους μαζεύοντας αχλάδια και άλλα φρούτα που είναι η εποχή τους.
Τέλος, όπως και σ’ όλη την Ελλάδα έτσι και εδώ ο Τύρναβος αναμένεται να επανέλθει στην καθημερινότητα από σήμερα Τετάρτη και κυριότερα από την ερχόμενη Δευτέρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass