Τίμησε την Παναγία ο Αμπελώνας

* Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου * Παρευρέθηκε ο πρωτοσύγγελος αρχιμανδρίτης Αχίλλιος

Δημοσίευση: 16 Αυγ 2017 22:12

Πλήθος πιστών συνέρρευσε και φέτος στην πόλη του Αμπελώνα για να τιμήσει την πολιούχο της Παναγία στον μεγαλοπρεπή ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Την περασμένη Δευτέρα, παραμονή της γιορτής τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός με θείο κήρυγμα και αρτοκλασία, ιερουργούντος του πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου αρχιμανδρίτης, π. Αχιλλίου Τσούτσουρα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα σεβαστός και αγαπητός και στην ευρύτερη περιοχή του Αμπελώνα και του Τυρνάβου. Στη συνέχεια ακολούθησε λιτανεία της ιερής εικόνας της Παναγίας στους κεντρικούς δρόμους του Αμπελώνα. Στην ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού εψάλησαν και τα εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου, μπροστά στον στολισμένο επιτάφιό της, τον οποίο εκόσμησαν με πολλή αγάπη ο φιλόκαλος πρωθιερέας του ιερού ναού, π .Νεκτάριος και οι δραστήριες κυρίες της ενορίας.

Ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως, αρχιμανδρίτης π. Αχίλλιος μίλησε για τον θαυμαστό τρόπο της κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και για το γεγονός ότι την κοίμησή της πανηγυρίζουν Ουρανός τε και γη, κατά τη ρήση του Αγίου Θεοδώρου, του Στουδίτου, ενώ οι πατέρες ευλόγησαν τις αρτοκλασίες των πιστών, παρουσία των δημοτικών και άλλων εκπροσώπων της περιοχής και πλήθους ευσεβών φιλεόρτων χριστιανών.

Χθες 15 Αυγούστου ανήμερα της γιορτής προεξάρχοντος του αρχιερατικού επιτρόπου Αμπελώνα πρωτ. Νεκτάριου Φωκίδη τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα.

Ο αρχιερατικός επίτροπος Αμπελώνα και προϊστάμενος του ναού πρωτοπρεσβύτερος Νεκτάριος Φωκίδης ευχαριστεί τους πιστούς και για τη φετινή και μεγάλη παρουσία τους στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη της Παναγίας.

*Ο μητροπολιτικός ιερός ναός του Αμπελώνα είναι από τους πλέον εντυπωσιακούς ναούς αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου του Αμπελώνα. Ο ναός θεμελιώθηκε το 1885 και τα εγκαίνιά του έγιναν το 1906. Είναι έργο του Επταχωρίτη πολιτικού μηχανικού Βασίλειου Μπεκιάρη.

Κατά τον ατυχή πόλεμο του 1897 όταν ο Αμπελώνας, τότε Καζακλάρ, καταλήφθηκε από τους Τούρκους ο ημιτελής ναός κινδύνευσε να καταστραφεί. Όμως ένας Τούρκος αξιωματικός σταμάτησε τους στρατιώτες λέγοντάς τους να μην τον καταστρέψουν διότι θα μετατραπεί σε τζαμί.

Ο ναός είναι κτισμένος σε σταυροειδή βυζαντινό ρυθμό με τρούλο.

Τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια με δαπάνες των κατοίκων του Αμπελώνα ο ναός έχει αγιογραφηθεί και πραγματικά εξωτερικά και εσωτερικά προκαλεί δέος και θαυμασμό στον επισκέπτη.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass