ΜΕ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Γιόρτασαν θεομήτορα και Απελευθέρωση

Δημοσίευση: 16 Αυγ 2017 22:12

Με μεγαλοπρέπεια και θεία κατάνυξη γιορτάστηκε στα Φάρσαλα η γιορτή της Παναγίας καθώς και η απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό το 1881.

Την εσπέραν  της 14ης Αυγούστου τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου ιερουργούντος του αρχιερατικού επιτρόπου π. Κων/νου Καλλιώρα και με τη συμμετοχή του ιερού κλήρου της επαρχίας Φαρσάλων.

Κατόπιν, εψάλησαν τα εγκώμια του επιταφίου της Παναγίας και στη συνέχεια έγινε η περιφορά της εικόνας και του επιταφίου της Παναγίας, διά μέσου των κεντρικών οδών της πόλης, παρουσία επισήμων και χιλιάδων πιστών.

Ανήμερα της εορτής τελέστηκε όρθρος, αρχιερατική θεία λειτουργία και δοξολογία χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου, ο οποίος στο κήρυγμά του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "Αυτή την ημέρα όλοι  οι ορθόδοξοι συγκεντρώνονται στους ιερούς ναούς για να υμνήσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου και τη μετάστασή τους στους ουρανούς. Και εμείς με χαρά και συγκίνηση υμνούμε τη μητέρα μας, γιατί είναι η μητέρα της ζωής και ενώ είναι στον ουρανό, δεν μας έχει εγκαταλείψει, αλλά συνεχώς μας προστατεύει. Ακόμη μας διδάσκει να έχουμε σωστή σχέση με τον Χριστό, αλλά και με τον συνάνθρωπό μας. Τα χαρίσματα της Παναγίας είναι η ταπείνωση και η αγάπη. Αυτά τα χαρίσματα ύμνησαν με υπέροχο τρόπο οι Άγιοι της Εκκλησίας μας. Στη γιορτή αυτή, τη λεγόμενη "ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ" ο λαός με πίστη και ευλάβεια τιμά τη Θεοτόκο και αυτή δίνει τη χάρη της και την ευλογία της".

Ακολούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας από την εκπαιδευτικό κ. Ευθυμία Μπολούτσου, για τον διπλό εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου και της Απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους το 1881. Η ομιλήτρια ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι η μεγαλύτερη από τις θεομητορικές εορτές.

Κανείς δεν αμφιβάλει για τη θαυματουργή επέμβασή της στη ζωή μας αλλά και στη ζωή του έθνους μας. Το όνομα της Παναγίας ανεβαίνει στα χείλη μας και η μορφή της αποπνέει μητρική ζωή, στοργή και ελπίδα.

Επίσης τη 15η Αυγούστου απελευθερώθηκε η πόλη από τον Τουρκικό ζυγό.

Ο ελληνικός στρατός με επικεφαλής τον στρατηγό Σκαρλάτο Σούτσο έμπαινε την ημέρα αυτή στην πόλη και εκήρυττε επίσημα την προσάρτησή της, μαζί με όλη σχεδόν τη Θεσσαλία, στο Ελληνικό, τότε, Βασίλειο.

Από τότε μέχρι σήμερα, τα Φάρσαλα βίωσαν όλα τα καλά και άσχημα, τους καημούς και τις αγωνίες της Ελλάδας και έφτασαν σήμερα, παρά την οικονομική κρίση να είναι μια σύγχρονη πόλη που συνεχώς αναπτύσσεται.

Ο διπλός εορτασμός είναι ένα ερέθισμα για σκέψη, αναφορικά με τις αξίες της Ορθοδοξίας, της πατρίδας και του ελληνισμού, σε μια εποχή που οι αξίες και τα ιδανικά θέτονται υπό αμφισβήτηση".

Κατόπιν, στην πλατεία της 15ης Αυγούστου (βρίσκεται δίπλα στον ναό), εψάλη δέηση, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο των Πεσόντων, αφού, όπως  προαναφέρθηκε στις 15 Αυγούστου γιορτάζεται η απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους το 1881.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ.κ. Τιμόθεος, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Αρης Καραχάλιος, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Φαρσάλων κ. Βάιος Νικολάου , οι αντιδήμαρχοι κ. Δημ. Μπαμπανίκας, κ. Σταύρος Πουλαράκης, κ. Νίκος Τριανταφύλλου, κ. Ηλίας Χολέβας, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ κ. Δέσποινα Συροπούλου, ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ κ. Κων. Δερλός, ο διευθυντής Α'/βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωτ. Βούλγαρης, η πολιτευτής της ΝΔ κ. Κατερίνα Ζαχείλα, η πρόεδρος της ΔΚ Φαρσάλων κ. Βάια Νικολάου, ο υποδιοικητής της 61 Μ.Ε. κ. Παν. Καρασιούτας, ο υποδιοικητής του Α.Τ. Φαρσάλων κ. Κων/νος Μπέτσικος, ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου κ. Θεόδ. Σταφύλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γ. Αγγελακόπουλος, κ. Χριστοδ. Παπαγεωργίου κ. Ν.  Γκατζόγιας, κ. Ευ. Κατσιαούνης κ. Γ. Αρσενόπουλος, η πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Φαρσάλων κ. Μαργαρίτα Γκότη, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ενιπέα κ. Αναστ. Δραχμάνης, ο αντιπρόεδρος Νέων Αγροτών κ. Ν. Παυλονάσιος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γ. Πιτσάβας, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος κόσμου.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass