ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ Ν. 4483 ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Ρυθμίζει χρέη πολιτών ο Δήμος Τυρνάβου

* Αφορά σε όλες τις οφειλές ιδιωτών –επιχειρήσεων

Δημοσίευση: 19 Αυγ 2017 22:36
Ευνοϊκές ρυθμίσεις από τον Δήμο Τελών στους οφειλέτες του Ευνοϊκές ρυθμίσεις από τον Δήμο Τελών στους οφειλέτες του

Στην άμεση αξιοποίηση του ψηφισθέντος Νόμου 4483/2017, στον οποίο περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, διάταξη, το άρθρο 52, για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων βεβαιωμένων οφειλών προς τους Δήμους και τα Νομικά τους Πρόσωπα ή αυτών που θα βεβαιωθούν σε χρονικό διάστημα έως και δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του προχωρά ο Δήμος Τυρνάβου.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Δήμου Τυρνάβου κ. Πέτρο Οντούλη, η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους οφειλέτες, αφού περιλαμβάνει οφειλές προς τον Δήμο Τυρνάβου από οποιαδήποτε αιτία, δηλαδή: τέλη, πρόστιμα, φόροι, πρόστιμα Κ.Ο.Κ., εισφορές, μισθώματα, κ.λπ.

Ακόμα προβλέπει την εξόφληση των οφειλών σε μέχρι 100 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή των προσαυξήσεων, πλήρως ή κατά ποσοστό, αναλόγως του αριθμού των δόσεων, με ελάχιστο ποσό δόσης 20 ευρώ.

Παρέχει την ευκαιρία στους οφειλέτες με τη ρύθμιση των οφειλών τους να αποκτήσουν υπό τις προϋποθέσεις του νόμου, δημοτική ενημερότητα, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα δέσμευσης του Α.Φ.Μ., αδειοδοτήσεων πάσης φύσεως, επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κατά ΚΕΔΕ (Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων) κ.λπ.

Παρέχει τη δυνατότητα σε όσους έχουν ενταχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής που είναι σε ισχύ να επαναπροσδιορίσουν εκ νέου τις οφειλές τους, εφόσον κρίνουν συμφερότερη τη νέα ρύθμιση.

ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις οι πολίτες πρέπει μέσα στο πλαίσιο της προθεσμίας να κάνουν αίτηση προθεσμίας ρύθμισης.

Η ρύθμιση ενεργοποιείται με την υποβολή σχετικής αίτησης εκ μέρους του οφειλέτη, εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη ισχύος του Νόμου 4483/2017, δηλαδή μέχρι 30 Νοεμβρίου 2017.

Οι οφειλές μπορούν να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις κατά ΚΕΔΕ (Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων) προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής ή και από πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους, ως εξής:

Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες εκτός της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων.

Κάθε δόση εκτός της τελευταίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των είκοσι ευρώ.

ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ

Η ρυθμιζόμενη οφειλή εξοφλείται εφάπαξ ή η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός τριών εργασίμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, διαφορετικά θεωρείται ως μη υποβληθείσα.  

Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα, χωρίς ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.

Τυχόν καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης από την επομένη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί.

Εφόσον ο οφειλέτης σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, παρέχεται απαλλαγή κατά ποσοστό επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων, ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται, με αντίστοιχη τροποποίηση της απόφασης του αρμόδιου οργάνου της παραγράφου 4 του άρθρου 52 του Ν. 4483/17.

ΆΡΣΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις δέσμευσης χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από άλλη αιτία και ο οφειλέτης έχει καταβάλει το πέντε τοις εκατό της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ, το δέκα τοις εκατό της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή από πέντε χιλιάδες και μηδέν ένα μέχρι δέκα χιλιάδες ευρώ, το είκοσι τοις εκατό της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή δέκα χιλιάδες ευρώ και πάνω, ο δήμος προβαίνει σε εντολή άρσης της δέσμευσης αυτής προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και σε εντολή για επαναδέσμευση αυτής σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής έστω και μίας εκ των δόσεων.

Με την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις διατάξεις αυτού του άρθρου.

Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Η ευνοϊκή ρύθμιση που ψηφίσθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, προβλέπεται να ανακουφίσει έναν μεγάλο αριθμό οφειλετών του Δήμου Τυρνάβου απαλλάσσοντάς τους από χρόνιες και παλιές οφειλές και ταυτόχρονα να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση του Δήμου, απαραίτητο στοιχείο για την περαιτέρω βελτίωση της επιχειρησιακής του ικανότητας, γεγονός που αναμφισβήτητα θα καρπωθεί πάλι ο πολίτης – κάτοικος του Δήμου Τυρνάβου.

Ο Δήμος Τυρνάβου με την ευκαιρία της ψήφισης της νομοθετικής ρύθμισης καλεί όλους τους πολίτες να ενημερωθούν με ένα απλό τηλεφώνημα ή μια ολιγόλεπτη προσέλευση στην αρμόδια ταμειακή υπηρεσία, τηλ. 24923 50140, για την ύπαρξη ή μη τυχόν οφειλών τους που πιθανόν να έχουν ξεχαστεί ή για τις οποίες να μην υπάρχει πλήρης ενημέρωση.

Επίσης να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις της συγκεκριμένης διάταξης και να ρυθμίσουν μικρά ή μεγάλα ποσά που οφείλουν από οποιαδήποτε αιτία προς αυτόν.

Με τον τρόπο αυτό προστατεύουν κατ’ αρχάς τους ίδιους τους εαυτούς τους από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης κατά ΚΕΔΕ (Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων) που πλέον ο Δήμος Τυρνάβου είναι αναγκασμένος να λάβει, αλλά και τον Δήμο Τυρνάβου στον οποίο διαμένουν και δραστηριοποιούνται, ο οποίος εν τέλει επιστρέφει στους πολίτες του, το θετικό αποτέλεσμα με τη βελτίωση των οικονομικών του και την αύξηση της ρευστότητας, μέσω της απρόσκοπτης άσκησης των αρμοδιοτήτων και των δράσεών του, καθώς επίσης και μέσω της παροχής των πολυποίκιλων υπηρεσιών προς τους κατοίκους του.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass