ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ»

Μαθητευόμενοι με καλή συμπεριφορά και εμφάνιση

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2017 20:37 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Αυγ 2017 20:38

Καλή συμπεριφορά και ανάλογη εμφάνιση στην εργασία τους θα πρέπει να έχουν οι μαθητευόμενοι –εργαζόμενοι σπουδαστές, που θα συμμετέχουν στο «Μεταλυκειακό έτος - Τάξη Μαθητείας», σύμφωνα με τους όρους των υποχρεώσεών τους, τους οποίους ορίζει το Υπουργείο Παιδείας

.
Εκτός από τις δεξιότητες, τις γνώσεις και τα προσόντα, που θα κατέχουν οι υποψήφιοι στο αντικείμενο της εργασίας τους, η προσωπικότητά τους φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία και μάλιστα θα πρέπει να τη χαρακτηρίζουν στοιχεία που βοηθούν την επικοινωνία και τη συνεργασία, με τα άτομα του περιβάλλοντος που θα βρεθούν να εργαστούν.
Αυτά παρουσιάζονται ως υποχρεώσεις στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας, για τον θεσμό της Μαθητείας, κατά την οποία «ο μαθητευόμενος οφείλει να έχει εμφάνιση συμβατή με το εργασιακό περιβάλλον. Οφείλει να σέβεται την κινητή και ακίνητη περιουσία του εργοδότη, να συνεργάζεται αρμονικά με τα στελέχη του εργοδότη, να μην δημιουργεί προβλήματα σε πελάτες ή συνεργάτες του εργοδότη…».
Αναλυτικότερα, στο άρθρο 7, της ΚΥΑ, όσον αφορά στις υποχρεώσεις των μαθητευόμενων του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας», αναφέρονται τα εξής: «Ο μαθητευόμενος οφείλει να παρακολουθεί το «Πρόγραμμα εργαστηριακών μαθημάτων της ειδικότητας» στη Σχολική Μονάδα και παράλληλα, να συμμετέχει στο «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας». Οφείλει να συνυπογράφει τη Σύμβαση Μαθητείας με τον εργοδότη, να εκτελεί κάθε εργασία που του αναθέτει ο υπεύθυνος γι’ αυτόν Εκπαιδευτικός (στο ΕΠΑ.Λ. ή Ε.Κ.) και ο υπεύθυνος εκπαιδευτής (στο χώρο εργασίας), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας», οφείλει να τηρεί τους όρους υγιεινής και ασφάλειας εργασίας του εργοδότη, να τηρεί το ωράριο του «Προγράμματος Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας», να έχει εμφάνιση συμβατή με το εργασιακό περιβάλλον, να σέβεται την κινητή και ακίνητη περιουσία του εργοδότη, να συνεργάζεται αρμονικά με τα στελέχη του εργοδότη, να μην δημιουργεί προβλήματα σε πελάτες ή συνεργάτες του εργοδότη, να ενημερώνει έγκαιρα τους Υπευθύνους του ΕΠΑ.Λ. ή Ε.Κ. σε περίπτωση που δημιουργείται κάποιο πρόβλημα στη συνεργασία του με τον εργοδότη.
Ο μαθητευόμενος οφείλει να προσκομίζει, όπου απαιτείται, όλες τις απαραίτητες ιατρικές βεβαιώσεις για την εξάσκηση του επαγγέλματος και να συμπληρώνει έγκαιρα τα έντυπα Μαθητείας (Ημερολόγιο Μάθησης, Μηνιαίο Παρουσιολόγιο Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας) σε συνεργασία με τον υπεύθυνο Εκπαιδευτή στο χώρο εργασίας και τον εκπαιδευτικό της σχολικής μονάδας. Η έκδοση των πιστοποιητικών υγείας και οι ιατρικές πράξεις που απαιτούνται για τη Μαθητεία σε χώρους εργασίας, εφόσον οι μαθητές δεν είναι άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένοι, γίνονται δωρεάν από δημόσια νοσοκομεία ή από ιατρούς συμβεβλημένους με το Δημόσιο ή με φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
Ο μαθητευόμενος οφείλει να τηρεί τα όρια απουσιών. Το όριο απουσιών για το εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνολικού αριθμού ωρών του Προγράμματος. Σε περιπτώσεις ασθένειας με κατάθεση δικαιολογητικού από Δημόσιο φορέα δύναται το παραπάνω ποσοστό να αυξάνεται κατά 5%. Το όριο απουσιών του «Προγράμματος Εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας» δεν μπορεί να υπερβαίνει το σύνολο των κανονικών αδειών και αδειών ασθενείας που προβλέπονται στο άρθρο 9 της παρούσας απόφασης.
Κατ’ εξαίρεση και μόνο για την Α’ φάση Μαθητείας του σχολικού έτους 2016-2017 δίνεται αθροιστικά επιπλέον ποσοστό απουσιών 10% στο σύνολο των ημερών του προγράμματος Εκπαίδευσης στον χώρο Εργασίας. Σε περίπτωση υπέρβασης των ανωτέρω ορίων, ο ωφελούμενος του προγράμματος-μαθητευόμενος χάνει την ιδιότητα του μαθητευόμενου και με ευθύνη του Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. ενημερώνεται άμεσα ο μαθητευόμενος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο εργοδότης και ο Διευθυντής του Κ.Π.Α. του Ο.Α.Ε.Δ. για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες…».
Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass