ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ"

Περπάτησαν και γνώρισαν την Κοκκινόγη, τη Δολίχη και το Πύθιο

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2017 15:40

Την Κοκκινόγη, τη Δολίχη και το Πύθιο επισκέφτηκαν και γνώρισαν τις προηγούμενες ημέρες οι οικοπεριηγητές της εθελοντικής δράσης «Γνωριμία με τα χωριά της Ελασσόνας – Περπατάμε και γνωρίζουμε τον τόπο μας!».

Πρώτη στάση στην Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου ή «Δεμιράδων» στην παραολύμπια Κοκκινόγη με πρόεδρο τον Αλέξανδρο Γκόγκο, όπου μας καλωσόρισαν ο πάτερ Χρήστος Μπαλανίκας και ο πάτερ Πολύκαρπος Μουσιάρης. Το μεταβυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Αντώνιου ιδρύθηκε το 1755 και το καθολικό του σήμερα χρησιμοποιείται ως ενοριακός ναός του χωριού. Πρόκειται για σταυροπηγιακό ίδρυμα (υπαγόταν απευθείας στο Πατριαρχείο) και στην περίοδο της ακμής του, αρχές του 19ου αιώνα, είχε μεγάλη κτηματική περιουσία και πολυάριθμα ζώα. Στον αύλειο χώρο σώζεται μέχρι σήμερα η θολωτή πετρόκτιστη πηγή.

Θερμό ήταν το καλωσόρισμα και στη Δολίχη. Πληροφορίες για την τοπολογία και ιστορία της περιοχής και του χωριού μοιράστηκαν με τους περιηγητές ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ευάγγελος Τσακνάκης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δολίχης «Η Τριπολίτιδα» Στέργιος Μίχος, η αντιπρόεδρος Βάγια Παπαδημητρίου, η γραμματέας Ανθή Μαντζάρα, ο ταμίας Σταύρος Θεοδωράκης, ο Χρήστος Θεοδωράκης, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου, η εκκλησιαστική επίτροπος Σούλα Παπαδημητρίου και η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δολίχης – «Φίλα Ευβιότου» Ευδοκία Λιόλιου.

Ο Ιερός Ναός της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (10ος-11ος αιώνας μ.Χ.) είναι ένα σπάνιο μνημείο. Αποτελεί σημείο αναφοράς στο κέντρο του χωριού με το μακρόστενο σχήμα του και τον παράκεντρο τρούλο του. Μεγάλης σημασίας είναι η εσωτερική διακόσμηση με το πλούσιο εικονογραφικό πρόγραμμα. Ο πρόεδρος του χωριού Ευάγγελος Τσακνάκης μίλησε για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Ιερού Ναού, αλλά και για τον Αρχαιολογικό Χώρο του Καστριού Δολίχης.

Οι περιηγητές επισκέφτηκαν και το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο λειτουργεί από το έτος 2007 και φιλοξενεί Λαογραφικό και Αρχαιολογικό υλικό. Ο Χρήστος Θεοδωράκης μίλησε για τον τρόπο χρήσης των οικιακών σκευών, των εργαλείων επεξεργασίας μαλλιού και των υλικών του αγροτικού βίου που εκτίθενται στο μουσείο.

Η ομάδα της δράσης κινούμενη στην παραολύμπια περιοχή της Ορεινής Περραιβίας επισκέφτηκε και τον οικισμό του Πυθίου. Το Πύθιο μαζί με τη Δολίχη και την Άζωρο αποτελούσαν την Περραιβική Τρίπολη, την αρχαιότερη αμφικτυονία στον ελλαδικό χώρο, με κοινό ιερό, αρχηγό και νόμισμα.

Στον αρχαιολογικό χώρο του Πυθίου ξενάγησαν τους περιηγητές ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δημήτριος Διδασκάλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Πυθίου «Ο Πύθιος Απόλλωνας» Νίκος Μπαγιώτας και η ταμίας του Συλλόγου Άρτεμις Κατή.

Το Πύθιο (Σέλλος) υπήρξε το θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Περραιβικής Τριπολίτιδας και αποτελεί το μοναδικό μέρος στη Θεσσαλία που φιλοξενεί τρεις ναούς, τον έναν δίπλα στον άλλον. Ναός Ποσειδώνα Πατρώου, που λατρευόταν με την πρωταρχική του ιδιότητα ως χθόνια θεότητα, ως θεός των ποταμών και των πόσιμων υδάτων, ναός Πυθίου Απόλλωνα και ναός της θεάς Άρτεμις.

Για τη σημαντικότητα και την ιστορία του χώρου μίλησε και ο περιβαλλοντολόγος Αναγνωστάκης Σπύρος. Το ειδυλλιακό μέρος κάτω από τον Όλυμπο με την ενέργεια του μυθικού βουνού, τα αρχαιολογικά ευρήματα, η ίδια η γεωγραφία του τόπου, το σταθερό ανάγλυφο που μας συνδέει με τους προγόνους μας, μετέφεραν τους επισκέπτες πίσω στον χρόνο με εικόνες από ιερές στιγμές των ανθρώπων μιας άλλης εποχής στον μαγευτικό λατρευτικό χώρο του αρχαίου Πυθίου.

Ακολούθησε επίσκεψη στον Ναό της Παναγίας Θεοτόκου (1638) με αξιόλογες τοιχογραφίες και το μοναδικό κυκλικό καμπαναριό στη Θεσσαλία, ίσως και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι οικοπεριηγητές περνώντας από ένα πολύ παλιό πέτρινο γεφύρι, που σώζεται σε άριστη κατάσταση, πάνω από το ρέμα Κοντολάκι έφτασαν και στον Ναό των Αγίων Αναργύρων (1808).

Και όπως συνηθίζεται η περιήγηση ολοκληρώθηκε με βόλτες και ξεκούραση στην πλατεία του χωριού.

Αμπέλια, Μεγάλο Ελευθεροχώρι και Βλαχογιάννι είναι ο τριπλός προορισμός της δράσης την επόμενη Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass