ΣΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ – ΡΟΝΤΟΥΛΗ

Ενδιαφέρον για τον τρούλο της Παναγίας του Αμπελώνα

• Εχει υποστεί ζημιές και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2017 22:38
Ο τρούλος της Παναγίας του Αμπελώνα μετά από 111 χρόνια κινδυνεύει με κατάρρευση Ο τρούλος της Παναγίας του Αμπελώνα μετά από 111 χρόνια κινδυνεύει με κατάρρευση

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστό, είχε ο επικεφαλής της «Δράσης Πολιτών», κ. Στέλιος Ροντούλης, παρουσία του δημοτικού συμβούλου κ. Θεόδωρου Λάππα και του εκκλησιαστικού επιτρόπου κ. Χαράλαμπου Μπίτη.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν ο σχεδιασμός των δράσεων που πρέπει να αναπτυχθούν, με την ουσιαστική συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την επιδιόρθωση του τρούλου του Ιερού Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου στο κέντρο του Αμπελώνα. Όπως είναι γνωστό, μερικά μεταλλικά «λέπια» του τρούλου έχουν αποκολληθεί, με αποτέλεσμα το νερό των βροχών να εισέρχεται εντός, προκαλώντας προβλήματα στη στέγη και στις τοιχογραφίες του Ναού.
Ζητήθηκε, λοιπόν, από τον περιφερειάρχη η έγκαιρη επέμβαση της Περιφέρειας για την αποκατάσταση του τρούλου, στη βάση της μελέτης που έχει εκπονηθεί από τον κ. Κώστα Λίτσιο.
Μάλιστα, ο κ. Ροντούλης τόνισε χαρακτηριστικά: «Η συγκεκριμένη εκκλησία είναι τοπόσημο για τον Αμπελώνα και χρήζει ιδιαίτερης μέριμνας και προσοχής. Είναι κρίμα να μένει απροστάτευτο ένα τέτοιο μνημείο της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, που συγκινεί το σύνολο του χριστεπώνυμου πληρώματος. Πρέπει, όμως, να κινηθούμε γρήγορα, γιατί η περίοδος του χειμώνα πλησιάζει, γεγονός που θα κλιμακώσει τις φθορές εντός του Ναού. Τώρα, λοιπόν, που η εκκλησία προχωρά σε έρανο για την αποκατάσταση της στέγης, πρέπει να κινηθούν και οι διαδικασίες για την τοποθέτηση των μεταλλικών λεπιών στον τρούλο. Με άλλα λόγια, τώρα απαιτείται η γρήγορη δράση της Περιφέρειας για την ολοκλήρωση ενός έργου που θα εκτιμηθεί δεόντως από όλους τους Αμπελωνίτες».  
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υποσχέθηκε την άμεση ένταξη του έργου στον προγραμματισμό της Περιφέρειας, στη βάση της μελέτης που θα εγκριθεί από την αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων, κατανοώντας τη μεγάλη σημασία που έχει η δράση αυτή για τους Αμπελωνίτες και την τοπική Εκκλησία. Έτσι, «η θετική ανταπόκριση του περιφερειάρχη δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές για την κατευόδωση ενός έργου που υποστηρίζεται ολόψυχα από όλους τους Αμπελωνίτες», όπως σχολίασαν οι κύριοι Λάππας και Μπίτης.
Η ΕΡΑΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Εν τω μεταξύ με τις ευλογίες του σεβασμιοτάτου μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, άρχισε το έργο της η ερανική επιτροπή του ιερού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμπελώνα για την ανακατασκευή της στέγης του ιερού ναού. Ο πρόεδρος της ερανικής επιτροπής πρωτοπρεσβύτερος Νεκτάριος Φωκίδης και τα μέλη της ερανικής καλούν όλους τους πιστούς χριστιανούς της περιοχής να βοηθήσουν στο θεάρεστο αυτό για τη σωτηρία του ναού.
Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ
Ο ναός είναι από τους πλέον εντυπωσιακούς ναούς αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο ναός θεμελιώθηκε το 1885 και τα εγκαίνιά του έγιναν το 1906. Είναι έργο του Επταχωρίτη πολιτικού μηχανικού Βασίλειου Μπεκιάρη ο οποίος σχεδίασε επίσης τον μητροπολιτικό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Καρδίτσα αλλά και τον κεντρικό ναό του Επταχωρίου το 1914. Ο Βασίλειος Μπεκιάρης ήταν εκείνος ο οποίος πρότεινε και κατασκεύασε σε ελάχιστες ώρες πλωτές γέφυρες στον Αξιό ποταμό το 1912 ώστε σύντομα να περάσει ο ελληνικός στρατός και να απελευθερώσει τη Θεσσαλονίκη. Κατά τον ατυχή πόλεμο του 1897 όταν ο Αμπελώνας, τότε Καζακλάρ, καταλήφθηκε από τους Τούρκους ο ημιτελής ναός κινδύνευσε να καταστραφεί. Όμως ένας Τούρκος αξιωματικός σταμάτησε τους στρατιώτες του, λέγοντάς τους να μην τον καταστρέψουν διότι θα μετατραπεί σε τζαμί.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass