ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Για ψώνια και διασκέδαση στο Παζάρι Λάρισας

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2017 22:41

Για να πραγματοποιήσουν αγορές παρά για να διασκεδάσουν επισκέπτονται οι περισσότεροι το Παζάρι της Λάρισας, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασαν χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Σούλτης και ο αντιδήμαρχος Οικονομίας Παναγιώτης Νταής.

Η ετήσια εμποροπανήγυρη, ανοίγει και φέτος της πύλες της για να υποδεχτεί τους επισκέπτες της την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου. Η έναρξη του Παζαριού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 9:30 μ.μ. με τη συναυλία της Νατάσσας Μποφίλιου.

Η έρευνα που παρουσίασαν οι δύο αντιδήμαρχοι πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της περσινής διοργάνωσης, στο πλαίσιο του διατμηματικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Σχεδιασμός και ανάπτυξη τουρισμού και πολιτισμού» και εκπονήθηκε από τους φοιτητές Σωτήρη Φωλίνα και Θ. Μεταξά με θέμα «Επισκεπτικές ροές εμπορικών γεγονότων ως δυνάμεις τοπικής ανάπτυξης: Η περίπτωση του Παζαριού της Λάρισας», του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για 400 ερωτηματολόγια, τα οποία αποτύπωναν το επάγγελμα των επισκεπτών: ιδιωτικοί υπάλληλοι 24%, ελεύθεροι επαγγελματίες 20%, φοιτητές – μαθητές 14%, άνεργοι 13%, δημόσιοι υπάλληλοι 10%, συνταξιούχοι 10%.

Οι ηλικίες που επισκέφθηκαν το Παζάρι: μέχρι 24 ετών 20%, 25-34 των 24%, 35-44 ετών 25%, 45-54 ετών 15%. Το 51,5% ήταν έγγαμοι, ενώ το 48,5% ήταν άγαμοι. Οι γυναίκες ήταν αυτές που το επισκέφτηκαν περισσότερο καθώς αγγίζουν το 53% έναντι των ανδρών που ήταν στο 47%. Στην πλειοψηφία τους είναι Λαρισαίοι που φτάνουν το 65%, το 20% από τον νομό Λάρισας και το 17% από την υπόλοιπη χώρα, στο ερώτημα αν διανυκτερεύουν στη Λάρισα το 64% απάντησε πως όχι, ενώ το 36% που απάντησε θετικά μένουν οι περισσότεροι σε συγγενικό ή φιλικό σπίτι, και μόνο ένα 12% επιλέγει το ξενοδοχείο. Σε ένα από τα βασικότερα ερωτήματα για ποιο λόγο επισκέπτεται κάποιος το Παζάρι, το 45% δήλωσε ότι πάει για ψυχαγωγία ενώ το 55% για αγορές προϊόντων.

Σχετικά με την οικονομική κατάσταση των επισκεπτών το 66% δηλώνει εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, έως 25.000 ευρώ το 30% και άνω των 25.000 μόλις το 4%, ενώ το 78% δηλώνει ότι θα επισκεφθεί και την επόμενη χρονιά το Παζάρι.

«Τα αποτελέσματα της έρευνα δείχνουν ότι ο θεσμός είναι αποδεκτός από ένα μεγάλο εύρος ατόμων, ανεξαρτήτως ηλικίας, οικονομικής κατάστασης και μορφωτικού επιπέδου», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Νταής προσθέτοντας ο κ. Σούλτης ότι «έρχεται για να ισχυροποιήσει τον θεσμό και να συμβάλει στην προσπάθεια για αναβάθμιση στο τεχνικό και αισθητικό μέρος».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής δήμαρχος τόνισε ότι παραδοσιακά για τη Λάρισα το Παζάρι είναι μια μεγάλη γιορτή για την πόλη, ένα ιστορικό γεγονός. «Δεν πρόκειται για μουσειακό είδος και αυτό το καταδεικνύει η μεγάλη προσέλευση του κόσμου κάθε ηλικίας και κάθε κοινωνικής τάξης», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τη βελτίωση της εικόνας και της λειτουργίας του Παζαριού, τόσο σε τεχνικό επίπεδο, όσο και σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται. Ο κ. Σούλτης αναφέρθηκε και στην προοπτική των παρεμβάσεων στον χώρο της Σκεπαστής Αγοράς της Νεάπολης, με τη δημιουργία υποδομών, που θα δίνουν τη δυνατότητα να κλείνει η Σκεπαστή.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομίας αφού αναφέρθηκε εκτενώς σε ορισμένα στοιχεία της έρευνας τόνισε ότι «είναι μια γιορτή που η διασκέδαση με την αγορά συνυπάρχουν στη συνείδηση του κόσμου». Σχετικά με την πληρότητα αγγίζει το 100% η κάλυψη των χώρων από επαγγελματίες. «Πρόκειται για οκτακόσιες εμπορικές θέσεις και 350 επαγγελματίες», υπογράμμισε ο κ. Νταής.

 

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass