Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Φράγματα αντί εκτροπής του Αχελώου

•Δέσμευση Δραγασάκη για «υλοποιήσιμη, αξιόπιστη και δεσμευτική λύση» για ένα «σύστημα διαχείρισης των υδάτινων πόρων» •Κων. Αγοραστός: «Το Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας δεν είναι και δεν θα γίνει η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους Αχελωομάχους»

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2017 22:36

Στο τρίπτυχο, φράγματα που ήδη υλοποιούνται, νέα φράγματα σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας και χρηματοδότηση μελετών για νέα έργα, στηρίζεται η κυβερνητική πρόταση που – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - θα καταθέσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μιλώντας σήμερα

στη Λάρισα, στο πλαίσιο του 4ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.
Πρόκειται για μια «επιθετική πρόταση», όπως τη χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές, που θα συμβάλει στην πιο άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των υδάτινων πόρων, απαντώντας παράλληλα στη θέση κομμάτων και φορέων της περιοχής που αντιπροτείνουν την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου.
Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί σήμερα το απόγευμα στη Λάρισα αφού νωρίτερα, στον Βόλο, επισκεφθεί καινοτόμες επιχειρήσεις αποφοίτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς «η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό που θα στηρίξει την παραγωγική ανασυγκρότηση» θα αποτελέσει το δεύτερο σκέλος της ομιλίας του κ. Τσίπρα ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αναφερθεί στην ίδρυση ενός τέτοιου Κέντρου Στήριξης Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην περιοχή με βραχίονες το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Θεσσαλίας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το έδαφος για την ομιλία του πρωθυπουργού προετοίμασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου – χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» - δεσμεύθηκε για μια «υλοποιήσιμη, αξιόπιστη και δεσμευτική λύση» για ένα «σύστημα διαχείρισης των υδάτινων πόρων» σε αντίθεση με τις «ατέλειωτες παλινωδίες για την εκτροπή του Αχελώου που έχουν οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο υδάτινο έλλειμμα». Ενώ για το θέμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης ο κ. Δραγασάκης αφού υπογράμμισε ότι «η Θεσσαλία διαθέτει σημαντικούς πυλώνες γνώσης, έρευνας και καινοτομίας» τόνισε πως «είναι αναγκαίοι θεσμοί και εργαλεία που διαχέουν τη γνώση, διασφαλίζουν τη μετατροπή των αποτελεσμάτων της έρευνας σε βιώσιμα επιχειρηματικά σχήματα και κοινωνικά χρήσιμες εφαρμογές, καθώς και εργαλεία χρηματοδότησης των σχετικών προσπαθειών» προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς δίνει προτεραιότητα στη χρηματοδότηση της έρευνας».
ΑΧΕΛΩΟΣ
Της ομιλίας Δραγασάκη προηγήθηκε χαιρετισμός του προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γ. Κωτσού ο οποίος εστίασε στο θέμα του Αχελώου. Για να υπογραμμίσει πως «τα έργα μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, στον Θεσσαλικό κάμπο», «στην παρούσα πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, αποτελούν τον πλέον ενδεδειγμένο και λιγότερο δαπανηρό τρόπο ενίσχυσης της λεκάνης του Πηνειού, με τον οποίο επιτυγχάνεται η γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του δραματικού υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας. Αντ’ αυτού, εξαγγέλλονται ανώριμα έργα ταμίευσης ύψους 1,3 δισ. ευρώ μέσα στη λεκάνη του Πηνειού! Ένα σχέδιο δηλαδή πανάκριβο, με ακαθόριστο χρονικό ορίζοντα και γεμάτο αβεβαιότητες! Μικρό μέρος αυτών των πιστώσεων είναι αρκετό για να ολοκληρωθούν τα έργα Συκιάς – σήραγγας εκτροπής και οι ταμιευτήρες στον κάμπο (Πύλη, Παλαιοδερλί, Μουζάκι, Νεοχωρίτης κλπ)».
Για να καλέσει τέλος τον πρωθυπουργό «να παρέμβει άμεσα και να αποκαταστήσει την πληρότητα των Σχεδίων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων» αλλά και για έργα όπως ο Ε65, η εκπόνηση και υλοποίηση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τις ορεινές περιοχές των Αγράφων και της Πίνδου κ.α.
«ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΛΥΣΕΩΝ»
«Το Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας δεν είναι και δεν θα γίνει η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους Αχελωομάχους. Το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας πρέπει να γίνει με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή, να είναι συνέδριο λύσεων κι όχι απλής συρραφής διαπιστώσεων και προβλημάτων και να έχει αντίκρισμα που να αποτυπώνεται στην πράξη και την καθημερινότητα», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.
«Ως Περιφέρεια» πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός «δεσμευόμαστε να καταγράψουμε όλα όσα ειπωθούν στο Συνέδριο, να τα κωδικοποιήσουμε, να τα ιεραρχήσουμε και να παρακολουθήσουμε την πορεία υλοποίησής τους, παρεμβαίνοντας όταν απαιτείται στο αρμόδιο υπουργείο και κάνοντας τον απολογισμό σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα».
Αναφερόμενος στον Αχελώο ο κ. Αγοραστός τόνισε πως «το θέμα του Αχελώου υπήρχε πριν το σημερινό συνέδριο και θα υπάρχει και μετά. Το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας δεν είναι και δεν θα γίνει η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους Αχελωομάχους, για μια κοντόφθαλμη λογική «αφήνω το νερό να περισσεύει σε μια περιοχή την ώρα που σε μια γειτονική περιοχή της λείπει…» «Η περιφέρειά μας είναι ελλειμματική στο πολυτιμότερο αγαθό, και αυτό που χρειάζεται δεν είναι λεκτικές κορώνες, «κλειστές» συσκέψεις και παρασυσκέψεις και κουβέντες καφενείου αλλά συγκεκριμένες λύσεις».
Εστιάζοντας στον χαρακτήρα του συνεδρίου σημείωσε πως «δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ούτε άσκηση δημοσίων σχέσεων ούτε κομματική γυμναστική. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι συνέδριο διαχείρισης και ικανοποίησης μικροσυμφερόντων. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να ταυτιστεί με γενικόλογες, αόριστες εξαγγελίες. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει με απούσα την κοινωνία. Σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι συνέδριο εξωραϊσμού της πραγματικότητας ή – ακόμη χειρότερα – συνέδριο εικονικής πραγματικότητας».
«Το Συνέδριο μπορεί και πρέπει να είναι συνέδριο δημιουργικής ανατροπής. Συνέδριο αλήθειας και αποτύπωσης της πραγματικότητας όπως είναι. Συνέδριο λύσεων κι όχι απλής συρραφής διαπιστώσεων και παράθεσης προβλημάτων. Συνέδριο συγκεκριμένων δεσμεύσεων, με ακριβές χρονοδιάγραμμα, προϋπολογισμό, σαφή πηγή χρηματοδότησης. Συνέδριο με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή με απτά αποτελέσματα για τον άνθρωπο, για κάθε οικογένεια στη Θεσσαλία, και τον τόπο μας. Συνέδριο με αντίκρισμα που να αποτυπώνεται στην πράξη και την καθημερινότητα» κατέληξε ο κ. Αγοραστός.
ΚΥΚΛΟΣ
«Η κυβέρνηση» τόνισε ο αντιπρόεδρος Γιάν. Δραγασάκης κάνοντας την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου «είναι αποφασισμένη να κάνει όσα είναι αναγκαία ώστε σε λιγότερο από 10 μήνες από σήμερα να κλείσει οριστικά ο κύκλος των μνημονίων και του καθεστώτος επιτροπείας που έπληξαν τη Δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία στη χώρα μας. Και αυτό είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλά με τους βαθμούς αυτονομίας που ισχύουν για όλες τις χώρες».
Βασικός στόχος του συνεδρίου, πρόσθεσε, είναι «να σηματοδοτήσει αυτήν τη μετάβαση και την επανιεράρχηση των στόχων με έμφαση στην απασχόληση, στην παραγωγή, στις επενδύσεις. Να βρούμε κοινές, ει δυνατόν, ή συγκλίνουσες απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα: Mε ποιo σχέδιο, σε ποιους τομείς και με ποια επιχειρηματικότητα θα πορευτεί η χώρα και η Θεσσαλία ειδικότερα; Ποιος ο ρόλος της κοινωνίας και των εργαζομένων σε αυτήν τη διαδικασία; Πώς η παραγωγική ανασυγκρότηση θα συνδυαστεί με τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, τη στήριξη του συστήματος της Δημόσιας Υγείας, της Εκπαίδευσης, του κοινωνικού κράτους; Πώς τα οφέλη της ανάπτυξης θα φτάσουν σε όλους του πολίτες και κατά προτεραιότητα σε όσους ζουν σε συνθήκες μεγάλης ανέχειας;»
«Σήμερα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια οργανωμένη και απαιτητική ανάπτυξη, με διεθνή standards, με κοινωνικές και οικολογικές δεσμεύσεις: Tη μείωση της ανεργίας, την προστασία του περιβάλλοντος, με σεβασμό στους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους».
Αναφερόμενος στη «θέση της Θεσσαλίας στο νέο υπόδειγμα ανάπτυξης» αναφέρθηκε στην «ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, τη δημιουργία συμπλέγματος αγροδιατροφής, μεταποίησης, τουρισμού», στη «βιομηχανική στρατηγική», στις «εναλλακτικές μορφές τουρισμού σε σύνδεση με την εγχώρια παραγωγή».
Για να υπογραμμίσει πως «σημαντικότατο ρόλο σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική θα παίξει ο πρωτογενής τομέας της Θεσσαλίας, ο οποίος ήδη είναι στις πρώτες θέσεις από άποψη παραγωγής σε μια σειρά από προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαίο να επιτευχθεί αύξηση της παραγωγικότητας με ταυτόχρονη μείωση της χρήσης πόρων».
ΤΑ ΝΕΡΑ
Για το θέμα των νερών ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως «η Θεσσαλία είναι ίσως το πιο κατάλληλο μέρος για να συνειδητοποιηθεί η σημασία της διαχείρισης των φυσικών πόρων. Διότι εδώ, η απουσία ενός συστήματος διαχείρισης των υδάτινων πόρων, η απουσία συστημάτων εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης των διαθέσιμων πόρων, οι ατέλειωτες παλινωδίες για την εκτροπή του Αχελώου έχουν οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο υδάτινο έλλειμμα που δημιουργεί κινδύνους για την περιοχή. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι η όποια τελική λύση πρέπει να είναι υλοποιήσιμη, αξιόπιστη και δεσμευτική. Διότι δεν υπάρχει πλέον καθόλου χρόνος για χάσιμο. Η κυβέρνηση προχωρά όχι μόνο για τη Θεσσαλία, αλλά για όλη τη χώρα, στην κατάρτιση ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού. Προχωρούμε επίσης στην κατάρτιση, για πρώτη φορά, χωροταξικού σχεδίου για την αναλυτική χαρτογράφηση και αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών με οικολογικά συμβατούς τρόπους».
ΝΕΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ
Εστιάζοντας στην ανάπτυξη, ο κ. Δραγασάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις «νέες απαιτήσεις». Για να υπογραμμίσει ότι «μια τέτοια απαίτηση είναι η επένδυση στη γνώση, στην έρευνα, στην καινοτομία όχι άπαξ, αλλά ως μια σχέση διαρκής. Αυτό απαιτεί φορείς παραγωγής γνώσης- και εδώ είναι θετικό ότι η Θεσσαλία διαθέτει σημαντικούς πυλώνες γνώσης, έρευνας και καινοτομίας. Απαιτεί όμως και φορείς που κατανοούν τη σημασία της γνώσης και της έρευνας και επενδύουν σε αυτές. Παράλληλα, είναι αναγκαίοι θεσμοί και εργαλεία που διαχέουν τη γνώση, διασφαλίζουν τη μετατροπή των αποτελεσμάτων της έρευνας σε βιώσιμα επιχειρηματικά σχήματα και κοινωνικά χρήσιμες εφαρμογές, καθώς και εργαλεία χρηματοδότησης των σχετικών προσπαθειών.
Η κυβέρνηση παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς δίνει προτεραιότητα στη χρηματοδότηση της έρευνας. Μέσω του αρμοδίου υπουργείου προχωρεί στη συγκρότηση, για πρώτη φορά στη χώρα μας, μιας εθνικής στρατηγικής και ενός οικοσυστήματος εργαλείων και θεσμών για την ανάπτυξη της έρευνας, τη σύνδεσή της με τις ανάγκες της κοινωνίας και της παραγωγής καθώς και για τη δημιουργία συνθηκών παλιννόστησης νέων επιστημόνων» κατέληξε ο κ. Δραγασάκης παραπέμποντας στις συζητήσεις που θα γίνουν στις ειδικές συνεδρίες αλλά κυρίως στην ομιλία του πρωθυπουργού.
Στην έναρξη των εργασιών παρευρέθηκαν υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Να σημειωθεί πως ο κ. Δραγασάκης στο περιθώριο του συνεδρίου θα έχει σήμερα επαφές με τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και συνεταιριστικές οργανώσεις.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ