Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠ.Α.Α.Τ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

«Αυτό είναι το στρατηγικό μας σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα»

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2017 23:03

Του Γιώργου Ρούστα

Το στρατηγικό σχέδιο της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, τα οποία θα παράγει ο καλά εκπαιδευμένος και κατ’ επάγγελμα αγρότης, εξασφαλίζοντας την ποιότητα και την προστασία του περιβάλλοντος,

αξιοποιώντας σωστά τα κονδύλια των προγραμμάτων ΠΑΑ και ΚΑΠ, παρουσιάστηκε στη χθεσινή θεματική ενότητα για τη γεωργία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για τη Θεσσαλία.
Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι της Θεσσαλίας εστίασαν τις παρεμβάσεις τους στα οξυμένα προβλήματα της άρδευσης, τονίζοντας την αναγκαιότητα δημιουργίας ενιαίου φορέα διαχείρισης των νερών στον κάμπο, στην αγροτική οδοποιία, στον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ, ενώ φυσικά αρκετοί ανέλυσαν και τοπικά ζητήματα που «καίνε» τις περιοχές τους.
Ο ΒΑΓΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Η συζήτηση, την οποία συντόνιζε ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λαδόπουλος, ξεκίνησε με ομιλία του υπουργού Βαγγ. Αποστόλου, ο οποίος αναφέρθηκε στις ενέργειες του ΥΠΑΑΤ για τη μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ για τους επιλαχόντες νέους αγρότες που αναμένουν την ένταξή τους στο εξαγγελθέν Πρόγραμμα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να απορροφηθούν όσο γίνεται περισσότεροι. Κάλεσε τους αγρότες να συνεργαστούν με τις Ομάδες Παραγωγών, οι οποίες πλέον επιδοτούνται και κατέληξε με τις πληρωμές, οι οποίες μπήκαν σε μια τάξη και επήλθε ένας προγραμματισμός.
Ο ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Σε έντεκα σημεία με ζωτικό ρόλο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλική περιοχή, στάθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου που ξεκίνησε χθες στη Λάρισα.
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ή συμμετάσχει ως ηγεσία του υπουργείου, ο μοναδικός εκπρόσωπος της Θεσσαλίας στο κυβερνητικό σχήμα, ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στη σπουδαιότητα της συνεχούς επιμόρφωσης του αγροτικού κόσμου, σε μία εποχή όπου ειδικά στον χώρο της παραγωγής τροφίμων συντελείται ταχεία πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας με εφαρμογές στην παραγωγική διαδικασία.
Όπως εξήγησε, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η αξιοποίηση της τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων, η αύξηση της απόδοσης της παραγωγής χρησιμοποιώντας λιγότερα, η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και η ορθολογική και αποτελεσματικότερη χρήση των φυτοφαρμάκων.
Μάλιστα, έκανε ειδική μνεία στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, για την οποία είπε πως η αξιοποίηση και η αναβάθμιση των εγκαταστάσεών της, θα αποτελέσει μία εμβληματική κίνηση στρατηγικής υποστήριξης της αγροτικής εκπαίδευσης.
Μιλώντας για το νέο μοντέλο αγρότη, ο κ. Κόκκαλης είπε πως αυτό οφείλει «να μετατρέπει τον παραγωγό από εργάτη γης σε σύγχρονο επιχειρηματία οργανωμένο σε ομάδες παραγωγών, με μακροπρόθεμο σχεδιασμό παραγωγής και εμπορίας ποιοτικών προϊόντων, με περιβαλλοντική συνείδηση, αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες».
«Ο σχεδιασμός του Υπουργείου οφείλει να προσανατολιστεί στην ενίσχυση του αφοσιωμένου στη γη του παραγωγού και όχι του ευκαιριακού ή εκείνου που θεωρεί την αγροτική δραστηριότητα πάρεργο ή συμπληρωματικό εισόδημα» υποστήριξε, επαναλαμβάνοντας παράλληλα «την ανάγκη να πιστοποιηθεί το επάγγελμα του αγρότη και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την εκπαίδευση, την οργάνωση και την αποκλειστική ενασχόληση με τη γη του».
Ακόμη αναφέρθηκε στη διευθέτηση των κόκκινων δανείων, στην έγκαιρη και δίκαιη καταβολή των ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) και των αποζημιώσεων (ΕΛΓΑ), στην ανάγκη για αναμόρφωση της λειτουργίας των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων – ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στην αξιοποίηση των τοπικών ποικιλιών και στις πολιτικές που προσβλέπουν στην προστασία και τον σεβασμό στον καταναλωτή και το περιβάλλον.
Η ΑΙΚ. ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ
Η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, υποστήριξε ότι «φέτος η συντριπτική πλειονότητα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών πληρώνουν λιγότερο φόρο για τα εισοδήματα του 2016 και παίρνουν και επιστροφή της προκαταβολής φόρου του προηγούμενου έτους. Στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, δεν έγινε καμία αλλαγή ως προς τη φορολόγησή τους και ο συντελεστής παρέμεινε στο 13%, ευνοϊκότερος από αυτόν των επιχειρήσεων, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί ως κίνητρο για τη δημιουργία νέων συνεταιρισμών και να ενισχύσει τους ήδη υπάρχοντες.
Όσον αφορά στο τσίπουρο η πολιτική βούληση και θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να παραμείνει η κατάσταση ως έχει, δηλαδή μειωμένος φόρος 50% για τσίπουρο και τσικουδιά και 5,9 ευρώ ανά χιλιόγραμμο για τους μικρούς παραγωγούς, τους «διήμερους» αποσταγματοποιούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι παραβιάζεται η νομοθεσία της ΕΕ και έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Θα υποστηρίξουμε τις θέσεις μας εκεί και πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε. Τέλος για τον Ειδικό Φόρο στο κρασί μπορώ να πω ότι είναι ένα ζήτημα που επεξεργαζόμαστε. Θέλουμε την κατάργησή του και αναζητούμε ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάσταση των εσόδων που θα χαθούν».
Ο Ι. ΤΣΙΡΩΝΗΣ
Ο αναπληρωτής υπουργός Ιωανν. Τσιρώνης υπερασπίστηκε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τους δασικούς χάρτες διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα χαθεί κανένα στρέμμα πραγματικής αγροτικής γης και επικέντρωσε την ομιλία του στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν μια σειρά προϊόντων, όπως το καλαρρύτικο πρόβατο, το ελληνικό μέλι που δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει, όπως επίσης και τα υπολείμματα ελαιοτριβείων, τυροκομείων.
Ο ΧΑΡ. ΚΑΣΙΜΗΣ
Στην έναρξη προγραμμάτων που θα επιδοτήσουν την ποιοτική γεωργία, όπως η νιτρορύπανση, τα leader, το Μέτρο των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων και στην ενίσχυση των μετακινούμενων κτηνοτρόφων αναφέρθηκε στην ομιλία του ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ Χαρ. Κασίμης.
ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
-Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης ζήτησε να πέσουν οι τόνοι για τον Αχελώο και να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση, υπερασπιζόμενος την αρνητική του θέση για την εκτροπή και κατέληξε με την ανάγκη αξιοποίησης της Αβερωφείου Σχολής.
-Ο δήμαρχος Κιλελέρ Αθ. Νασιακόπουλος αναφέρθηκε στο μουσείο του Κιλελέρ, στην αγροτική οδοποιία, στο υδάτινο έλλειμμα και στη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων.
-Ο δήμαρχος Ελασσόνας Ν. Ευαγγέλου ζήτησε να τρέξουν οι διαδικασίες για τη Γαλακτοκομική Σχολή και την ολοκλήρωση του φράγματος Αγιονερίου.
-Ο δήμαρχος Φαρσάλων Αρης Καραχάλιος τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης της μελέτης για το φράγμα στον Ενιπέα, για την αγροτική οδοποιία και τα ελάχιστα χρήματα που διατίθενται από την πολιτεία.
-Ο δήμαρχος Αγιάς Αντ. Γκουντάρας στάθηκε στην ποιοτική γεωργία και στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των αγροτικών σχημάτων, συγκρίνοντας τις επιδόσεις των μεμονωμένων μηλοπαραγωγών της επαρχίας του με τις εντυπωσιακές επιδόσεις του ΑΣ Ζαγοράς.
Μίλησαν ακόμη οι δήμαρχοι Αλμυρού Δημ. Εσερίδης, Σοφάδων κ. Σκάρλος, Παλαμά κ. Σακελλαρίου και φυσικά εκπρόσωποι πολλών αγροτικών φορέων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass