ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Σε αγροτοβιομηχανικό κέντρο μπορεί να εξελιχθεί η Θεσσαλία

• «Σε τροχιά ανάκαμψης η ελληνική οικονομία - Στη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη οι στόχοι της εθνικής στρατηγικής πολιτικής

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2017 23:05

Του Γιώργου Νούλη

Με κοινή θέση και άποψη πως η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα και πως η εμπέδωση των θετικών προοπτικών της τροφοδοτεί υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, η πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης έδωσε χθες το στίγμα της και τις προθέσεις της

στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.
Κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίας του περιφερειακού συνεδρίου, με θεματολογία την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την αναπτυξιακή πολιτική, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημ. Παπαδημητρίου, ο υφυπουργός κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ο γ.γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Λόης Λαμπριανίδης και ο πρόεδρος τoυ Οργανισμού «Enterprise Greece» επαναπροσδιόρισαν τους βασικούς άξονες μιας πολιτικής που θα εγγυάται βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, καθόρισαν τους κεντρικούς στόχους της που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στην έρευνα, την αγροτοδιατροφή και στις παραγωγικές επενδύσεις και ανέδειξαν τη δυναμική και τις προοπτικές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να εξελιχθεί σε σημαντικό αγροτοβιομηχανικό κέντρο και τουριστικό θέρετρο της χώρας.
Σε ένα πυκνό ακροατήριο, από παραγωγικούς και επιχειρηματικούς φορείς της Θεσσαλίας, ο κ. Παπαδημητρίου εξέφρασε πρωτίστως την πεποίθησή του πως η ελληνική οικονομία, εκτός κινδύνου πλέον, ανακάμπτει ταχύτατα σε όλα τα επίπεδα. Κάνοντας αναφορά στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας, στην «έκρηξη» των τουριστικών εισροών, στην ενίσχυση των θέσεων απασχόλησης κατά 260.000, στην τόνωση των εξαγωγών, στην «εκτόξευση» των άμεσων επενδύσεων κατά 161%, στη βελτίωση της ρευστότητας της οικονομίας με το κόστος δανεισμού των τραπεζών να μειώνεται, στην αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων και στη μείωση της ανεργίας σχεδόν κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες, επισήμανε πως η «γενικευμένη αυτή πρόοδος είναι προϊόν της κυβερνητικής πολιτικής που έχει ως πυξίδα ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που βασίζεται στο υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο κεφάλαιο και στις παραγωγικές επενδύσεις.
Στρατηγικός στόχος της νέας αναπτυξιακής πολιτικής είναι η δημιουργία μαζικής απασχόλησης με την ταχύτερη απορρόφηση της ανεργίας και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, ώστε να ανακοπεί η έξοδος νεαρών εγκεφάλων από τη χώρα.
 Δίνοντας το στίγμα της νέας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση τόνισε πως μέσω αυτής επιχειρείται η φορολογική ελάφρυνση όταν δημιουργηθεί το δημοσιονομικό περιθώριο, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ιδιωτικών χρεών με τον εξωδικαστικό μηχανισμό για να τονωθεί η ζήτηση, ο περιορισμός των κόκκινων δανείων, η ταχύτατη λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας προκειμένου να χρηματοδοτήσει με συμβολική κερδοφορία σειρά επενδυτικών σχεδίων κυρίως ΜΜΕ.
Κάνοντας ειδική αναφορά στη Θεσσαλία εξήρε τη δυναμική της κατά την περίοδο της κρίσης, στη σημαντική μείωση της ανεργίας και στο τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που έδειξαν επιχειρήσεις στον νέο Αναπτυξιακό νόμο. Τονίζοντας ο υπουργός Οικονομίας πως η Θεσσαλία έχει όλα τα περιθώρια να προσελκύσει επενδύσεις ώστε να καταστεί σημαντικό αγροτοβιομηχανικό κέντρο και τουριστικό θέρετρο για την ευρύτερη περιοχή, τόνισε πως η περιφέρεια «παρουσιάζει αναμφισβήτητη προνομιακή γεωγραφική θέση καθότι βρίσκεται στο μέσον της χώρας συνδέοντας όλες τις άλλες περιφέρειες και με επίκεντρο τον νομό Λάρισας αποτελεί τον σιτοβολώνα της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό μπορεί να δημιουργήσει πλεονέκτημα στη ροή των αγροτικών προϊόντων και υπηρεσιών προς τις λοιπές περιφέρειες αλλά και τις γειτονικές χώρες.
Η ευνοϊκή τουριστική συγκυρία εξωθεί ένα ισχυρό τουριστικό ρεύμα από την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Ρωσία προς την Ελλάδα αξιοποιώντας τα ορεινά και θαλάσσια αξιοθέατά της» τόνισε χαρακτηριστικά για να κλείσει την ομιλία τους λέγοντας πως «οι δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα, της αγροδιατροφικής βιομηχανίας και του τουρισμού στη Θεσσαλίας είναι σημαντικές και πρέπει να αξιοποιηθούν τόσο με ποσοτικούς όσο και με ποιοτικούς όρους». Υποσχόμενος μάλιστα πως σ’ αυτή την προσπάθεια θα υπάρξει αμέριστη συμπαράσταση και ενίσχυση από την Πολιτεία κάλεσε σε εγρήγορση και συμμετοχή όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Στο τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον γύρω από την Ελλάδα που πρέπει να αξιοποιηθεί αναφέρθηκε στην ομιλία του ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας επισημαίνοντας πως «έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να βαδίσουμε στον δρόμο της ανάπτυξης, αποφασιστικά και χωρίς πισωγυρίσματα». Τονίζοντας πως βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη πολύ μεγάλες επενδύσεις και δρομολογούνται άμεσα νέες στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, των ψηφιακών δικτύων, της βιομηχανίας, της αγροτοδιατροφής, της υγείας, του τουρισμού, τόνισε πως πρέπει να οικοδομήσουμε μια οικονομία ανταγωνιστική και αυτόνομη.
 «Μπορούμε και είμαστε σε φάση που πρέπει αφήσουμε πίσω διαφορές και να δημιουργήσουμε ένα εθνικό σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής είπε. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, παρά τα προβλήματα, να προχωρήσει. Δεν έχει άλλη επιλογή». Σχετικά με τη χρηματοδότηση ο κ. Πιτσιόρλας επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε μόνο από τα κοινοτικά προγράμματα» και πρόσθεσε: «Έχουμε μια έννοια συκοφαντημένη που πρέπει να αποκαταστήσουμε, δηλαδή την έννοια συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Συνδυάζοντας λοιπόν τα κρατικά και κοινοτικά κονδύλια με ιδιωτικά κεφάλαια, μπορούμε να κάνουμε μεγάλες επενδύσεις» τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας στέλνοντας και από την πλευρά του το μήνυμα της συστράτευσης λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι δυνάμεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας πρέπει να αναλάβουν την αναγκαία δράση για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού τους, την προσέλκυση επενδύσεων και τον μετασχηματισμό της περιφερειακής οικονομίας».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τους κεντρικούς στόχους της αναπτυξιακής πολιτικής προσδιόρισε από την πλευρά του ο γ.γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Λόης Λαμπριανίδης, επισημαίνοντας πρωτίστως πως «η τάση της μεταστροφής του οικονομικού κλίματος είναι ολοφάνερη αλλά δεν πανηγυρίζουμε». Βασική αναπτυξιακή επιλογή για την κυβέρνηση είναι η στροφή προς την «οικονομία της γνώσης» και σε ένα σύνολο στρατηγικών στόχων που επιδιώκουν:
* Τη μείωση ανεργίας και τη βελτίωση των προοπτικών αποκατάστασης συνθηκών πλήρους απασχόλησης.
* Την αναστροφή της εκροής των εργαζομένων υψηλής κατάρτισης (brain drain) και επιστροφή όσων έφυγαν.
* Την ενεργή πολιτική δημιουργίας και προσέλκυσης επενδύσεων και βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσα από την ολοκλήρωση μιας σειράς συναφών δομικών μεταρρυθμίσεων με θετικό ταυτόχρονα κοινωνικό πρόσημο.
* Τη μείωση της φτώχειας και των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, που εκτός από κοινωνική δικαιοσύνη θα επιφέρει και καλύτερα αναπτυξιακά αποτελέσματα και τον περιβαλλοντικό επανασχεδιασμό της οικονομίας.
Αναφερόμενος στον Αναπτυξιακό νόμο, μέσω από τον οποίο προέκυψε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Θεσσαλία καθώς κατατέθηκαν στον α’ κύκλο 850 σχέδια, τόνισε πως τέλη Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί και η β’ φάση αξιολόγησης των αιτήσεων.
ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
Στο πρόγραμμα δράσεων που υλοποιεί ο Οργανισμός Enterprise Greece, η ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου δηλαδή, για την ενίσχυση της προβολής των ελληνικών επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση την προώθηση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Χρήστος Στάικος.
Ο πρόεδρος του οργανισμού επισήμανε πως η εταιρία στέκεται αρωγός στις προσπάθειες των ελληνικών επιχειρήσεων για να διεισδύσουν σε σημαντικές και δυναμικές αγορές του εξωτερικού, ενθαρρύνει την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίησή τους. Αναδεικνύοντας το αυξημένο ενδιαφέρον των Θεσσαλικών επιχειρήσεων για την προβολή των προϊόντων τους, μίλησε για την αγροδιατροφικό τομέα που μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για τη Θεσσαλία αλλά και για την ανάγκη μετατροπής του παραγωγικού μοντέλου που θα επενδύει στην καινοτομία και σε προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία.
 Να σημειωθεί πως μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησαν παρεμβάσεις εκπροσώπων φορέων καταθέτοντας προτάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass