ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΚΟΚΚΩΝΑΣ»

Ελληνιστικός - βυζαντινός θησαυρός στα Τέμπη

* Δεσμεύσεις για απαλλοτρίωση και πρόταση για Οδικό Αρχαιολογικό Χάρτη στην περιοχή

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2017 23:00

Το ελληνιστικό και βυζαντινό συγκρότημα στη θέση «Χάνι της Κοκκώνας» στην Κοιλάδα των Τεμπών, που ανακαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές για τη διάνοιξη των σηράγγων, άνοιξε χθες επίσημα τις πόρτες του στο κοινό.

Ένα νέο μνημείο τεράστιας αρχαιολογικής σημασίας εγκαινιάστηκε χθες το πρωί παρουσία πλήθους κόσμου και των αρχών του τόπου. Η ανακοίνωση απαλλοτρίωσης του χώρου για να παραμείνει στο δημόσιο από τον διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών κ. Ιωάννη Καρνέση και της δημιουργίας οδικού αρχαιολογικού χάρτη από τον δήμαρχο Τεμπών κ. Κωνσταντίνο Κολλάτο έδωσαν το στίγμα της εκδήλωσης. Ειδικότερα ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κωνσταντίνος Κολλάτος, αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο που πρόκειται να επιτελέσει αυτή η αρχαιολογική ανακάλυψη στην αξιοποίηση της Κοιλάδας. «Σα δημοτική αρχή δίνουμε βαρύτητα σε ζητήματα αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Στόχος είναι να γίνουμε πόλος έλξης επισκεπτών και τουριστών. Σε ένα οικόπεδο 5 στρεμμάτων αναδεικνύεται η ιστορία και προϊστορία της περιοχής και πιστοποιείται η ιερότητά της κατά τους αρχαίους και βυζαντινούς χρόνους. Απώτερος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια αρχαιολογική διαδρομή, έναν οδικό αρχαιολογικό χάρτη που να συνδέει το Κάστρο της Ωριάς, το πετρογέφυρο του Πηνειού στον Πυργετό, το Κάστρο στο Καστρί- Λουτρό, τις αρχαιότητες των Γόννων και την ιστορική κοινότητα Αμπελακίων. Στόχευσή μας είναι να αξιοποιήσουμε όλες τις πολιτιστικές δομές και θεσμούς που υπάρχουν στον Δήμο μας. Η κοιλάδα των Τεμπών δεν ανήκει μόνο σε μας αλλά σε όλη τη χώρα».

Για ένα σημαντικό χώρο πολιτισμού, που έρχεται να συνδέσει το παρελθόν της κοιλάδας Τεμπών με το μέλλον, έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Μπέμπης. «Είναι υποχρέωση όλων μας να αναδεικνύουμε και να συντηρούμε αυτά τα μνημεία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, κ. Ιωάννης Καρνέσης, ανακοίνωσε ότι ο χώρος θα απαλλοτριωθεί σύντομα, προκειμένου και στα επόμενα χρόνια να παραμείνει δημόσιος και να μπορούν να τον χαίρονται οι επισκέπτες. Στη σύντομη ομιλία του, αναφέρθηκε και στο έργο της διάνοιξης των σηράγγων που έγινε η αφορμή για να έρθουν στο φως τα καταπληκτικά αυτά ευρήματα και στις ταχύτατες διαδικασίες που έγιναν τόσο από το Υπουργείο όσο από και την Εφορεία Αρχαιοτήτων προκειμένου και η κατασκευή να μην καθυστερήσει, αλλά και οι ανασκαφές να γίνουν όπως πρέπει.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ

Από την πλευρά της η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αποκάλυψη των ευρημάτων, δίχως να καθυστερήσει το έργο του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου αλλά και στην ευαισθησία με την οποία αντιμετώπισαν το ζήτημα της ανάδειξής τους. Στη συνέχεια η κ. Σδρόλια αναφέρθηκε στο χρονικό της ανακάλυψης των ευρημάτων «Το 2008 βρέθηκαν οι πρώτες αρχαιότητες. Σε μια έκταση πέντε στρεμμάτων, αναδεικνύεται το ιστορικό παρελθόν της Κοιλάδας των Τεμπών, σε διάφορους χρόνους, από την ελληνιστική εποχή, τον 3ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τον 12ο αιώνα, τους μεσοβυζαντινούς χρόνους. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα οικοδομικό συγκρότημα που περιλαμβάνει αρχαίο ιερό (4ος -3ος αιώνας π.Χ.) της θεάς Κυβέλης στο οποίο συλλατρευόταν με την θεά Αρτεμη, εργαστήρια παραγωγής διαφόρων προϊόντων που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες προσκυνήματος των οδοιπόρων στις θεές, έναν βυζαντινό ναό του 12ου αιώνα, τάφους και ένα πανδοχείο, βυζαντινής επίσης εποχής. Πλέον αυτό το έργο μπορούμε όλοι να το χαρούμε».

Στη συνέχεια η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Ασημίνα Τσιάκα που είχε και την ευθύνη της επίβλεψης των εργασιών αναφέρθηκε στην ιστορία του χώρου αλλά και στις εργασίες που έγιναν για να γίνει επισκέψιμος ο χώρος. Πέρα από τις εργασίες που έγιναν ώστε τα ευρήματα να προστατευτούν από τις φθορές των φυσικών φαινομένων, ο αρχαιολογικός χώρος οριοθετήθηκε με μεταλλική περίφραξη στη βόρεια πλευρά κατά μήκος της εθνικής οδούς, όπου και δημιουργήθηκε χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Στο εσωτερικό κατασκευάστηκε διάδρομος περιήγησης με περισχοίνιση, ενώ σε επιλεγμένες θέσεις τοποθετήθηκαν ξύλινα κιόσκια και ενημερωτικές πινακίδες για την πληροφόρηση των επισκεπτών. Ακολούθησε η κοπή της κορδέλας των εγκαινίων του αρχαιολογικού χώρου και ξενάγηση των επισκεπτών από τους αρχαιολόγους της εφορείας Αρχαιοτήτων. Την εκδήλωση που ξεκίνησε με αγιασμό από τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου Αχίλλιο Τσούτσουρα, πλαισίωσε μουσικό πρόγραμμα από τη Φιλαρμονική Τεμπών. Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Στ. Σδρόλια πρόσφερε στον δήμαρχο Τεμπών κ. Κ. Κολλάτο, αντίγραφο του γλυπτού της θεάς Κυβέλης που ανακαλύφθηκε στον χώρο.

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τα εγκαίνια στα οποία δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έργα, όπως αυτό που σήμερα εγκαινιάστηκε στα Τέμπη, δεν μπορεί παρά να μας προκαλούν αισθήματα αισιοδοξίας για τη χώρα, σε μια εποχή που την έχει πραγματική ανάγκη. Γιατί διαπιστώνουμε έναν ιδανικό συνδυασμό του μέλλοντος με το παρελθόν. Ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος, που διευκολύνει τις μεταφορές και τη ζωή όλων μας, αλλά ταυτόχρονα γίνεται αφορμή για να αναδειχθεί η συνέχεια της ιστορίας μας.

Τα μνημεία που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των έργων, και ανήκουν σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, αποδεικνύουν τη μακρά, αδιάλειπτη συνέχεια της ιστορικής παρουσίας του ελληνισμού. Πρόκειται για έναν θησαυρό ανεκτίμητο, που οφείλουμε να φροντίζουμε και να προσφέρουμε στις επερχόμενες γενεές.

Όσο χρήσιμη είναι η τεχνολογική πρόοδος άλλο τόσο είναι και η ιστορική συνείδηση για τον ανθρώπινο πολιτισμό και τον κάθε άνθρωπο χωριστά. Χωρίς γερές ρίζες δεν υπάρχουν και μεγάλα κλαδιά. Ιδιαίτερα για τους Έλληνες, λόγω αυτού του λαμπρού παρελθόντος, είτε μιλούμε για τους αρχαίους χρόνους είτε για τη βυζαντινή εποχή, είναι χρέος ζωής. Συγχαίρω όλους όσοι εργάστηκαν για τη σημερινή ημέρα και εύχομαι να υπάρχει ανάλογη συνέχεια και στο μέλλον».

Στα εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου παρέστησαν ο βουλευτής κ. Νίκος Παπαδόπουλος, ο διοικητής του ΑΤ Τεμπών Προκόπης Χαρισμανίδης, οι αντιδήμαρχοι κ. Στ. Σαΐτης, Κ. Νταφούλης, Κ. Τσεργάς, ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Μ. Καρατέγος, η πρόεδρος ΔΟΠΑΠΕΠΤ κ. Ξανθή Ζησάκη και ο αντιπρόεδρος ΔΟΠΑΠΕΠΤ κ. Λ. Ζάρρας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Ευθ. Μπουζέκης και Δ. Τσέτσιλας, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Μανώλης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Πουτσιάκας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλοι του Διαχρονικού Μουσείου κ. Ιωάννης Σιούλας, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών Π.Ε. κ. Γιώργος Αναγνωστόπουλος, πλήθος κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και επισκέπτες.

Της Νατάσας Πολυγένη

Φωτ. Λεωνίδας Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass