ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ

Μνήμες της αγροτικής μεταρρύθμισης του 1917

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2017 16:02

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – ημερίδα, με τίτλο «Άγιος Γεώργιος 1917 – 2017», στην ομώνυμη κοινότητα του Δήμου Κιλελέρ και την οποία συνδιοργάνωσαν η Τοπική κοινότητα, ο Σύλλογος Γυναικών και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού.

Αφορμή για την εκδήλωση στάθηκε η συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη μεγάλη στιγμή της αγροτικής μεταρρύθμισης και της διανομής της γης στους επίμορτους κολίγους και παρεκεντέδες (κουλακτσήδες), προγόνους των σημερινών κατοίκων του χωριού.
Το ιδιαίτερο αυτό έργο, που επιμελήθηκε ο γηγενής μηχανικός Π. Πούσιας, με την ευγενική συμβολή πολλών συγχωριανών και συντονιστή τον επίσης γηγενή επίτιμο σχολικό σύμβουλο Δ. Νταφούλη, θα αποτελεί πλέον την παρακαταθήκη του χωριού, καθώς έγινε σε ένδειξη τιμής και μνήμης σ' εκείνους τους κολίγους προγόνους που έζησαν και αγωνίστηκαν για τη μεγάλη δικαίωση.
Όπως ανέφεραν οι ομιλητές, η ανάδειξη της μεγάλης αγροτικής μεταρρύθμισης ξεκίνησε με ορόσημο το Νομοθετικό Διάταγμα 1072/1917, την ανάδειξη της επακόλουθης Απόφασης Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης του κτήματος ¨Μπουχλάρ¨ το 1918, και της διαδικασίας διανομής και απόδοσης των κλήρων, σύμφωνα με τα σχετικά νομοθετήματα. Έτσι για πρώτη φορά δινόταν η δυνατότητα στους Θεσσαλούς ακτήμονες, μετά από εκατοντάδες χρόνια να αποκτήσουν επιτέλους ιδιόκτητη γη.
Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μια σύντομη Ιστορική Επισκόπηση της Αγροτικής ζωής του χωριού μέχρι το 1917 και της εξελισσόμενης γεωργίας μέσα στον αιώνα που επακολούθησε.
Παράλληλα έγινε ο εγκαινιασμός του χώρου του ανακαινισμένου πλέον ιστορικού κονακίου, στο οποίο έγινε και η εκδήλωση από τον ιερέα του χωριού π. Ευάγγελος Μπιζούλας.
Η ημερίδα ήταν έργο των νεότερων απογόνων, κατοίκων ή καταγόμενων από τον Άγιο Γεώργιο, που ύστερα από προετοιμασία χρόνων και ιδιαίτερες ιστορικές αναζητήσεις συνέλεξαν το πλούσιο υλικό που παρουσιάστηκε στο πυκνό ακροατήριο.
Το θέμα της ημερίδας καθώς και η όλη εκδήλωση, μοναδική σε πανελλαδική κλίμακα, κατέδειξε ότι ο Άγιος Γεώργιος (Μπουχλάρι) ήταν από τα πρώτα Θεσσαλικά Τσιφλίκια που απαλλοτριώθηκαν ύστερα από συντονισμένες ενέργειες των Υπηρεσιών με τους συνεταιριζόμενους κληρούχους.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος απέδωσε τα εύσημα στους διοργανωτές γι’ αυτήν τη σημαντική εκδήλωση και τόνισε με έμφαση ότι ο Δήμος Κιλελέρ θα αναδείξει, σε συνεργασία με τις κοινότητες και τους τοπικούς συλλόγους των χωριών, όλα εκείνα τα στοιχεία που σχετίζονται με την ιστορία του αγροτικού κινήματος και τους αγώνες των αγροτών.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Κόκκαλης, ο βουλευτής Χ. Κέλλας, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Γ. Λαδόπουλος, και η πρόεδρος της κοινότητας Γ. Νανούλη - Λιάπη. Χαιρετισμό έστειλε και ο βουλευτής Μ. Χαρακόπουλος.
Ακολούθησαν οι ομιλίες - παρουσιάσεις, πριν από τις οποίες προβάλλονταν σχετικά βίντεο: «Το αγροτικό ζήτημα – η μεγάλη αγροτική μεταρρύθμιση του Ελ. Βενιζέλου το 1917 μετά την τροποποίηση του συντάγματος του 1911» από την Ευδ. Τασιοπούλου φιλόλογο, «Περίληψη της διαδικασίας διανομής του κλήρου στους ακτήμονες του Αγίου Γεωργίου – Ιστορικά και Τεχνικά στοιχεία. Η απόφαση απαλλοτρίωσης του κτήματος Μπουχλάρ το 1918 και η δικαστική απόφαση αποζημίωσης και διανομής 9/1920» από τον Π. Πούσια πολιτικό μηχανικό msc Αστικής Ανάπλασης και Ανάπτυξης, «Ο γεωργικός συνεταιρισμός του χωριού και ο ρόλος του στην εξέλιξη της Γεωργίας» από τον Σ. Τσικρίκα γεωργό, τέως πρόεδρο συνεταιρισμού Αγίου Γεωργίου – ΕΑΣ Λάρισας, απόφοιτου σχολής Πολιτικών Επιστημών και Διοίκησης, «Η ίδρυση και ο ρόλος της Αγροτικής Τράπεζας στην Αγροτική Εξέλιξη από το 1929» από τον Θ. Ακριβούλη, συνταξιούχο διευθυντή καταστήματος ΑΤΕ, «Η συμβολή της γεωπονικής Επιστήμης στην εξέλιξη της γεωργίας και στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών» από τον Σ. Μπουλασίκη γεωπόνο, «Ο ιστορικός Ρόλος των ΚΕΠΕΣ, ΣΕΚΦΟ, ΚΕΠΠΥΕΛ στη βελτίωση των σπόρων και τη σιτάρκεια» από τη Χ. Τερζούδη Δρ. Γεωπόνο, προϊσταμένη τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων, «Α’ βάθμια εκπαίδευση: Οι συνθήκες μάθησης και η συμβολή των δασκάλων στο Ελληνικό θαύμα της μεταμόρφωσης των άλλοτε αμόρφωτων ραγιάδων σε επιστήμονες και αξιόλογους ελεύθερους ανθρώπους» από τον Γ. Νταφούλη, συνταξιούχο δάσκαλο.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αποκάλυψη ενός ολοκληρωμένου χάρτη του οικισμού, όπου εμφανίζονται οι μορφές των κληρούχων σε φωτογραφίες της εποχής.
Ακολούθησαν βραβεύσεις, από τον δήμαρχο Κιλελέρ και την πρόεδρο του συλλόγου γυναικών Δ. Μπουλασίκη – Αντωνοπούλου, των συγγραφέων Β. Αχ. Νανούλη, Γ. Νταφούλη και Δ. Νταφούλη, του ερευνητή Π. Πούσια καθώς και του γηραιότερου αγρότη Θ. Μπουλασίκη πρώην προέδρου της Κοινότητας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Κιλελέρ Αχ. Βαρδακούλης, οι αντιδήμαρχοι Σ. Σωτηρίου, Τ. Τσινούλης, Χ. Τσιχίτας και Κ. Φιλιππούλης οι δημοτικοί σύμβουλοι Σ. Καλέτσιος, Ρ. Κομήτσας, Ζ. Ανυφαντή, και Ι. Ζαχαριάς, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Ζαππείου, Κραννώνα και Ψυχικού Κ. Γκαραγκούνη - Σωτηροπούλου, Κ. Τσιαγκλάνης και Ν. Γκαμπλιάς, οι πολιτευτές Γ. Αδαμούλης, Ε. Αξιόγλου και Γ. Ακριβούλης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass