ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΕΙΜΗΛΙΟΦΥΛΑΚΙΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ

Οι θησαυροί του Αγίου Αντωνίου Αγιάς

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2017 19:54

Της Λένας Κισσάβου
Κειμήλια ανεκτίμητης αξίας, μεταβυζαντινής περιόδου, μια πλούσια συλλογή θρησκευτικών αντικειμένων και εικόνων -από το 1600 τα περισσότερα -φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού, στο μοναδικό κειμηλιοφυλάκιο στον νομό Λάρισας, που βρίσκεται στον Άγιο Αντώνιο Αγιάς.


Στην προστασία της στέγης του ιερού ναού του πολιούχου της Αγιάς, διατηρείται ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του τόπου και των θησαυρών του, σπάνια χειροποίητα έργα τέχνης, που έχουν συντηρηθεί για να αντέξουν στη φθορά του χρόνου, αναλλοίωτα στους αιώνες.
Άγια δισκοπότηρα, περίτεχνοι σταυροί, καντήλια κατασκευασμένα από αργυροχρυσοχόους, Ευαγγέλια τυπωμένα στη Βενετία, φορητές θρησκευτικές εικόνες, μυροδοχεία, στέφανα γάμου, είναι μόνο ελάχιστα από τα κειμήλια της συλλογής των ναών της Ενορίας του Αγίου Αντωνίου, τα οποία θα εκτίθενται σε κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα, επισκέψιμη στο κοινό.
Στον δρόμο αναζήτησης αυτού του εκκλησιαστικού θησαυρού, μας οδήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παραλίων ν. Λάρισας κ. Δημήτρης Χασιώτης και τις πύλες του μας άνοιξε ο αρχιερατικός επίτροπος επαρχίας Αγιάς π. Νεκτάριος Δρόσος, για να συναντήσουμε έναν μοναδικό μουσειακό εκθεσιακό χώρο, υψηλών προδιαγραφών κατασκευής και ασφαλείας. Οι αίθουσές του, κρατούν ακόμη, επτασφράγιστο το μυστικό του θησαυρού τους, καθώς εκκρεμεί η υλοποίηση των τελευταίων τεχνικών λεπτομερειών του έργου του κειμηλιοφυλακίου, ώστε να ολοκληρωθεί και να γίνει επισκέψιμο.
Η δημιουργία του έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα leader, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 75.970 ευρώ, ενώ παράλληλα η κατασκευή του στηρίχθηκε από την τοπική κοινωνία, και συγκεκριμένα από ορισμένους ανθρώπους που θέλησαν να συνεισφέρουν στον ιερό αυτό στόχο. «Η Αγιά έχει να παρουσιάσει πλούτο θρησκευτικών μνημείων και πλούτο θρησκευτικών κειμηλίων. Η έναρξη λειτουργίας του κειμηλιοφυλάκιου θα αποτελέσει πόλο έλξης και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του τουρισμού», υποστηρίζει στην «Ε», ο κ. Χασιώτης. Ο π. Νεκτάριος Δρόσος, αναφέρει: «Έγιναν μεγάλες προσπάθειες για την υλοποίηση αυτού του έργου, που το στήριξε και ο Δήμος Αγιάς. Ήταν ένα μεγάλο όραμα.
Ευαγγέλια, φορητές εικόνες, σταυροί, δισκοπότηρα, τάματα, διάφορα αντικείμενα θρησκευτικών μυστηρίων και τελετών, συντηρήθηκαν με σεβασμό στην ιστορία τους, από ειδικούς.
Έχει συντηρηθεί ένα μεγάλο μέρος του πλούτου των ναών της ενορίας του Αγίου Αντωνίου, με σκοπό να εκτεθεί η σημαντική κληρονομιά που έχει να παρουσιάσει αυτός το τόπος.
Τα περισσότερα αντικείμενα και φορητές εικόνες, χρονολογούνται μετά το 1600. Αρκετά από αυτά έχουν κατασκευαστεί από εργαστήρια Αγιωτών, ενώ άλλα έχουν καταλήξει στην Αγιά, από τα Ιεροσόλυμα και τα Ευαγγέλια από τα τυπογραφεία της Βενετίας».
Διαβάζουμε σε ένα Ευαγγέλιο με βελούδινη επένδυση και κοσμημένο με ημιπολύτιμους λίθους: «Ήτο της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος παρά Δημητρίω Θεοδοσίου του εξ Ιωαννίνων. Υπό χειρός Δήμου από Ρέτσανη, έτος 1666».
Σε ένα άλλο επίσης Ευαγγέλιο, παρόμοιας τέχνης στη βιβλιοδεσία και στη διακόσμηση, διαβάζουμε: «Εκδοσις Βενετίας 1811».  Σε διπλανή προστατευμένη γυάλινη θήκη, προβάλλουν δύο περίτεχνοι επιβλητικοί σταυροί, με ημιπολύτιμους λίθους. Πάνω τους έχουν σκαλιστεί και εικονίζονται η Σταύρωση, η Βαϊοφόρος, η Έγερση του Λαζάρου, η Υπαπαντή... κ.α.  Περιμετρικά στο κειμηλιοφυλάκιο, υπάρχουν κρεμασμένες παλιές εικόνες του Χριστού, της Παναγίας, Αγίων και Αρχαγγέλων. Αναμφίβολα ο χώρος θα αποτελέσει κορυφαίο προορισμό!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass