ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΣΤΟ ΜΕΖΟΥΡΛΟ:

Κόμμα - "δηλωσίας" ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση: 13 Νοε 2017 16:23

«Αποτίουμε φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες συντρόφους μας και άλλους πατριώτες στο Μεζούρλο, όχι γιατί δολοφονήθηκαν, ήταν Έλληνες ή συγγενείς μας, αλλά γιατί, πάνω απ' όλα, ήταν αταλάντευτα αγωνιστές στην υπόθεση της εργατικής τάξης, και επέλεξαν με τη θυσία τους να γίνουν σύμβολα αδιαλλαξίας στην κοινωνική αδικία και την ταξική εκμετάλλευση.

Υποτάχθηκαν στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του συλλογικού κοινωνικά απελευθερωτικού αγώνα χωρίς να λυγίσουν ακόμα και μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα».

Αυτό τονίσθηκε χθες σε σεμνή τελετή-μνήμης για τους εκατοντάδες εκτελεσθέντες μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού (που οργάνωσαν οι τοπικές οργανώσεις του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ).

Κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος της Επιτροπής περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ Αγγ. Σίμος, ο οποίος αναφέρθηκε στα πέτρινα μετεμφυλιακά χρόνια, τις διώξεις, τα βασανιστήρια, τις εξορίες καθώς και στις αιτίες που ανάγκασαν χιλιάδες πατριώτες αγωνιστές, να ξαναπάρουν τα όπλα, διεκδικώντας "το δίκιο και τη λευτεριά".

ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΕΠΙΛΟΓΗ

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε:

...Ο ΔΣΕ συγκροτήθηκε από τους καταδιωκόμενους ΕΑΜίτες και ΕΛΑΣίτες που δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να πάρουν τα όπλα και να βγούνε στο βουνό. Κι αυτό γιατί ακόμη και μετά τον Δεκέμβρη του '44 και τη συμφωνία της Βάρκιζας, το λαϊκό κίνημα παρέμενε ζωντανό, παρέμενε ισχυρό.

Το ΚΚΕ, η ψυχή, ο καθοδηγητής και αιμοδότης του αντιστασιακού αγώνα, εξακολουθούσε να έχει την καθολική αναγνώριση του λαού. Η αστική τάξη έπρεπε να συντρίψει το λαϊκό κίνημα. Για τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, για τους πρωτοπόρους αγωνιστές αποφάσισε τη φυσική τους εξόντωση. Οργάνωσε και καθοδήγησε εκατοντάδες συμμορίες από πρώην ταγματασφαλίτες, εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, κοινωνικά αποβράσματα κάθε μορφής που επιδόθηκαν με ιδιαίτερο ζήλο σε δολοφονίες,  εκτελέσεις, εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ΕΑΜιτών και κομμουνιστών. Πλιάτσικο, εμπρησμοί, βιασμοί γυναικών, παιδομαζώματα, βίαιες εκκενώσεις ολόκληρων χωριών με σκοπό την επιβολή φόβου και τρομοκρατίας.

Για τους αγωνιστές δεν υπήρχε άλλη διέξοδος παρά μόνο να ξαναπάρουν τα όπλα. Αυτή τη φορά αναγκάστηκαν να αναμετρηθούν καθαρά με τον ταξικό αντίπαλο. Ήταν η κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα. Το αστικό κράτος γνώρισε τον πιο μεγάλο μέχρι σήμερα κίνδυνο για την ίδια την ύπαρξή του. Ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν επιβεβλημένος και δίκαιος.

Εξέφραζε τα οράματα της εργατικής τάξης και της πλειοψηφίας του εργαζόμενου λαού που έμειναν ανολοκλήρωτα στον κατοχικό αγώνα. Αυτά τα γεγονότα καταδείχνουν και τις μεγάλες δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει ο ΔΣΕ.

Ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν αντιιμπεριαλιστικός και διεθνιστικός. Πέραν των άλλων, έβαλε τη δική του σφραγίδα υπέρ του αγώνα των λαών, σε μια περίοδο που ο ιμπεριαλισμός είχε ξεκινήσει τον λεγόμενο ψυχρό πόλεμο. Η πάλη του ΔΣΕ αποπνέει μόνο δίκιο και ακατάβλητη ηθική, επειδή δίκιο και ηθική αποπνέει ο αγώνας της εργατικής τάξης, ο αγώνας του ΚΚΕ, είτε έφερνε νίκες, είτε έρχονταν πικρές οι ήττες.

"ΔΗΛΩΣΙΑΣ" Ο ΣΥΡΙΖΑ

...Σήμερα -συνέχισε- το πολιτικό προσωπικό των μονοπωλίων που ακούει στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ πριν από μερικές εβδομάδες υπουργοί και στελέχη του βρέθηκαν στη Μακρόνησο, στον χώρο όπου «σώπαιναν οι λύκοι γιατί ούρλιαζαν οι άνθρωποι». Στον χώρο από όπου χιλιάδες έφυγαν σακατεμένοι, ανάπηροι, πολλοί εξοντώθηκαν όπως και σε τούτο δω τον τόπο που βρισκόμαστε σήμερα, όμως έμειναν αλύγιστοι μέχρι το τέλος, δεν υπέγραψαν δήλωση μετανοίας και στέφθηκαν έτσι νικητές απέναντι στην αστική τάξη και το κράτος της.

Όμως τι σχέση έχουν όλοι εκείνοι που «δεν υπέγραψαν», με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν υπάρχει «δήλωση» στον ιμπεριαλισμό την οποία δεν έχει υπογράψει, που είναι κόμμα - «δηλωσίας» στον καπιταλισμό από τα γεννοφάσκια του, που συνευρίσκεται στα ακριτικά νησιά με τους εγκληματίες ναζιστές της Χρυσής Αυγής;

Τι σχέση έχουν οι χιλιάδες ζωντανοί και νεκροί αταλάντευτοι αγωνιστές, που η αστική εξουσία προσπάθησε να τσακίσει για πολλές δεκαετίες, με την κυβέρνηση που την κανακεύουν όλα τα αστικά επιτελεία, όλοι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, αφού κάνει τη βρόμικη δουλειά για λογαριασμό τους; Καμιά σχέση δεν έχουν και αυτό το ξέρουν πολύ καλά και η κυβέρνηση, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.

...Δίνουμε την υπόσχεση -κατέληξε- ότι σαν ΚΚΕ καθημερινά θα κρατάμε ζωντανό στη μνήμη τον αγώνα τους. Θα αναδεικνύουμε το πόσο σκληρός και δύσκολος είναι αυτός ο αγώνας, μα ταυτόχρονα και την ομορφιά του.

Θα μπούμε μπροστά στην πάλη με το οργανωμένο λαϊκό κίνημα ενάντια στα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα που παίρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν τούτο το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, την EE της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να υποστείλουμε τη σημαία μπροστά σε δυσκολίες ή υποχωρήσεις του κινήματος. Με ισχυρό ΚΚΕ και κοινωνική συμμαχία είμαστε αισιόδοξοι για την τελική νίκη του λαού, όπως το απαιτεί η Ιστορία μας, για την εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό.

Ακολούθησε θεατρικό δρώμενο για τους εκτελεσθέντες από ομάδα μελών της ΚΝΕ, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφανιών και τήρηση ενός λεπτού σιγή.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μέλη και στελέχη του κόμματος και της ΚΝΕ, αντιπροσωπεία αντιστασιακών της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, της ΕΕΔΥΕ, της Ένωσης Γυναικών (μέλος ΟΓΕ) και δεκάδες συμπολίτες όλων των ηλικιών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass