Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΡΟΜΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

Κατέλαβαν τις γραμμές ζητώντας περίφραξη

*Με διευρυμένη σύνθεση συγκαλεί σήμερα την Εκτελεστική Επιτροπή ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης που παρευρέθηκε στη συγκέντρωση

Δημοσίευση: 13 Νοε 2017 22:24
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες Ρομά στον τόπο της τραγωδίας Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες Ρομά στον τόπο της τραγωδίας

Σε συμβολική κατάληψη του σιδηροδρομικού δικτύου προχώρησαν χθες το πρωί Ρομά - κάτοικοι της Νέας Σμύρνης μετά τον θάνατο του 10χρονου Κωνσταντίνου που παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία του ΟΣΕ.

Ζητώντας περισσότερα μέτρα ασφαλείας, κάτοικοι της συνοικίας κατέλαβαν το σιδηροδρομικό δίκτυο παρουσία της δημοτικής αρχής σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας που αποτέλεσε αφορμή για την ανάδειξη θεμάτων που αφορούν στην υποβάθμιση της συνοικίας.

Με τους εκπροσώπους των Ρομά να τονίζουν την ανάγκη της άμεσης περίφραξης στα "τρύπια" σημεία έως ότου "βρεθεί μια λύση για τη διέλευση των γραμμών" μέσα από την πόλη και τον δήμαρχο Λάρισας να συγκαλεί, σήμερα Δευτέρα, συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου με διευρυμένη σύνθεση προκειμένου να εξετασθούν γενικότερα θέματα της συνοικίας της Νέας Σμύρνης.

Κλιμάκιο της Δήμου Λαρισαίων, αποτελούμενο από αντιδημάρχους αλλά και δημοτικούς συμβούλους με επικεφαλής τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη, στις 12 χθες το μεσημέρι βρέθηκε στη Νέα Σμύρνη όπου Ρομά κάτοικοι της συνοικίας είχαν ήδη καταλάβει το σιδηροδρομικό δίκτυο πραγματοποιώντας παράλληλα συγκέντρωση στον τόπο της τραγωδίας. Εκεί όπου την περασμένη Πέμπτη, ο 10χρονος μαθητής διασχίζοντας το δίκτυο παρασύρθηκε από τρένο του Προαστιακού με αποτέλεσμα να τραυματισθεί θανάσιμα.

Ο άδικος χαμός του μικρού μαθητή προκάλεσε τις οργισμένες αντιδράσεις Ρομά - κατοίκων της συνοικίας και έτσι, χθες το μεσημέρι, όπως είχαν προαναγγείλει προχώρησαν για μερικές ώρες σε συμβολική κατάληψη των γραμμών.

«Πρόκειται για μια ειρηνική διαμαρτυρία» τόνισε ο εκπρόσωπος των Ρομά της Ν. Σμύρνης, Νίκ. Παϊτέρης, υποδεχόμενος τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη στον τόπο της συγκέντρωσης.

Για να προσθέσει πως «εδώ και χρόνια» οι κάτοικοι έχουν επισημάνει στον ΟΣΕ τον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών με αφορμή και την κατάσταση στην περίφραξη του δικτύου. «Αλλά δεν μας ακούνε» συμπλήρωσε ο κ. Παϊτέρης που ζήτησε την «άμεση περίφραξη των γραμμών μέχρι να υπογειοποιηθεί το δίκτυο».

Ο κ. Καλογιάννης αφού υπενθύμισε πως «εδώ και 30 χρόνια η πόλη διεκδικεί να υπογειοποιηθούν οι γραμμές» τόνισε πως «μέχρι να βρεθεί η λύση, θα πρέπει να βελτιωθεί η περίφραξη», προσθέτοντας ότι «στελέχη του ΟΣΕ θα κάνουν αυτοψία» τις επόμενες ημέρες.

Στα χρονίζοντα προβλήματα με το σιδηροδρομικό δίκτυο αναφέρθηκαν με παρεμβάσεις τους και άλλοι κάτοικοι της συνοικίας, με τον κ. Καλογιάννη να σημειώνει πως, σήμερα Δευτέρα, θα συνεδριάσει με διευρυμένη σύνθεση η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου.

Η συνεδρίαση θα γίνει στις 10 σήμερα το πρωί όπου πέραν των αντιδημάρχων, θα συμμετάσχουν και δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και εκπρόσωποι των Ρομά της συνοικίας για να εξετασθούν, τόσο το θέμα του σιδηροδρομικού δικτύου όσο και γενικότερα θέματα της συνοικίας αφού από τους κατοίκους τονίσθηκε και χθες, το θέμα της υποβάθμισης.

Η κατάληψη των γραμμών έληξε στις 3 χθες το μεσημέρι αφού νωρίτερα η αντιπροσωπεία του Δήμου και οι εκπρόσωποι των Ρομά, εξέτασαν τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου που γειτνιάζει με τη συνοικία, εστιάζοντας στο θέμα της περίφραξης. Στη χθεσινή διαμαρτυρία συμμετείχε και ο πατέρας του αδικοχαμένου Κωνσταντίνου ενώ στον τόπο της τραγωδίας, κάτοικοι ανήρτησαν πανό.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Gallery άρθρου