ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Κόντρα για… εθνικά ιδεώδη και καταλήψεις

• Προτεραιότητα η ασφάλεια στο δίκτυο του ΟΣΕ • Άμεση κάλυψη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή στο ΔΗΠΕΘΕ • Στη Διαπαραταξιακή Επιτροπή ψήφισμα για τον Αχελώο

Δημοσίευση: 16 Νοε 2017 22:30

Σε μια συζήτηση γύρω από τα… εθνικά ιδεώδη που προκάλεσε η αναβολή της συνεδρίασης με αφορμή την έλευση της Τίμιας Ζώνης στη Λάρισα αλλά και γύρω από το θέμα των καταλήψεων δημοσίων κτιρίων, αναλώθηκε χθες για ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας.

Με συμβούλους της αντιπολίτευσης να επιμένουν με ερωτήσεις στο θέμα της «ανοχής» της δημοτικής αρχής απέναντι σε καταλήψεις κτιρίων από αντιεξουσιαστές ή και στην παραχώρηση αιθουσών για εκδηλώσεις με τη συμμετοχή και αντιεξουσιαστών.
Η ημερήσια διάταξη της χθεσινής συνεδρίασης περιλάμβανε περισσότερα από 60 θέματα, μεταξύ των οποίων και η εξ αναβολής συζήτηση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, αλλά για ώρα η συζήτηση αναλώθηκε σε ερωτήσεις και τοποθετήσεις για αρκετά θέματα, ορισμένα εκ των οποίων εξίσου σοβαρά.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 2 χθες το μεσημέρι μετά την αναβολή που ζήτησαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αφού προχθές το απόγευμα που ήταν αρχικά προγραμματισμένη η συνεδρίαση, συνέπεσε με τις εκδηλώσεις για την υποδοχή στη Λάρισα της Τίμιας Ζώνης από τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου, γέροντα Εφραίμ.
Την αναβολή της συνεδρίασης ζήτησε η δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Ζιαζιά – Σουφλιά με αφορμή και τα θρησκευτικά της πιστεύω. Με την πρόταση της κ. Ζιαζιά συντάχθηκε και ο επικεφαλής της ίδιας παράταξης, Ντίνος Διαμάντος, ενώ την αναβολή ζήτησαν στη συνέχεια με κοινή επιστολή τους και οι επικεφαλής των παρατάξεων, Ρένα Καραλαριώτου, Κων. Τζανακούλης και Εκτ. Νασιώκας.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Τάχος εξηγώντας – κατά τη χθεσινή συνεδρίαση - τα περί αναβολής σημείωσε πως «η προχθεσινή συνεδρίαση θα μπορούσε να μην αναβληθεί αλλά σεβάστηκα τις επιθυμίες συναδέλφων, ανέβαλα τη συνεδρίαση.
Με αδικήσατε με τις επιστολές σας ενώ δεν ήμουν ενήμερος. Εγώ ήμουν ο κακός χριστιανός και εσείς οι καλοί. Αφού το ξέρατε γιατί δεν το κάνατε από την Παρασκευή και το κάνετε την Τρίτη;» αναρωτήθηκε ο κ. Τάχος.
 Η δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Ζιαζιά ευχαρίστησε όλους «για τη συναίνεση που είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή της συνεδρίασης. Δεν μιλάω συχνά στις συνεδριάσεις αλλά κάποια πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Όπως η πατρίδα, η θρησκεία και η οικογένεια».
Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευση Ρένα Καραλαριώτου τόνισε πως «σωστά αναβλήθηκε η προχθεσινή συνεδρίαση αλλά αποτέλεσε λάθος ο ορισμός της συνεδρίασης για χθες το μεσημέρι» ψέγοντας τον κ. Τάχο ότι έπρεπε να ήταν ενήμερος για την υποδοχή της Τίμιας Ζώνης, με αφορμή και τα δημοσιεύματα.
Ο πρώην δήμαρχος Κων. Τζανακούλης σημείωσε πως «αφού αναβλήθηκε η συνεδρίαση δεν θα έπρεπε να το συζητάμε σήμερα», ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Ντ. Διαμάντος, απαντώντας στον ορισμό της νέας συνεδρίασης σημείωσε ότι αρκετές συνεδριάσεις τυγχάνουν «σε εργάσιμες ώρες για ελεύθερους επαγγελματίες».
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του ΚΚΕ, Π. Κρίκης, σημείωσε την αντίθεσή του στην αναβολή της προχθεσινής συνεδρίασης και τον ορισμό της για χθες. Ο κ. Κρίκης αναρωτήθηκε «γιατί να εμπλέκονται σε υποθέσεις του κράτους, το θρησκευτικό συναίσθημα και οι λατρευτικές εκδηλώσεις;» διευκρινίζοντας ότι σε αυτό το σκέλος διαφώνησε και όχι με αυτούς που συμμετείχαν στην εκδήλωση, προσθέτοντας ότι «δεν θα απαντήσω στα περί πατρίδας, θρησκείας και οικογένειας…». Με τους δημοτικούς συμβούλους Κατ. Ζιαζιά και Αντ. Πράπα να επικρίνουν τον κ. Κρίκη για τις θέσεις του περί Ορθοδοξίας.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης η κ. Καραλαριώτου ζήτησε να ενημερωθεί για τη σημερινή εκδήλωση για τον Αχελώο από το Δίκτυο «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS», τον Σύνδεσμο κατακλυζομένων Μεσοχώρας, την Αντιεξουσιαστική Κίνηση και την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία.
Για να αναρωτηθεί «ποιοι είναι αυτοί» και «αν πλήρωσαν» για να τους παραχωρηθεί το «Χατζηγιάννειο». Με την αρμόδια δημοτική σύμβουλο Δέσποινα Αράπκουλε να σημειώνει πως το «Χατζηγιάννειο» παραχωρείται δωρεάν σε όλους «πλην της Χρυσής Αυγής» ενώ αντίτιμο επιβάλλεται μόνο όταν οι διοργανώσεις έχουν είσοδο (εισιτήριο).
«Δηλαδή αν η εκδήλωση αφορούσε στη 17 Νοέμβρη, για τον Κουφοντίνα, θα τη δίνατε;» επανήλθε η κ. Καραλαριώτου. Σε άλλο σημείο της συνεδρίασης ο δημοτικός σύμβουλος Μάριος Ξηρομερίτης ζήτησε να ενημερωθεί για την κατάληψη του κτιρίου της οδού Τζαβέλα και «αν συνεχίζει να τελεί υπό κατάληψη και από ποιους». Με τον κ. Καλογιάννη να σημειώνει πως «όταν το Δημοτικό Γηροκομείο στο οποίο ανήκει το υπό κατάληψη κτίριο, αποφασίσει να το αξιοποιήσει, τότε ο χώρος θα παραδοθεί. Αν υπάρξει τέτοια απόφαση».
Για να προσθέσει πως «συμπολίτες που τις πρώτες ημέρες απαιτούσαν παρέμβαση των ΜΑΤ, σήμερα δεν λένε τα ίδια πράγματα και πως ο χώρος είναι καθαρός σε αντίθεση με τη φρικτή κατάσταση που επικρατούσε πριν την κατάληψη».
«Δηλαδή» παρενέβη η κ. Καραλαριώτου «αυτή είναι η θέση της δημοτικής αρχής, αν κάποιος καθαρίσει ένα κτίριο μπορεί να το καταλάβει;». Με τον κ. Καλογιάννη να σημειώνει τις προσπάθειες μερίδας της αντιπολίτευσης να κατευθύνει τη συζήτηση σε άλλη βάση τονίζοντας ότι «εγώ δεν υπηρετώ την άποψη να πάνε τα ΜΑΤ και να ανοίξουν κεφάλια».
ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΣΕ
Ενημέρωση για τα θέματα του ΟΣΕ ζήτησε η κ. Καραλαριώτου με άλλη ερώτησή της, με αφορμή και τον πρόσφατο θάνατο του 10χρονου στη Νέα Σμύρνη όπως και τον θάνατο του 15χρονου στο Μεζούρλο. Με τον κ. Καλογιάννη να ενημερώνει αναλυτικά για τις συσκέψεις με στελέχη εταιριών του ΟΣΕ σημειώνοντας τις συζητήσεις που αφορούν στα εναλλακτικά σενάρια.
Λέγοντας ότι το επόμενο διάστημα θα εξετασθεί η διάσταση της υπογειοποίησης του βορείου τμήματος του σιδηροδρομικού δικτύου ή της παράκαμψης της πόλης και μέχρι τότε να ικανοποιηθούν θέματα που αφορούν στην ασφάλεια.
Η κ. Καραλαριώτου σημείωσε πως «εδώ και ενάμιση χρόνο είμαστε στο ίδιο έργο θεατές» για να προσθέσει πως «εμένα με ανησυχούν τα όσα ακούγονται, τη μια για υπογειοποίηση και την άλλη για παράκαμψη».
«Δεν υπάρχει χειρότερος οργανισμός από τον ΟΣΕ» τόνισε ο πρώην δήμαρχος Κων. Τζανακούλης με αφορμή επαφές του παρελθόντος και διαψεύσεις δεσμεύσεων για ικανοποίηση αιτημάτων της Λάρισας. Ο κ. Τζανακούλης αμφισβήτησε και τις σημερινές «δεσμεύσεις για υλοποίηση έργων» τονίζοντας ότι ο ΟΣΕ «πιέζεται μόνο όταν γίνονται δυστυχήματα και μετά από δυστυχήματα κάνει έργα».
Η δημοτική σύμβουλος Μαίρη Καμηλαράκη τόνισε την ανάγκη «η Λάρισα να πιέσει συντεταγμένα», ενώ ο κ. Διαμάντος τόνισε ότι «δεν πρέπει να υιοθετηθούν ημίμετρα αλλά άμεσα μια εφικτή λύση για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα».
«Η υπογειοποίηση των γραμμών θα πρέπει να αποτελέσει καθολικό αίτημα» τόνισε ο κ. Κρίκης, τονίζοντας ότι «κέρδη και λαϊκές ανάγκες δεν συμβαδίζουν».
ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ
Στο θέμα του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ αναφέρθηκε με ερώτησή του ο κ. Διαμάντος ζητώντας να πληροφορηθεί πόσοι είναι οι υποψήφιοι που καλούνται σε συνέντευξη αυτές τις ημέρες.
Με την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ, Βιβή Τσεκούρα, να σημειώνει πως «οι υποψήφιοι είναι 11 τελικά αφού η κ. Χατζησοφιά σημειώνοντας ότι θίχθηκε από τα όσα ειπώθηκαν αυτές τις ημέρες δεν θα μετάσχει τελικά».
Ο κ. Διαμάντος, μεταφέροντας λεγόμενα τρίτων, όπως διευκρίνισε, ζήτησε από τον κ. Καλογιάννη να τοποθετηθεί αν «είναι διαβλητή η διαδικασία και αν είναι για τα πανηγύρια» διευκρινίζοντας ότι η παράταξή του θα παραστεί στη διαδικασία προκειμένου να επιλεγεί καλλιτεχνικός διευθυντής.
Ο κ. Καλογιάννης σημείωσε πως «για πρώτη φορά στα χρονικά υπήρξαν 13 υποψηφιότητες για το Θεσσαλικό και με αυτές τις διαδικασίες. Θα υπάρξει απόλυτα αξιοκρατική διαδικασία και τα υπόλοιπα δεν θέλω να τα θίξω. Όσο κομψά και αν το θέτετε, αφήνοντας υπόνοιες για διαβλητή διαδικασία, τονίζω πως δεν υπάρχουν φωτογραφικοί όροι, αξιοκρατικά θα επιλεγεί καλλιτεχνικός διευθυντής μέσα από αδιάβλητες διαδικασίες και από ισχυρές υποψηφιότητες» κατέληξε ο κ. Καλογιάννης απευθύνοντας έκκληση να επιλεγεί διευθυντής το ταχύτερο δυνατό.
ΑΧΕΛΩΟΣ
Η συνεδρίαση μετά από ώρες συνεχίσθηκε με συζήτηση για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας με τους επικεφαλής των παρατάξεων, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις θέσεις που κατά καιρούς δημόσια έχουν εκφράσει, να εστιάζουν στην εκτροπή του Αχελώου και στις επιπτώσεις στην άρδευση και την ύδρευση.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης με παρεμβάσεις τους τοποθετήθηκαν ο πανεπιστημιακός κ. Θεοφ. Γέμτος και εκ μέρους της ΕΘΕΜ ο κ. Τ. Μπαρμπούτης, ενώ αναγνώσθηκε επιστολή με τις θέσεις του τοπικού ΤΕΕ. Το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε δεκτή την πρόταση Καλογιάννη να συζητηθεί σχέδιο ψηφίσματος στη Διαπαραταξιακή Επιτροπή που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass