ΣΤΗΝ 44η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Κοινά μηνύματα, ξεχωριστές συγκεντρώσεις

Δημοσίευση: 18 Νοε 2017 22:00

Η ανάγκη συνέχισης του αγώνα που σηματοδότησε η εξέγερση του Πολυτεχνείου με αφορμή και τα επίκαιρα μηνύματα, τονίσθηκε χθες στις εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 44 χρόνων από τη 17η Νοέμβρη του 1973. Ωστόσο παρά τα κοινά μηνύματα της εξέγερσης κατά της

αμερικανοκίνητης χούντας, στη Λάρισα διοργανώθηκαν χθες δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες.
Η πρώτη συγκέντρωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Λαρισαίων, την ΑΔΕΔΥ και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας στην Κεντρική πλατεία όπου η συμμετοχή των πολιτών ήταν υποτονική. Η εκδήλωση ξεκίνησε με συναυλία του Μουσικού Σχολείου Λάρισας ενώ μουσική εκδήλωση διοργανώθηκε και χθες το μεσημέρι με τη συμμετοχή μαθητικών αντιπροσωπειών.
Στο μήνυμα της ημέρας αναφέρθηκε με ομιλία του ο δήμαρχος Λάρισας Απ. Καλογιάννης για να τονίσει μεταξύ άλλων πως «ακόμη και σήμερα ο αγώνας για καλύτερη παιδεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος, τη Δημοκρατία, την Ισότητα, την Κοινωνική Απελευθέρωση, τη βελτίωση των όρων διαβίωσης του λαού μας μετά τη μακρά περίοδο της μνημονιακής κηδεμονίας, βρίσκονται στο προσκήνιο της διεκδίκησης του λαού μας».
«Η Δημοκρατία προϋποθέτει διαρκή εγρήγορση. Η Ελευθερία το ίδιο. Ας μην θεωρούμε δεδομένες τις κατακτήσεις. Ας προσπαθούμε διαρκώς να εμπλουτίζουμε και να διευρύνουμε τον χαρακτήρα τους.
Ας μην θεωρούμε την κοινωνική αδικία και τις ανισότητες φυσική πραγματικότητα. Η φτώχεια και η εξαθλίωση των πολιτών δεν μπορούν να είναι ο στόχος της πολιτικής, η λιτότητα το άλλοθι των αδιεξόδων της. Ας ανακαλύψουμε ξανά την αξία της συμμετοχής στα κοινά. Ας ξαναβρούμε τη γοητεία της συλλογικής δράσης. Ας ορίσουμε εκ νέου το περιεχόμενο του αδύνατου ως ορίου των επιδιώξεων» κατέληξε ο δήμαρχος.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του ΝΤ Λάρισας της ΑΔΕΔΥ Δημ. Παπαποστόλου σημειώνοντας ότι «το Πολυτεχνείο αποκτά τις δύσκολες αυτές ώρες μια ξεχωριστή διάσταση. Τα συλλογικά κινήματα, οι κοινωνικές μορφές δράσης, το συνδικαλιστικό κίνημα, πρέπει άμεσα να συναντηθούν σε ένα ευρύτερο λαϊκό, κοινωνικό κίνημα, σε ένα κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης, αντίστασης και διεκδίκησης, να υψώσουν φραγμό στις μειώσεις μισθών και συντάξεων και στη βαρβαρότητα στις εργασιακές σχέσεις.
Το Πολυτεχνείο, η εξέγερση του ’73, σε κάθε ιστορικό κύκλο είναι η αιχμή των λαϊκών, δημοκρατικών, κοινωνικών αγώνων, της αγωνιστικής πρωτοπορίας των νέων, της ενότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης».
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο γραμματέας του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου Λάρισας Γιαν. Γαλλιός τονίζοντας ότι «το Πολυτεχνείο μάς καλεί να αντισταθούμε σε ό,τι προσβάλλει τη δημοκρατία και περιορίζει την ελευθερία μας. Μας καλεί όλους σε κοινούς αγώνες για την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική πρόοδο».
Τέλος το μέλος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του 14ου Λυκείου Θάν. Τσότσος τόνισε πως «η αντίσταση των Ελλήνων φοιτητών του Πολυτεχνείου απέναντι στους οπλισμένους στρατιώτες πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση σε όλους μας. Είναι ανάγκη σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, στην εποχή που κλονίζονται οι δημοκρατικοί θεσμοί, η ισχύς των ατομικών μας δικαιωμάτων, οι ηθικές αξίες και τα ιδανικά, εμείς να ξεχωρίζουμε από το άβουλο πλήθος και να αγωνιστούμε για την απόκτηση και τη διατήρηση αυτών των αγαθών, για ένα καλύτερο σήμερα, για ένα καλύτερο αύριο…».
ΕΚΛ
Αντίθετα με τη συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία, πιο μαζική ήταν η συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο γραμματέας του συλλόγου Εστιακών Φοιτητών του ΤΕΙ Λάρισας Λαυρέντης Κουρελάς ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο γενικός γραμματέας του ΕΚΛ, Πάρις Λιόλιος.
Εκφράζοντας αρχικά τη θλίψη για τα θύματα και τους αγνοούμενους από την κακοκαιρία στην Αττική, ζήτησε να ξεκινήσουν αμέσως τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας τόσο στη Δυτική Αττική όσο και στην υπόλοιπη χώρα.
Ο κ. Λιόλιος τόνισε πως 44 χρόνια «από την ηρωική εξέγερση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα των Συνταγματαρχών, τα οράματα του λαού και των αγωνιστών του Πολυτεχνείου όχι μόνο δεν έχουν φθαρεί στον χρόνο, αλλά είναι ακόμα πιο επίκαιρα, ακόμα πιο αναγκαία για τη διαβίωσή του».
Για να υπογραμμίσει πως «ο αγώνας και τα αιτήματα του Πολυτεχνείου για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία πρέπει να περάσουν σε ανώτερο επίπεδο. Σε μια νέα φάση με ακόμα πιο αποφασιστικό τρόπο ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.
 Η ενότητα της εργατικής τάξης, και η συμμαχία της με τους μικρομεσαίους ΕΒΕ, αγρότες και τη νεολαία που είναι τα θύματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής του κεφαλαίου, αποκτά ουσιαστική σημασία για τη νικηφόρα έκβαση του αγώνα μας. Η ανασυγκρότηση του κινήματος σε ανώτερη φάση, προϋποθέτει τη μαζική εγκατάλειψη και άρση της εμπιστοσύνης στα κόμματα και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που στήριξαν και στηρίζουν με κάθε μέσον τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής».
Καταγγέλλοντας τέλος την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο κ. Λιόλιος υπογράμμισε πως «το ΕΚΝΛ, το ΠΑΜΕ και γενικότερα το ταξικό κίνημα της χώρας μας προειδοποιούμε για ακόμα μια φορά τον λαό και τη νεολαία ότι και οι κεντροδεξιοί και οι κεντροαριστεροί διαχειριστές του σημερινού σάπιου καπιταλιστικού συστήματος κοροϊδεύουν συνειδητά τον ελληνικό λαό».
ΣΤΕΦΑΝΙΑ
Στην πλατεία Ταχυδρομείου συγκεντρώθηκαν επίσης μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΛΑΕ, η Λαϊκή Αντίσταση Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας, ο Σύλλογος Βιοχημείας, η κατάληψη «Ντουγρού». Μετά τις δύο συγκεντρώσεις ακολούθησαν ξεχωριστές πορείες που κατέληξαν στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου όπου εκπρόσωποι φορέων κατέθεσαν στεφάνια. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης. ο περιφερειάρχης Κων. Αγοραστός, ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Λαδόπουλος, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
ΠΑΣΟΚ, ΕΛΕΜΕ, ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ
Η NE Λάρισας του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων επισημαίνει πως «η 17η του Νοέμβρη είναι μια μέρα βαθιά χαραγμένη στη συνείδηση του ελληνικού λαού, ως η κορυφαία πράξη της αντίστασης κατά του φασισμού».
«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ιστορική αλήθεια, να προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων του αντιδικτατορικού αγώνα και τη συλλογική ιστορική συνείδηση του ελληνικού λαού που σαν μια γροθιά δώσανε και κέρδισαν την μάχη ενάντια στη χούντα. Σε αυτούς λοιπόν που προσπαθούν να την αμφισβητήσουν απαντάμε με την πλέον ιστορική φράση - ρήση του ιδρυτή μας Ανδρέα Γ. Παπανδρέου “Ή δημοκρατία, η ελευθερία, η εθνική υπερηφάνεια δεν είναι ποτέ δώρο. Είναι απόκτημα και αποκτάται με αγώνα κάθε μέρα. Είναι θέμα μόνιμου αγώνα”».
*Η ΕΛΜΕ Λάρισας σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων επισημαίνει πως «η 17η Νοέμβρη, δεν είναι γιορτή, αλλά μια ημέρα ιστορικής μνήμης και αγώνα. Το Πολυτεχνείο μάς δείχνει το δρόμο, το δρόμο του αγώνα ενάντια στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, της πάλης ενάντια στα μνημόνια, στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ καθώς και των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ κ.λπ.), ενάντια στο σκοτάδι του φασισμού, του ναζισμού και της προσφυγιάς, ενάντια στα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσία). Οι εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος και καθήκον να υπερασπίσουμε το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση, χωρίς αποκλεισμούς, οφείλουμε να γιγαντώσουμε το κίνημα για την ενίσχυση της Δημοκρατίας, τον σεβασμό του κάθε ανθρώπου στη ζωή και την αξιοπρέπεια».
*Στην «ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση και πορεία» συμμετείχε και το ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας τονίζοντας ότι «από τα κάρβουνα των εξεγέρσεων του χθες να ανάψουμε τις φωτιές των αγώνων του σήμερα».
ΕΝΤΑΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ
Στο μεταξύ ενώ ολοκληρώνονταν οι ξεχωριστές πορείες, ένταση απειλήθηκε από την αντιπαράθεση μελών του ΚΚΕ που συμμετείχαν στην πορεία του ΕΚΛ, με μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΛΑΕ και άλλων κινήσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που συμμετείχαν στην ίδια πορεία αλλά με ξεχωριστά μπλοκ.
Την ώρα που εκπρόσωποι φορέων που συμμετείχαν στην πορεία του ΕΚΛ κατέθεταν στεφάνια στην πλατεία Νομαρχίας, η περιφρούρηση της πορείας, έχοντας σχηματίσει αλυσίδα, έκλεισε την οδό Παπαναστασίου έως ότου ολοκληρωθεί η τελετή.
Η περιφρούρηση δεν επέτρεπε τη διέλευση μελών των άλλων μπλοκ της πορείας που ακολουθούσαν (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ κ.α.) και που ήθελαν να συνεχίσουν. Με αποτέλεσμα να προκληθεί αντιπαράθεση και για μια στιγμή, μέλη των δύο πλευρών να έρθουν στα χέρια. Ευτυχώς επικράτησαν οι ψυχραιμότεροι και η αντιπαράθεση δεν έλαβε διαστάσεις.
Ζ. ΠΑΡΜΑΚΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass