ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

«Το γαλάζιο και το λευκό της πατρίδας μας μας χωρά όλους!»

Δημοσίευση: 18 Νοε 2017 22:18

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
του Γιάννη Μουκίδη
Με μηνύματα για το «σήμερα» γιορτάστηκε και φέτος και στην Ελασσόνα η ιστορική επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με τη συμμετοχή μαθητών, νεολαίας, εκπαιδευτικών, αλλά και… μικρού αριθμού πολιτών.


Χθες το πρωί, στις σχολικές μονάδες της περιοχής πραγματοποιήθηκαν επετειακές εκδηλώσεις (απαγγελίες ποιημάτων, ομιλίες, αφηγήσεις, κ.ά.) για την ηρωική εξέγερση – «σταθμό» στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Στις 11 το πρωί, με βροχερό καιρό, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι των μαθητών, με την παρουσία των αρχών, πραγματοποίησαν την καθιερωμένη εκδήλωση στον χώρο του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης (στο ομώνυμο πάρκο).
Την εκδήλωση άνοιξε η ομιλία της εκπαιδευτικού – αντιπροέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας κ. Γεωργίας Λιάπη, που περιέγραψε με περιεκτικό λόγο βήμα – βήμα την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου, κάνοντας αναφορές και στο «σήμερα», επισημαίνοντας ανάμεσα στα άλλα: «Και ο λαός άκουσε, και ο λαός πείστηκε, και ο λαός ενθουσιάστηκε, και ο λαός κατέβηκε στους δρόμους να συμπαρασταθεί στους αγωνιστές. Η δικτατορία τρομοκρατείται. Καταλαβαίνει πως η εξέγερση δεν είναι πια φοιτητική. Είναι γενική, λαϊκή, επικίνδυνη. Παίρνονται νέες αποφάσεις. Επέμβαση του στρατού, βίαιη εκκένωση του κέντρου της Αθήνας από το επαναστατημένο πλήθος, βίαιη εκκένωση του Πολυτεχνείου. Τα τανκς ξεκινούν. Οι φοιτητές περικυκλώνονται. Χειροκροτούν τους φαντάρους, τα αδέλφια τους και τους καλούν να ενωθούν μαζί τους. Τα στρατευμένα παιδιά του λαού μας αναγκάζονται να εκτελέσουν τις σκληρές διαταγές και να χτυπήσουν τ’ αδέλφια τους. Οι φοιτητές ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο και προβάλλουν τα στήθη τους στα πυροβόλα. Η παραβίαση του ασύλου του Πολυτεχνείου και η βίαιη εκκένωσή του έγινε και τελείωσε σύντομα. Τότε έπεσαν, χτυπημένοι από τις αδέσποτες και δολοφονικές σφαίρες των ελεύθερων σκοπευτών, οι περισσότεροι νεκροί.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν έδιωξε βέβαια αμέσως τη δικτατορία, συντέλεσε όμως πολύ στην πτώση της. Τιμή και δόξα στους δημιουργούς του έπους του Πολυτεχνείου. Τιμή και δόξα σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν για να ξανάρθει στην Ελλάδα μας το φως της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας!».
Χαρακτηριστικό το απόσπασμα από την ομιλία της κ. Γ. Λιάπη: «Το Πολυτεχνείο άνοιξε δρόμους δύσκολους και αντιφατικούς αλλά ανοιχτούς στις μέρες μας.
Σήμερα τα μηνύματα είναι ζωντανά, το «όχι στον φασισμό» υπάρχει και σήμερα. Ο κοινωνικός φασισμός είναι γύρω μας, τον ζούμε. Το «όχι στον φασισμό» είναι ένα διαρκές αίτημα για το οποίο πρέπει να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή. Το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» έχει σήμερα τη δική του έννοια. Μεταφορικά, αλλά ίσως και κυριολεκτικά. Σήμερα, η νέα γενιά καλείται να δώσει το δικό της αγώνα, για τις αρχές και αξίες της. Η σημερινά γενιά καλείται να μπει μπροστά και εμείς να κάνουμε στην άκρη, αλλά και να τη στηρίξουμε.
Κι εμείς που έχουμε την τύχη σήμερα να ζούμε στο φως ορθώνουμε τείχη ομοψυχίας και ενότητας, σηκώνουμε τη σημαία μας απέναντι σε φασιστικές αντιλήψεις, την ξενοφοβία, στον ρατσισμό, στις κάθε είδους διακρίσεις. Το γαλάζιο και το λευκό της πατρίδας μας, μας χωρά όλους!».  Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών από τις αρχές, τους φορείς και τις σχολικές μονάδες, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της ιστορικής εξέγερσης.
Στις εκδηλώσεις της Ελασσόνας για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου παρευρέθηκαν:
Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Διον. Μπαλούκας, Δημ. Λέκκας, Γ. Γιαννούλας, Αλεξάνδρα Τσιαντέ – Κοντοχρήστου, ο πρόεδρος της Σχολ. Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ν. Τσουκαρέλας, δημοτικοί σύμβουλοι, η πρόεδρος του Τ.Δ. Ελασσόνας κ. Ασπασία Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, η σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαρία Παπαδοπούλου – Φαρμάκη, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας κ. Ευαγγ. Παπαδοπούλου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι συλλόγων Γονέων – Κηδεμόνων, κ.ά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass