Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο Τζόρντι έχει βάρδια στη Δίωξη

•«Ο Τζόρντι είναι μέλος της Υπηρεσίας και αποτελεί σημαντικό βοηθό μας», δηλώνει στην «Ε» ο συνοδός του •Ο σκύλος ξεκινάει εκεί που σταματούν οι αστυνομικοί

Δημοσίευση: 19 Νοε 2017 22:15

Της Ζωής Παρμάκη
Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

Ως πιστός συνεργάτης προσφέρει την πιο πολύτιμη βοήθεια στην εξιχνίαση δύσκολων υποθέσεων. Για την απόδοσή του θα έπρεπε να τον τιμήσουν με εύφημους μνείες, με παράσημα στη στολή, αλλά ο αστυνομικός σκύλος εργάζεται για να ευχαριστήσει τον συνοδό του, με τον οποίο θα μοιραστεί τη βάρδια αλλά και την ίδια στέγη.


Ο λόγος για τον Τζόρντι, τον αστυνομικό σκύλο του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, που αν μπορούσε κάποιος να καταλάβει τι λέει όταν γαβγίζει σίγουρα θα ζητούσε το μπαλάκι του. «Για ένα μπαλάκι βρίσκει ό,τι κρυμμένο ναρκωτικό υπάρχει σε έναν χώρο, είτε εσωτερικό είτε εξωτερικό», λέει στην «Ε» ο Νίκος, συνοδός αστυνομικών σκύλων του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας για να προσθέσει ότι «είναι μέλος της οικογένειας και ο καλύτερος συνάδελφος στην υπηρεσία».
Ο Τζόρντι είναι ένα Μαλινουά 6 ετών, υπηρετεί στην Ελληνική Αστυνομία και ξετρυπώνει από κάθε απίθανο σημείο ναρκωτικές ουσίες. Όπως αναφέρει ο συνοδός του «η συγκεκριμένη ράτσα είναι στην κορυφή της πυραμίδας σε ό,τι αφορά θέματα ευστροφίας του ζώου. Εκπαιδεύεται πιο εύκολα σε σχέση με άλλα και ανταποκρίνεται το ίδιο καλά σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους». «Τα σκυλιά της Αστυνομίας ζουν μαζί μας, στα σπίτια μας. Είναι μέλη της οικογένειάς μας. Έχουν το πρόγραμμα της οικογένειας πέρα από αυτό της υπηρεσίας. Μαζί θα βγούμε βόλτα τρεις φορές την ημέρα, μαζί θα έρθουμε για δουλειά, μαζί θα πιούμε τον καφέ μας. Είμαστε περισσότερες ώρες μαζί παρά με οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο δικό μας». Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο Νίκος την καθημερινότητα των αστυνομικών που υπηρετούν στην υπηρεσία με τους αστυνομικούς σκύλους.
Η Κ9
Η Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων ιδρύθηκε το 1986 με 6 σκύλους ναρκωτικών και έδρα την Αθήνα. Σήμερα η υπηρεσία, που διεθνώς ονομάζεται Κ9, διαθέτει διάφορες ράτσες σκύλων όπως είναι τα Γερμανικά Ποιμενικά, τα Λαμπραντόρ και τα Μαλινουά (Βέλγικα Ποιμενικά) όπως είναι και ο Τζόρντι. Σε τρεις κατηγορίες διαχωρίζονται οι αστυνομικοί σκύλοι, των οποίων η συνδρομή είναι πολύ σημαντική. Πρόκειται για την ανεύρεση των ναρκωτικών ουσιών, για τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών και για την ενίσχυση των πεζών περιπολιών.
Στην «Ε» «συστήνεται» ο Τζόρντι που έχει εκπαιδευτεί στο να βρίσκει ναρκωτικά. «Ο Τζόρντι είναι μέλος της Υπηρεσίας και ένας σημαντικός βοηθός μας. Ο σκύλος ξεκινάει εκεί που σταματάμε εμείς. Η παρουσία του εμπνέει ένα μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας, ενώ δεν παύει να είναι κοινωνικοποιημένος και φιλικός», εξηγεί ο συνοδός του, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι μετά την Αθήνα και την εκπαίδευση που ακολούθησε το ζώο μαζί με τον συνοδό του, οι δυο τους συνεχίζουν καθημερινά την εκπαίδευση «συντήρησης» στη Λάρισα. Τα σκυλιά της ΕΛ.ΑΣ. συνταξιοδοτούνται στα εννέα τους χρόνια καθώς μετά πέφτει η απόδοσή τους, «μετά τη συνταξιοδότησή τους ο σκύλος μένει με τον συνοδό του. Δεν αποχωρίζεσαι ένα ζώο που έχεις ζήσει μαζί του εννιά ολόκληρα χρόνια. Οι άνθρωποι που κάνουν αυτή τη δουλειά πρωτίστως αγαπούν τα ζώα. Αν δεν εισπράξει αγάπη το ζώο δεν εκπαιδεύεται, δεν θα αποδώσει, θα σου φύγει», εξηγεί.
ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ
Από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις που αν δεν ήταν ο σκύλος δεν θα βρίσκονταν και τα ναρκωτικά, λέει ο Νίκος, ότι ήταν πριν χρόνια στη Φλώρινα. Ο «τετράποδος αστυνομικός» έδειχνε ότι τα ναρκωτικά ήταν σε μια γωνία του φορτηγού ψυγείου που σταμάτησε για έλεγχο στα σύνορα της Κρυσταλλοπηγής. Ο έλεγχος είχε ξεκινήσει στις 12 τα μεσάνυχτα. Τη σκηνή περιγράφει ο αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών «έβρισκα μόνο υπολείμματα. Αλλά ο σκύλος επέμενε. Έβλεπα τις αντιδράσεις του. Τελικά έπρεπε να ξηλώσουμε μεγάλο μέρος της οροφής για να βρούμε 39 κιλά ηρωίνης, μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες. Ο σκύλος κάθισε ακριβώς κάτω από τα ναρκωτικά, που βρίσκονταν στην οροφή του φορτηγού, στο σημείο που κατέβαινε η μυρωδιά τους». Για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης θα πρέπει η συνεργασία ανάμεσα στον συνοδό και τον σκύλο να είναι άψογη. Μάλιστα όπως «εκμυστηρεύονται» συνοδοί «έχουν υπάρξει κάτοχοι ναρκωτικών ουσιών που με την παρουσία του σκύλου και μόνο παρέδωσαν τις ποσότητες που είχαν».  
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
Από την κοινή ζωή όμως σκύλου και συνοδού δεν λείπουν και οι πιο αστείες καταστάσεις όταν οι δυο τους έκαναν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. «Ο συνοδός με τον σκύλο του βρέθηκαν σε μη οργανωμένη παραλία ενός νησιού. Ο σκύλος σηκώνεται από τον αστυνομικό, πάει στη διπλανή παρέα, μυρίζει μια τσάντα και κάθεται δίπλα. Ένδειξη ότι εκεί έχει έστω και μικρή ποσότητα ναρκωτικών ουσιών. Όσο και να τον φώναζε ο συνοδός του να επιστρέψει, τίποτα. Εκείνος έμενε στο σημείο ακούνητος. Οι υπόλοιποι της παρέας χάρηκαν με την παρουσία του ζώου και το πόσο ήρεμο ήταν, καθώς δεν είχαν αντιληφθεί ότι για άλλη δουλειά ήταν το τετράποδο εκεί και όχι για παιχνίδια», λένε αστυνομικοί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass