Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα 27 ολόκληρα χρόνια!

*«Ζητούμε το αυτονόητο» δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος Λάρισας της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. κ. Γ. Βαρταλάς

Δημοσίευση: 19 Νοε 2017 22:30
Ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος Λάρισας της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ κ. Γ. Βαρταλάς, και το μέλος του Δ.Σ. του τμήματος κ. Νίκος Κεκελέκης, με την δημοσιογράφο της «Ε» Λένα Κισσάβου Ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος Λάρισας της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ κ. Γ. Βαρταλάς, και το μέλος του Δ.Σ. του τμήματος κ. Νίκος Κεκελέκης, με την δημοσιογράφο της «Ε» Λένα Κισσάβου

Μια αδικία, που συνεχίζεται εδώ και 27 χρόνια, εμποδίζει χιλιάδες νέους στην επαγγελματική τους εξέλιξη και έχει «καταδικάσει» άλλους τόσους πριν, που ονειρεύτηκαν το μέλλον τους μέσα από εφόδια και γνώσεις σχολών μηχανικών των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας μας.

Ως επτασφράγιστο μυστικό παραμένει το γεγονός, ότι οι φοιτητές που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους σε πολλές σχολές μηχανικών των ΤΕΙ, δεν θα έχουν επαρκή επαγγελματικά δικαιώματα, με την απόκτηση του πτυχίου τους!

Συγκεκριμένα είκοσι οκτώ σχολές μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, με ειδικότητες όπως Μηχανικός Αυτοματισμού Τ.Ε., Μηχανικός Οχημάτων Τ.Ε., Μηχανικός Περιβάλλοντος Τ.Ε., Ενεργειακής Τεχνολογίας Τ.Ε., Βιομηχανικού Σχεδιασμού Τ.Ε., κ.α., προσφέρουν πτυχία χωρίς επαγγελματική κατοχύρωση.

Στο ερώτημα γιατί διατηρείται αυτή η αδικία, που υφίσταται μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων, οι οποίοι εισάγονται μέσω πανελληνίων εξετάσεων σε αυτές τις σχολές, απαντούν οι επαγγελματίες μηχανικοί και υποστηρίζουν «…κάποιους εξυπηρετεί».

Το θέμα αναδεικνύει το νομαρχιακό τμήμα Λάρισας, της Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.) και ο πρόεδρός της κ. Γεώργιος Βαρταλάς, μιλώντας στη «Ε», αναφέρει συγκεκριμένα: «Κάθε καλόπιστος και ευυπόληπτος πολίτης της πατρίδας μας αισθανόμενος από τα φοιτητικά του ακόμη χρόνια την ανάγκη και την αγωνία της επαγγελματικής του αποκατάστασης αναρωτιέται πολύ εύλογα πόσος χρόνος απαιτείται ώστε η επίσημη Πολιτεία ν’ αποφασίσει πώς, πότε και με ποια κριτήρια πρέπει να προσδιορίσει τα αυτονόητα για τους πτυχιούχους Μηχανικούς, οι οποίοι μετά την αποφοίτησή τους από αντίστοιχα τμήματα των Τ.Ε.Ι. υποβάλλονται σε έναν διαρκή αγώνα δρόμου μετ’ εμποδίων αναζητώντας αυτό που οι αρμόδιοι φορείς και τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας δεν τους τα παρέχουν, δηλαδή την επαγγελματική τους κατοχύρωση, σε όλους τους τομείς δραστηριότητας, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ως Δημόσιοι Υπάλληλοι είτε ως υπάλληλοι ΝΑ, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ».

Η Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών διεκδικεί εδώ και χρόνια το αυτονόητο και σύμφωνα με τον κ. Βαρταλά, όχι μόνο δεν βρίσκει ανταπόκριση αλλά όπως δηλώνει «η πολιτεία τηρεί μια στάση ολιγωρίας, αδράνειας και ωχαδερφισμού.

Προτιμά τον δρόμο της καταδίκης μας, ερήμην, χωρίς καν ίχνος ευαισθησίας για διάλογο με τον φορέα εκπροσώπησης των χιλιάδων εγγεγραμμένων μελών της Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.) αγνοώντας και αδιαφορώντας για το έργο που επιτελούν στην κοινωνία, για την τεχνογνωσία που προσφέρουν στην εξέλιξη της ζωής, για την προσφορά εργασίας και γνώσης στον δημοσιονομικό βίο της χώρας, μέσα από την όποια έως σήμερα μεροληπτική αξιολόγησή τους με βάση τα αναχρονιστικά κριτήρια έτσι όπως ισχύουν σε όλους τους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας της Ν.Α., τους Ο.Τ.Α. και τις εσωτερικές οδηγίες των ΔΕΚΟ στερώντας τους θέσεις στελεχών που τις δικαιούνται.

Και όλα αυτά κομμένα και ραμμένα με μια αντίληψη που μεροληπτεί υπέρ συγκεκριμένης ομοιεπαγγελματικής συντεχνίας που λειτουργεί και συμπεριφέρεται ως τροχοπέδη οπισθοδρόμησης για ό,τι αφορά τους πτυχιούχους Μηχανικούς Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και την επαγγελματική τους δραστηριότητα και επιμένουν με υστερόβουλη σκέψη ή σκοπιμότητα, επειδή η επίσημη Πολιτεία τους προσφέρει απλόχερα αυτό το δικαίωμα ψηφίζοντας Π.Δ. και υπουργικές αποφάσεις που βλάπτουν τους Πτυχιούχους Μηχανικούς προς όφελός τους και ας μην το αξίζουν πάντα».

ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ

Ο κ. Βαρταλάς υποστηρίζει πως: «Δεδομένου ότι η νομοθεσία που ρυθμίζει τα τεχνικά επαγγέλματα στη χώρα μας θεσπίστηκε πολύ πριν την ίδρυση των ΤΕΙ και παραμένει σε ισχύ η Πολιτεία όφειλε και οφείλει έστω και τώρα που ζούμε στην εποχή της ταχύτητας και των ραγδαίων εξελίξεων, να εφαρμόσει μια σειρά νόμων που η ίδια θέσπισε και να προχωρήσει στην έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, που θα προσδιορίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των ειδικοτήτων των τμημάτων κάθε Σχολής ΤΕΙ πριν την αποφοίτηση των νέων.

Γιατί έτσι γίνεται σε κάθε ευνοούμενη κοινωνία των ίσων ευκαιριών για όλους. Άξιον απορίας είναι πως εδώ και τρεις δεκαετίες όλες οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας αντί να λύσουν το απλό πρόβλημα, επιμένουν στην απαξίωσή του είτε από έλλειψη πολιτικής βούλησης είτε υποκύπτοντας σε συντεχνιακές πιέσεις αδιαφορώντας για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της πολιτικής συμπεριφοράς, πληρώνοντας έτσι το μάρμαρο οι δεκάδες χιλιάδες πτυχιούχοι οι οποίοι ζώντας το όνειρο της μόρφωσης και του επαγγελματικού προσανατολισμού αγωνιούν:      

Επειδή ως φοιτητές των ΤΕΙ για τέσσερα χρόνια αποκτούν εφόδια και μόρφωση από καθηγητές με υψηλά προσόντα (εφάμιλλα εκείνων των αντίστοιχων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων σε Δημόσια Ανώτατα Ιδρύματα αλλά σύμφωνα με την ισχύουσα αναχρονιστική νομοθεσία της περιόδου 1930-1980 δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα που σπούδασαν).

Γιατί το κράτος και οι Υπηρεσίες του αυθαιρετούν εφαρμόζοντας αναχρονιστική νομοθεσία και θέτουν έτσι περιορισμούς στην ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος των πτυχιούχων ΤΕΙ οι οποίοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά μετ’ εμποδίων χωρίς να μπορούν να ασκήσουν πλήρως τις δραστηριότητες που απορρέουν από την ειδικότητα δηλαδή (Μελέτη – Επίβλεψη – Κατασκευή).

Γιατί η μη έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων που επαγγέλλεται κάθε αρμόδιος Υπουργός, εδώ και τριάντα χρόνια εκμηδενίζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ΤΕΙ, τον εφαρμοσμένο χαρακτήρα σπουδών, την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα και αμεσότερη σύνδεση με την αγορά εργασίας.

Τελικά η λύση του μακροχρόνιου προβλήματος για Επαγγελματική κατοχύρωση των Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕΙ αποτελεί μονόδρομο και μόνο με νομοθετική ρύθμιση της Πολιτείας επιλύεται».

Με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, πρόσφατα συγκροτήθηκαν ειδικές επιτροπές για να εξετάσουν το θέμα και συγκεκριμένα τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Μηχανικών των ΤΕΙ.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός σχετικά με τη σύνθεσή τους: «Είναι ένα άτομο από τμήματα πολυτεχνικά, ένα άτομο από τμήματα μηχανικών των ΤΕΙ και τέσσερις πτυχιούχοι μηχανικοί ή διπλωματούχοι, δηλαδή δύο μηχανικοί με πτυχίο Πολυτεχνείου και δυο μηχανικοί απόφοιτοι των ΤΕΙ. Και είναι κατ’ αρχήν σε τέσσερις τομείς. Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Μηχανικοί Πληροφορικής και Πολιτικοί Μηχανικοί».

Υποστήριξε ότι: «Έχουμε κάνει την πρώτη συνεδρίαση και την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζονται οι επόμενες συναντήσεις, ώστε να αρχίσει μια συστηματική συζήτηση για την επίλυση ενός εξαιρετικά σημαντικού, κοινωνικού, αλλά πιστεύουμε και επιστημονικού προβλήματος που είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα, κυρίως των αποφοίτων των ΤΕΙ».

Για τη δέσμευση του υπουργού ο κ. Βαρταλάς αναφέρει στην «Ε»: «Περιμένουμε να προχωρήσει στην έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων που θα αφορούν τα Επαγγελματικά Δικαιώματα του κλάδου των Πτυχιούχων Μηχανικών, αλλά δεν επαναπαυόμαστε.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ., ως Επιστημονικός και Επαγγελματικός φορέας εκπροσώπησης των Μηχανικών Τ.Ε.Ι. πτυχιούχων ΣΤΕΦ, θα αναλάβει κάθε πρωτοβουλία δράσης και αγώνα, προκειμένου να δικαιωθούν επαγγελματικά οι χιλιάδες Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τεχνολογικής Εκπαίδευσης».

Της Λένας Κισσάβου

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα