ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟ

Καραμανλής: Ξανασχεδιάζουμε την Ελλάδα της επόμενης 15ετίας

* Τάχθηκε υπέρ της ήπιας εκτροπής του Αχελώου * Βασικό κριτήριο των έργων οι κοινωνικές ανάγκες που εξυπηρετούν και η προστιθέμενη αξία τους στην οικονομία

Δημοσίευση: 19 Νοε 2017 22:45

Στην ανάγκη αλλά και τους απαιτούμενους όρους και τις προϋποθέσεις δημιουργίας νέων ευέλικτων χρηματοδοτικών σχημάτων για να προχωρήσουν ταχύτατα ανταποδοτικές επενδύσεις, μεγιστοποίησης της λειτουργικής αξίας τους σε σχέση με το κόστος, ώστε να στηρίξουν τη μελέτη και υλοποίηση των αναγκαίων έργων στη νέα εποχή αναφέρθηκε ο βουλευτής, αρμόδιος τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ειδικής θεματικής ενότητας γύρω από τα δημόσια έργα που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και το βιοτικό επίπεδο στην περιφέρεια, επικεντρώθηκε στις ουσιώδεις θεσμικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, μίλησε για τα δημόσια έργα που προτάσσει η ΝΔ για την επόμενη 15ετία ανέδειξε την ανάγκη εκπόνησης ενός σοβαρού και αξιόπιστου αναπτυξιακού σχεδίου με τα αναγκαία έργα υποδομής.

Παρουσιάζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για ευέλικτη χρηματοδότηση των έργων τόνισε πως το πρόγραμμα δημοσίων έργων της επόμενης περιόδου πρέπει να καταρτιστεί με βασικό κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες που εξυπηρετούν και την προστιθέμενη αξία που παρέχουν στην οικονομία, μίλησε για τη φιλοσοφία των "συμβάσεων παραχώρησης" ως το πλέον αποτελεσματικό χρηματοδοτικό εργαλείο για βιώσιμα έργα, εστίασε στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως βασικούς συνεργατικούς πυλώνες μιας ισόρροπης αναπτυξιακής προσπάθειας και μίλησε για ορθολογικούς σχεδιασμούς έργων και ρεαλιστικούς προγραμματισμούς.

Μιλώντας για τα έργα που έχει θέσει ως προτεραιότητα η ΝΔ για τη Θεσσαλία, τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της ήπιας εκτροπής του Αχελώου, στην ολοκλήρωση του φράγματος Γυρτώνης και των έργων στη λίμνη Κάρλα, στην ολοκλήρωση της Ε65, στην εκκίνηση του οδικού έργου Λάρισας - Φαρσάλων και στην ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας - Βόλου.

"Η Θεσσαλία, τόνισε ο κ. Καραμανλής, αντιμετωπίζει ένα σοβαρότατο και επείγον υδατικό και οικολογικό πρόβλημα. Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ήπια μεταφορά νερού από τον Αχελώο. Το εναλλακτικό σχέδιο που προτείνει ο κ. Τσίπρας είναι εξόχως προβληματικό και εξαιρετικά κοστοβόρο. Αυτή τη στιγμή – και με βάση την επένδυση που τόσα χρόνια έχει γίνει – η ολοκλήρωση των έργων στον Αχελώου αποτελεί τη μόνη λύση".

Σε ό,τι αφορά στα μεγάλα δημόσια έργα, τόνισε πως το παρόν νομοθετικό πλαίσιο είναι εξόχως προβληματικό και χρήζει αλλαγών. Δεν κρίνεται, όμως, σκόπιμη η εκ των βάθρων κατάργησή του, διότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε καταγραφή σημαντικότατων καθυστερήσεων. Γι’ αυτόν τον λόγο προτείνεται η σταδιακή «επιδιόρθωσή» του. Αυτή τη στιγμή καταγράφεται στον κατασκευαστικό κλάδο ιστορικό χαμηλό 15ετίας στις δημοπρατήσεις έργων, ενώ έργα που αναλήφθηκαν με μεγάλη έκπτωση είχαν τελικά πολύ μεγαλύτερη δαπάνη κι ολοκληρώθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση. Η Νέα Δημοκρατία προτείνει την επίβλεψη των Δημοσίων Έργων και Μελετών από ιδιωτικές εταιρείες με κριτήρια και μέσω ηλεκτρονικού διαγωνισμού, και οι οποίες δεν θα έχουν καμία «εμπλοκή» με τη μελέτη ή την κατασκευή του έργου. Παράλληλα, θα πρέπει να προωθηθεί η λογική πως κάθε μεγάλο έργο υποδομής θα πρέπει να συνοδεύεται και από μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του μίλησε για την ανάγκη αναβάθμισης των λιμένων της χώρας του σιδηροδρομικού δικτύου και της ηλεκτροκίνησης για να κλείσει την ομιλία του πως "η χώρα χρειάζεται ένα σοβαρό σχέδιο υποδομών και μεταφορών για την επόμενη 15ετία, ένα σχέδιο που τόσο ο πολιτικός όσο και ο τεχνικός κόσμος από κοινού θα πρέπει να εκπονήσουν, για να φύγουμε επιτέλους από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει στην πράξη ότι προτάσσει τον υγιή φιλελευθερισμό, αυτό που λειτουργεί υπέρ των πολλών κι όχι προς όφελος των λίγων. Υπήρξε το κόμμα των στρατηγικών επιλογών, αυτών που οδήγησαν στο άνοιγμα των αγορών και των επενδύσεων. Σ’ εμάς θα πέσει ο κλήρος να ξανασχεδιάσουμε ένα ευρύ στρατηγικό πλαίσιο 15ετίας, για το καλό των Ελλήνων πολιτών, για το καλό της Ελλάδας".

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Στην ίδια θεματική ενότητα ο καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διδάκτωρ Συστημάτων Μεταφορών Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, η καθηγήτρια ΑΠΘ με ειδίκευση στις τηλεπικοινωνίες κ. Νιόβη Παυλίδου, ο συγκοινωνιολόγος, στέλεχος του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας Νίκος Σταθόπουλος τόνισαν τη σκοπιμότητα και βιωσιμότητα των επενδύσεων και την κάλυψη των πραγματικών αναγκών που εξυπηρετούν, παρουσίασαν παραδείγματα κακού σχεδιασμού και αναποτελεσματικής διαχείρισης σε οδικά, σιδηροδρομικά και άλλα έργα και επισήμαναν την ανάγκη καταπολέμησης των αγκυλώσεων και αντικινήτρων στην υλοποίηση των έργων. Τη συζήτηση συντόνιζε το στέλεχος Γραμματείας Προγράμματος της ΝΔ κ. Μαρίνα Στέφου

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass