Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ο Τύρναβος τιμά τον Aγιο Νικόλαο

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2017 22:22

ΤΥΡΝΑΒΟΣ(Γραφείο «Ε») Του Κώστα Τσόλα
Με ιδιαίτερο σεβασμό και θρησκευτική κατάνυξη γιορτάζεται σήμερα Τετάρτη και στον Τύρναβο ο Άγιος Νικόλαος σε τρεις ιστορικές εκκλησίες της πόλης, σε εξωκλήσια και παρεκκλήσια αλλά και στο Δαμάσι στην κεντρική εκκλησία του χωριού.


Χθες, παραμονή της γιορτής τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός στις 6 το απόγευμα στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου του Τουραχάν ο οποίος βρίσκεται επί της οδού Καραολή και Δημητρίου.
Σήμερα το πρωί στον ίδιο ναό θα τελεστεί θεία λειτουργία ενώ το απόγευμα εσπερινός.
Ο Άγιος Νικόλαος στον Τύρναβο
Στον Τύρναβο ο Άγιος Νικόλαος τιμάται αιώνες τώρα από τους πιστούς οι οποίοι σε κάθε συνοικία έκτισαν και μια εκκλησία στη μνήμη του.
Κάθε ναός του Αγίου Νικολάου έχει τη δική του ιστορία μέσα στο χρόνο.
Άγιος Νικόλαος τοις Βουναίνοις
Τον λένε και «Άγιο Νικόλαο τον Τσουκαλά», γιατί θεωρείται ο προστάτης των τσουκαλάδων. Σύμφωνα με δύο επιγραφές που υπάρχουν η εκκλησία κτίστηκε για πρώτη φορά το 1625-55. Τώρα υπάρχει στη θέση της άλλη νεόκτιστη.
Είναι μονόχωρη κεραμοσκεπής βασιλική. Βρίσκεται στην οδό Αγίας Τριάδας. Υπάγεται στην ενορία του Αγίου Γεωργίου.
Άγιος Νικόλαος των Βλάχων
Τον λένε και «Βλαχονικόλα» διότι γύρω του κατοικούσαν βλάχοι.
Είναι παλιά εκκλησία τρίκλιτη κεραμοσκεπής βασιλική. Είχε μεγάλη ακίνητη περιουσία αποτελούμενη από 700 στρέμματα που περιήλθε στην κατοχή του Αγίου Ιωάννου, στην ενορία του οποίου υπάγεται. Λειτουργεί τρεις φορές τον χρόνο: στη γιορτή του Αγίου (6η Δεκεμβρίου), την τρίτη ημέρα των Χριστουγέννων και την Κυριακή του Θωμά.
Άγιος Νικόλαος Τουραχάν
Είναι ίσως η πιο παλιά εκκλησία του Τυρνάβου στην οποία έγιναν πολλές επισκευές τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η εξωτερική της όψη να είναι σύγχρονου κτιρίου.
Από τις ελάχιστες τοιχογραφίες που σώζονται, σε όχι καλή κατάσταση, μπορεί να λεχθεί με επιφύλαξη ότι είναι του 17ου αιώνα. Το κωδωνοστάσιο που σώζεται χρονολογείται από το 1817-1832. Είναι τρίκλιτη κεραμοσκεπής βασιλική και βρίσκεται στην οδό Δημητρίου και Καραολή.
Για την ίδρυση της εκκλησίας αυτής ο Τυρναβίτης Κώστας Ψαθάς είπε τα εξής τα οποία έχουν καταγραφεί στο βιβλίο του Βύρωνα Σκρουμπή «Τύρναβος»:
«Όταν ο γιος του Ορχάν Μπέη (παραφθορά του Τουραχάν) έπασχε από σοβαρή ασθένεια, ο πατέρας του έταξε να κτίσει μια εκκλησία, εάν θεραπευόταν. Όταν αυτός θεραπεύτηκε για να επιλέξει το μέρος όπου θα έκτιζε την εκκλησία, ανέβηκε στο τζαμί που ήταν κοντά στη σημερινή εκκλησία και έριξε με δύναμη ένα σκεπάρνι και εκεί που έπεσε, έκτισε την εκκλησία».

Σχετικά Άρθρα