ΜΕ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΑ ΒΑΣΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΚΛΕΓΕΙ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μπροστά σε νέες προκλήσεις το Επιμελητήριο...

•Το μήνυμα που στέλνουν οι υποψήφιοι - Το εκλογικό σκηνικό και οι συσχετισμοί στην πιο αμφίρροπη αναμέτρηση στα χρονικά του επιχειρηματικού φορέα - Ο στόχος της αυτοδυναμίας και οι αναπόφευκτες συνεργασίες…

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2017 22:27

Του Γιώργου Νούλη

Αντιμέτωπη με τις δομικές αλλαγές που θέτει ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για τον επιμελητηριακό θεσμό, ο οποίος ανοίγει τον δρόμο για τη συγχώνευση των Επιμελητηρίων σε περιφερειακό επίπεδο και ενώπιον σημαντικών προκλήσεων που δημιουργούν η οικονομική πραγματικότητα και η ανάγκη για μετάβαση στην ανάπτυξη, βρίσκεται το επόμενο διήμερο η επιχειρηματική κοινότητα του ν. Λάρισας.


Το επόμενο διήμερο χιλιάδες επιχειρηματίες του νομού από περισσότερες από 100 επαγγελματικές ειδικότητες, καλούνται να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στον συμβουλευτικό για την πολιτεία, θεσμικό οικονομικό φορέα. Να εκλέξουν έξι χρόνια μετά από τις τελευταίες εκλογές, τα νέα τους διοικητικά όργανα, την 31μελή διοίκηση δηλαδή, η οποία με τη σειρά της θα επιλέξει την 7μελή διοικούσα επιτροπή για την επόμενα τέσσερα χρόνια. Θυμίζουμε πως οι επιμελητηριακές εκλογές σε όλη τη χώρα επρόκειτο κανονικά να διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2016, αλλά αναβλήθηκαν με το σκεπτικό ότι «η υφιστάμενη επιμελητηριακή νομοθεσία για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις έχρηζε επικαιροποίησης», στη συνέχεια μετατέθηκαν για τα τέλη του 2016, ακολούθως ανακοινώθηκε πως θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο του 2017, αλλά και πάλι μετατέθηκαν για τον Νοέμβριο του 2017, ώσπου οριστικοποιήθηκαν για τον φετινό Δεκέμβριο.
Έτσι, αύριο και μεθαύριο συνολικά 4.320 ταμειακώς τακτοποιημένοι επιχειρηματίες της Λάρισας (αν και οι συνολικά οι εκλογείς θα φτάσουν τις 6.000 καθώς κάποιες εταιρίες έχουν δύο ή τρεις ψήφους) από τα… 16.000 συνολικά μέλη του Επιμελητηρίου, μετά από μια μακρόσυρτη και χωρίς εντάσεις και αντιπαραθέσεις προεκλογική περίοδο, καλούνται να αποφασίσουν για τον συνδυασμό που θα τους οδηγήσει στη νέα τάξη πραγμάτων και να συμβάλλουν με τη συμμετοχή τους στη μεταμόρφωση του φορέα σε ολοκληρωμένο κέντρο επιχειρηματικής πληροφόρησης…
Οι λέξεις που έχουν κυριαρχήσει στην προεκλογική περίοδο, από τους πέντε συνδυασμούς που διεκδικούν την ψήφο επιχειρήσεων και επαγγελματιών, είναι δύο, «ανανέωση» και «συνεργασία». Ανανέωση σε πρόσωπα, σε οργάνωση, σε λειτουργικά σχήματα και μηχανισμούς. Συνεργασία, σύμπνοια και ενότητα χωρίς ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές για τα μεγάλα προβλήματα της επιχειρηματικότητας, την υπερφορολόγηση, την έλλειψη ρευστότητας, τα κόκκινα δάνεια, την απουσία ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού προγράμματος εκ μέρους της πολιτείας κ.α.
ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Το εκλογικό σκηνικό, έχει… πολύ από όλα. Πολλούς υποψήφιους, πέντε εν δυνάμει προέδρους και 378 συμβούλους, νέους ηλικιακά, με «φρέσκιες» ιδέες και όρεξη για δουλειά, πολλές νέες προτάσεις, πολλά νέα πρόσωπα αλλά και έμπειρους και δυναμικούς του επιμελητηριακού χώρου, γνωστούς στην επιχειρηματική και κοινωνική ζωή της Λάρισας από πολλά μετερίζια. Άτομα που έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους μέσα από την επιχειρηματική τους πορεία αλλά και την κοινωνική τους δράση.
Το μήνυμα που στέλνουν όλοι οι υποψήφιοι προς τους συναδέλφους τους, είναι ένα: Συμμετοχή στις εκλογές για ισχυρά Επιμελητήρια…
Άλλωστε αυτό είναι το «διακύβευμα», το μεγάλο «στοίχημα» και η ξεκάθαρη πρόκληση αυτών των εκλογών: Να καταστήσουν το Επιμελητήριο Λάρισας κυρίαρχο, για να διαδραματίσει στην επόμενη επιμελητηριακή περίοδο καθοριστικό ρόλο σε πανθεσσαλικό επίπεδο, για να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στη μάχη για την έξοδο από την ύφεση, να υποστηρίζει με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, να μεριμνά για την κατάργηση όλων εκείνων των αντικινήτρων που εμποδίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα...
Πάνω σ΄αυτή τη βάση, με δεδομένο ότι το ποσοστό αποχής στην εκλογική διαδικασία θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα που θα διαμορφώσει το «προφίλ» της διοίκησης και καθώς έχει ήδη ανακατευτεί η επιμελητηριακή «τράπουλα», η ώρα της αλήθειας έφτασε…
ΠΕΝΤΕ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ
Πέντε συνδυασμοί, πέντε «μνηστήρες» για την προεδρία του Επιμελητηρίου, 375 συνολικά υποψήφιοι σύμβουλοι βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης, έτοιμοι να τεθούν στην αιχμή του δόρατος της επιχειρηματικής και οικονομικής ανάκαμψης. Όλοι τους ωστόσο έχουν δεσμευτεί για ένα Επιμελητήριο, αναπτυξιακό, εξωστρεφές, διεκδικητικό, ανταποδοτικό, με επιχειρηματικό και κοινωνικό πρόσωπο, για ένα επιχειρηματικό φορέα που θα γνωρίζει και θα αφουγκράζεται τον παλμό της τοπικής αγοράς, της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας, για ένα όργανο που θα είναι ενταγμένο στην υπηρεσία του επαγγελματία, του αυτοαπασχολούμενου, του βιοτέχνη, του εμπόρου.
- Η «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» με επικεφαλής τον Περικλή Καζαντζίδη και 24 υποψήφιους συμβούλους, 5 στο Εμπορικό τμήμα, 13 στο τμήμα Μεταποίησης και 6 στο Υπηρεσιών.
- Η «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» με επικεφαλής τον Σωτήρη Γιαννακόπουλο και 98 υποψήφιους συμβούλους 35 στο Εμπορικό τμήμα, 28 στο τμήμα Μεταποίησης και 35 στο Υπηρεσιών.
- Η «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ» (ΕΠ.ΑΝ.ΕΚΚΙΝΗΣΗ) με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπαλέξη και 43 υποψήφιους συμβούλους, 13 στο Εμπορικό τμήμα, 13 στο τμήμα Μεταποίησης και 17 στο Υπηρεσιών.
- Η «ΝΕΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ» με επικεφαλής τον Δημήτρη Αδάμ και 98 υποψήφιους συμβούλους, 30 στο Εμπορικό τμήμα, 35 στο τμήμα Μεταποίησης και 33 στο Υπηρεσιών.
- Το «ΝΕΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ» με επικεφαλής τον Βασίλειο Ζάρκο και 113 υποψήφιους συμβούλους, 32 στο Εμπορικό τμήμα, 34 στο τμήμα Μεταποίησης και 47 στο Υπηρεσιών.
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ
Το τοπίο σε σχέση με τις εκλογές του 2011, είναι διαφορετικό σήμερα, ενώ οι συσχετισμοί και οι ισορροπίες έχουν ανατραπεί άρδην. Τέσσερις συνδυασμοί τότε, πέντε τώρα, 191 υποψήφιοι σύμβουλοι τότε, διπλάσιοι τώρα.
Οι Σωτ. Γιαννακόπουλος και Δημ. Αδάμ σε κοινό ψηφοδέλτιο με την «Ενωτική Επιμελητηριακή Κίνηση» είχαν σαρώσει κατοχυρώνοντας τις 24 από τις 31 συνολικά έδρες της νέας διοίκησης. Σήμερα οι δύο τους και αφού πέρασαν από τα δύο υψηλότερα αξιώματα του Επιμελητηρίου, είναι επικεφαλής ξεχωριστών συνδυασμών, έχοντας διαφορετικές προσεγγίσεις για επιμελητηριακά ζητήματα.
Ο σημερινός επικεφαλής της «Επιχειρηματικής Ανανεωτικής Εκκίνησης» Δημ. Παπαλέξης, ομοϊδεάτης και συνεργάτης του Δημ. Αδάμ, μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου, αποφάσισε να διεκδικήσει την ηγεσία του φορέα, για την επανασύσταση και επανεκκίνηση του επιμελητηριακού οργάνου.
Ο τότε συνδυασμός «Μαζί για τη Μικρομεσαία Επιχείρηση» που είχε στελεχωθεί κυρίως από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Ιωαν. Αρζομανίδη, δεν υπάρχει, έχει αναστείλει τη δραστηριότητά του και καθώς δεν είχε εξασφαλίσει έδρα στην προηγούμενη διοίκηση δεν θέλησε, για διάφορους λόγους, να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο. Είναι γνωστό ωστόσο πως υποψήφιοι του στελέχωσαν άλλα ψηφοδέλτια, παίρνοντας το ρίσκο τους.
Η «Αγωνιστική Αντιμονοπωλική Συσπείρωση» με τον Παύλο Δημερά επικεφαλής τότε (τώρα με τον Περικλή Καζαντζίδη) και «Νέο Επιμελητήριο» με επικεφαλής τον Βασ. Ζάρκο, ήταν οι δύο συνδυασμοί που μπήκαν το 2011 στη νέα διοίκηση εξασφαλίζοντας 2 και 5 έδρες αντίστοιχα. Τώρα μπαίνουν στην εκλογική μάχη με νέο «αέρα» και φιλοδοξίες ανατροπής των συσχετισμών.
ΦΑΒΟΡΙ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ
Επί της ουσίας και με επικρατούσα την αίσθηση πως δύσκολα κάποιος συνδυασμός θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, μιας και ο στόχος των 16 εδρών θεωρείται μη εφικτός, η επόμενη ημέρα του Επιμελητηρίου θα έχει χαρακτηριστικά συνεργασιών. Ούτως ή άλλως υποψήφιοι πρόεδροι έχουν αφήσει ανοικτό το «παράθυρο» για συνεργασίες και όπως γνωρίζει η «Ε» ήδη έχει γίνει η σχετική προεργασία…
Πριν από κάποιο διάστημα υπήρχαν φαβορί και αουτσάιντερ. Σήμερα ξεκάθαρο προβάδισμα δεν υπάρχει. Τόσο ο συνδυασμός του Σωτ. Γιαννακόπουλου όσο και ο συνδυασμός του Δημ. Αδάμ έχουν τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσουν τις περισσότερες έδρες, όχι όμως την αυτοδυναμία. Ο Σωτ. Γιαννακόπουλος δείχνει δυνατός στην επαρχία και ο Δημ. Αδάμ στην πόλη της Λάρισας και τη δυναμική τους αυτή φρόντισαν, καθόλη την προεκλογική περίοδο, να την «καλλιεργούν» συστηματικά.
Ο Βασ. Ζάρκος με τη μεγαλύτερη ομάδα υποψηφίων, θέλει και μπορεί να μπει ανάμεσα στο δίπολο, ενώ τόσο ο Δημ. Παπαλέξης όσο και Περικλής Καζαντζίδης δείχνουν να είναι οι ρυθμιστές των συσχετισμών που τείνουν να διαμορφωθούν λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες... Όπως και να δείχνουν όμως τα πράγματα, κανένα αποτέλεσμα δεν θα είναι έκπληξη, ίσως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των επιμελητηριακών εκλογών, που η καταμέτρηση των ψήφων θα έχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον…
Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι οι 31 διοικητικοί σύμβουλοι θα εκλεγούν από τα 3 τμήματα του Επιμελητηρίου, το Εμπορικό, το οποίο θα εκλέξει τους 11 αντιπροσώπους του, το Μεταποίησης τους άλλους 11 και το Υπηρεσιών τους υπόλοιπους 9, η έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης είναι αμφίρροπη…
Παρενθετικά να σημειώσουμε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στην έδρα του Επιμελητηρίου Λάρισας και στα γραφεία των τεσσάρων παραρτημάτων του, στην Ελασσόνα, στην Αγιά, στα Φάρσαλα και στον Τύρναβο. Οι κάλπες θα είναι ανοικτές αύριο Δευτέρα από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. και μεθαύριο Τρίτη από τις 8 π.μ. έως τις 6 μ.μ. Όλοι θα ψηφίσουν με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου εγγράφου που να αποδεικνύει την ταυτότητά τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass