ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Yμνος στη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2017 22:31

Μια ξεχωριστή εκδήλωση, ύμνο στη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο Πολιτιστικό Κέντρο «Χρυσαλλίδα» στην Αγιά.

Με αφορμή την ανακήρυξη του 2017 από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ως έτους Ιωάννη Καποδίστρια, η Ομάδα Ιστορικής Έρευνας «Δημήτρης Αγραφιώτης» του Δήμου Αγιάς κατάφερε για δύο σχεδόν ώρες να «καθηλώσει» το κοινό παρουσιάζοντας εμπεριστατωμένα τις πτυχές της ζωής του μεγάλου αυτού οραματιστή και ρεαλιστή της πολιτικής, τους κυριότερους σταθμούς της διπλωματικής του διαδρομής και της κυβερνητικής του δράσης, αλλά και το τραγικό τέλος του 190 ακριβώς χρόνια πριν.
Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του εκ μέρους της Ομάδας, ο κ. Ευάγγελος Τζιγκουνάκης, σκοπός της παρουσίασης αφενός ήταν να τιμηθεί η μνήμη και το έργο «του πρώτου και αξεπέραστου μεταρρυθμιστή κυβερνήτη και ιδρυτή του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους» και αφετέρου «να αποκατασταθούν μέσα από αυτή, όσο είναι δυνατό, όλες οι αδικίες που έχουν γίνει στη ζωή και το έργο του ανυπέρβλητου διπλωμάτη και πολιτικού». Ως στόχους δε αυτής έθεσε, από τη μια, την ευαισθητοποίηση της εθνικής μνήμης, της εθνικής συνείδησης, σε μια εποχή όπου, όπως τόνισε, έχει φοβερά υποβαθμιστεί η μελέτη και η γνώση της Ιστορίας, και από την άλλη «να προβληθεί ως παράδειγμα προς μίμηση ένα πρότυπο ανθρώπου και πολιτικού, ο οποίος στην κορυφή της ιεράρχησης των αξιών του είχε τοποθετήσει την ανιδιοτελή αγάπη για την πατρίδα». «Ο Ιωάννης Καποδίστριας» υπογράμμισε «με την πολιτική του οξύτητα, τη διπλωματική του διορατικότητα, την αίσθηση δικαίου που τον διακατείχε και τη σπουδαία εσωτερική καλλιέργεια, υπήρξε μια μοναδική πολιτική προσωπικότητα, οι πολιτικές αρετές του οποίου όχι μόνο σπανίζουν στις μέρες μας, αλλά και στους δύο περίπου αιώνες του ανεξάρτητου εθνικού μας βίου δεν είδαμε τα ίδια γνωρίσματα σε όσους πήραν στα χέρια τους τις τύχες της χώρας».
Για τον άνθρωπο, διπλωμάτη και κυβερνήτη, για τον οποίον ο Σπυρίδωνας Τρικούπης είχε πει «Ουδενός η καρδία ήτο ελληνικωτέρα», μίλησε εκτενώς, ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο φιλόλογος Οδυσσέας Β. Τσιντζιράκος, του οποίου μάλιστα βιβλίο για τον Ιωάννη Καποδίστρια είναι υπό έκδοση.
Ιδιαίτερα τονίστηκαν η πορεία από την Κέρκυρα ως την αυλή του Τσάρου της Ρωσίας Αλέξανδρου Α’, η δράση του ως υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας και οι θέσεις του απέναντι στο ελληνικό ζήτημα στα διάφορα απολυταρχικά ευρωπαϊκά συνέδρια.
Βαρύτητα δόθηκε στον διπλωματικό του αγώνα υπέρ της ελληνικής επανάστασης και της ανεξαρτησίας της Ελλάδας, μιας Ελλάδας που, όπως είπε, «ο Καποδίστριας την οραματιζόταν ως ουδέτερη χώρα, κέντρο σοφίας και γραμμάτων, οργανωμένη κατά το ελβετικό πρότυπο, που ήταν κι αυτό δικό του δημιούργημα».
Επιχειρήθηκε, επίσης, από τον ομιλητή, αντιπαράθεση ανάμεσα στην κατάσταση που βρήκε στην Ελλάδα, όταν ήρθε ως κυβερνήτης, και στην πολιτική πρακτική δεοντολογία που θέλησε να εφαρμόσει ο ίδιος ώστε να γίνει η Ελλάδα κράτος.
Διεξοδική αναφορά έγινε στο έργο του, αφού πρώτα επισημάνθηκε ο διπλός στόχος της πολιτικής του, ήτοι η ανεξαρτησία της χώρας και η απεξάρτηση της πολιτικής ζωής των Ελλήνων από τη διαφθορά. Έγινε, ακόμη, λεπτομερής αναφορά στην πολιτική του, εξωτερική και εσωτερική, με απαρίθμηση των διπλωματικών ενεργειών για την ανεξαρτησία, καθώς και παρουσίαση του γιγάντιου έργου του στο εσωτερικό. Ο ομιλητής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πολεμική εναντίον του από τους αντιπάλους του, όπως και στην ειδεχθή δολοφονία του, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο άνθρωπος αυτός θυσίασε τα πάντα, μέχρι και τη ζωή του, για την πατρίδα, για να ανταμειφθεί στο τέλος από την ίδια του την πατρίδα με τη φυσική του εξόντωση και την ιστορική αδικία εις βάρος του.
Τέλος, ο κ. Τσιντζιράκος έδωσε και τον συνοπτικό χαρακτηρισμό του Καποδίστρια χαρακτηρίζοντάς τον ως πρότυπο του ανθρώπου, ως ορισμό της διπλωματίας και ως άγιο της πολιτικής.
Ενδιάμεσα στην ομιλία διαβάστηκαν αποσπάσματα των επιστολών του, καθώς και διάφορες διαπραγματευτικές του θέσεις από μέλη της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας και τον δήμαρχο Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα.
Ο κ. Ευάγγελος Τζιγκουνάκης και η κ. Όλγα Καραθάνου διάβασαν επιστολές που αντάλλαξαν ο Καποδίστριας και η Ρωξάνδρα Στούρτζα ανάμεσα στους οποίους αναπτύχθηκε μια θυελλώδης ερωτική σχέση που άφησε μεν εποχή, αλλά που έμεινε στο τέλος ανολοκλήρωτη.
Ο κ. Στέλιος Πατσιαβούδης διάβασε τα βασικά σημεία ενός σχεδίου του Καποδίστρια για ευρωπαϊκή ένωση όλων των κρατών και για προσπάθεια δημιουργίας μιας ουδέτερης Γερμανικής Ομοσπονδίας.
Ο κ. Γκουντάρας ανέγνωσε την προφητική υποθήκη και συνάμα πολιτική παρακαταθήκη του κυβερνήτη τη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ενώ ο κ. Τσιντζιράκος διάβασε αποσπάσματα επιστολών του και διπλωματικών θέσεων.
Την τεχνική επιμέλεια της παρουσίασης ανέλαβε επιτυχώς ο κ. Ιωάννης Μανίκας.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο αρχιερατικός επίτροπος Περιφέρειας Αγιάς αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Δρόσος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς Σωτήρης Μάρκου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Χριστίνα Γιαννουλέα, Χρήστος Σκαρκάλης και Στέφανος Ριζούλης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάς Ζάχος Μπατζιόλας, οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Γερακαρίου, Μεγαλοβρύσου και Μεταξοχωρίου Γιώργος Μπαράκος, Ευάγγελος Λάμπρου και Γιάννης Πατσιαβούρας αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καλυψώ» Βασίλης Βαλάρης, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αγιάς Βασίλης Χάμος, ο πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης Αγιάς της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Χατζησαλάτας, η προϊσταμένη του ΓΑΚ – Τοπικού Αρχείου Αγιάς Ελένη Τσάπου, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ποταμιάς Λεμονιά Μαγαζιώτη και το μέλος του Επιμελητηρίου Νίκος Ντάγκας.
Συνδιοργανώντρια της όμορφης και τόσο ενδιαφέρουσας αυτής βραδιάς ήταν η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση «Καλυψώ».

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass