Η ΦΑΤΝΗ ΣΤΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες της

Δημοσίευση: 16 Δεκ 2017 22:27

Τη θλίψη διαδέχτηκε η χαρά. Η Φάτνη που κάηκε την περασμένη εβδομάδα μαζί με τις κούκλες που είχαν κατασκευάσει πριν από 30 χρόνια οι ιδρυτές του κουκλοθιάσου Τιριτόμπα Σοφία Φουτζοπούλου και Κώστας Χατζηανδρέου, «ξαναγεννήθηκε» μέσα από τις στάχτες και τα αποκαΐδια. Ο πόνος έδωσε τη θέση του στη δύναμη και την αγάπη και εθελοντές της πόλης, μικροί και μεγάλοι, έβαλαν ένα χεράκι για να ξαναφτιαχτούν οι κούκλες.

Οι τρεις Μάγοι με τα Δώρα, ο Ιωσήφ, η Μαρία και ο Χριστός από χθες βρίσκονται και πάλι στη θέση τους, στην καινούργια Φάτνη που κατασκεύασε ο Δήμος Λαρισαίων στην Κεντρική πλατεία. Μπορεί οι κούκλες της Σοφίας και του Κώστα να μην υπάρχουν πια -όπως τις ξέραμε τουλάχιστον- όμως τη θέση τους πήραν κούκλες που φτιάχτηκαν με πολλή αγάπη και μεράκι από τα χέρια ανθρώπων που «κάηκε» η ψυχή τους όταν έμαθαν τη δυσάρεστη είδηση. Η μεγάλη προσέλευση την περασμένη Κυριακή στον Μύλο του Παππά, όπου στήθηκε το υπαίθριο εργαστήρι ανακατασκευής τους ήταν συγκινητική. Άνθρωποι κάθε ηλικίας που αρκετοί ποτέ πριν δεν είχαν καταπιαστεί με πινέλα και χειροτεχνίες, ακολούθησαν τις οδηγίες της υπεύθυνης του κουκλοθιάσου Φωτεινής Καλούδη και έφτιαξαν αριστουργήματα. Πάνω στους καμένους συρμάτινους σκελετούς «έχτισαν» και πάλι το όνειρο των Χριστουγέννων.

Η Φωτεινή Καλούδη μιλά για μια εμπειρία που θα της μείνει αξέχαστη: «Ήταν πράγματι συγκινητικό να βλέπεις ανθρώπους κάθε ηλικίας να έρχονται για να βοηθήσουν. Υπήρχε κόσμος που ακόμη και λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι κούκλες το ταξίδι τους για την κεντρική πλατεία, περνούσε από το κουκλοθέατρο για να τις δει. Όμως και οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν εκείνη την Κυριακή θα μου μείνουν αξέχαστες. Τα παιδάκια που έφτιαξαν την κούνια του Θείου Βρέφους, έβαλαν μέσα μια τρίχα από τα μαλλάκια τους ως ενθύμιο. Έτσι το σκέφτηκαν, έτσι το έκαναν. Ένα ερωτευμένο ζευγάρι που έχει τη συνήθεια να κρατιέται πάντα χέρι-χέρι, ζήτησε να κατασκευάσει τα χέρια από τις κούκλες. Άλλος εθελοντής που ασχολείται με τα εικαστικά προσφέρθηκε να ζωγραφίσει τα πρόσωπα και η δουλειά του είναι πράγματι εξαιρετική. Τα κορίτσια από το ατελιέ Vatrima βοήθησαν να ντύσουμε τις κούκλες. Η εφημερίδα μάς έδωσε τη βασική μας ύλη, το χαρτί. Όλες οι δυνάμεις μαζί έφεραν το αποτέλεσμα» αναφέρει.

Χθες το πρωί οι εργάτες του Δήμου Λαρισαίων, αφού φωτογραφήθηκαν με τους νέους πρωταγωνιστές της Κεντρικής πλατείας, με προσοχή τις κουβάλησαν και τις μετέφεραν στο σπίτι τους. Εκεί τις περίμεναν ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας που από την πρώτη στιγμή στήριξαν την προσπάθεια και με μεγάλη χαρά χτες συμμετείχαν στην τοποθέτησή τους. Μάλιστα γύρω από τη Φάτνη μπήκε μια προστατευτική περίφραξη. Ευχή όλων η δυσάρεστη αυτή περιπέτεια της Φάτνης να ήταν και η τελευταία.

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass