Το γιορτινό τρίποντο της ‘’Ε’’

Δημοσίευση: 16 Δεκ 2017 22:46

*ΗΤΑΝ το πρώτο ματς μπάσκετ παγκοσμίως που έληξε ισόπαλο. Όλοι ήταν ευχαριστημένοι με το 65-65, οι της Βουλής που έπαιζαν εκτός έδρας, οι της ‘’Ε’’ που κατάφεραν να μη χάσουν από μια ομάδα καλύτερα οργανωμένη, οι διαιτητές που το έληξαν χωρίς παρατράγουδα και με όλους τους παίκτες να φεύγουν όρθιοι.

***

*ΙΔΙΩΣ οι Λαρισαίοι, απροπόνητοι και χωρίς καμία ομοιογένεια ως ομάδα, απλώς δεν χρειάστηκε να συστηθούν στην έναρξη, μιας κάποιας ηλικίας ορισμένοι κι ας επιμένουν να κάνουν τα τζόβενα, αθλητικοί τύποι γενικώς αλλά τα χρόνια περνούν. Η ομάδα έδειξε πρόβλημα στο α΄ ημίχρονο, ίσως έφταιξε που διήρκεσε αρκετά το ζέσταμα, κάποιοι κόντεψαν να καούν. Στο β΄ συνήλθε, είχε μεσολαβήσει η ξεκούραση της ανάπαυλας.

***

*ΚΙ ΗΡΘΕ η ισοπαλία. Σχετικά υψηλό σκορ για αγώνα διάρκειας τεσσάρων 8λέπτων. Οι Ευρωπαίοι παίζουν 10λεπτα, οι Αμερικανοί 12λεπτα, οι βετεράνοι στη Λάρισα δικό τους ρυθμό. Ήταν κι οι άμυνες σφιχτές.

***

*ΙΣΟΠΑΛΙΑ. Και δεν είχε κανονιστεί. Όμως λίγο η κερκίδα, λίγο οι διαιτητές, λίγο το χέρι του παπά. Παπάδες έκανε στο παρκέ ο π. Ιγνάτιος Μουρτζανός. Ο νεαρός εφημέριος του Αγίου Νικολάου, αφού έφερε μια στροφή το ράσο, το έδεσε στη μέση, φόρεσε από πάνω τη φανέλα της ‘’Ε’’ κι έδωσε ρεσιτάλ. Για ιερό σκοπό και με την άδεια του μητροπολίτη. Έκλεψε την παράσταση, όχι μόνο λόγω της ιδιότητάς του, ποιος είδε παπά να παίζει μπάσκετ σε ματς με όλους τους κανόνες. Έκανε τα πάντα στο γήπεδο, ‘’βάζει κι ο Θεός το χέρι του’’ σχολίασαν στην κερκίδα, ‘’άμα χρειαστεί θα εξομολογήσει και τον διαιτητή’’, είπε άλλος που είδε κάποιο σφύριγμα υπέρ. Σε μια στιγμή φάνηκε να υπερίπταται του παρκέ για κάποια βήματα, ‘’θαύμα, θαύμα’’ ανέκραξαν οι πιστοί, ‘’πολύ αθλητικός τύπος’’ αναγνώρισαν οι λοιποί.

***

*ΣΟΥΠΕΡ αθλητικός τύπος ο Κώστας Μαλίζος, ο πρεσβύτερος όλων στο παρκέ. Μια δεκαετία μικρότερός του ο επόμενος πιο μεγάλος σε ηλικία. Ωστόσο ο καθηγητής Ορθοπαιδικής έδειξε να ξέρει πώς να κινηθεί, με άνεση σε κάτω και άνω άκρα, ευλυγισία στη μέση, τα έχει μελετήσει καλά όλα αυτά άλλωστε. Παθιασμένος, περίμενε πώς και πώς είπε ως αντίπαλο τον Α. Λοβέρδο. Ο πρώην υπουργός Υγείας όμως είχε υποχρεώσεις στην Αθήνα, δεν εμφανίστηκε στον αγώνα, ήρθε όμως αργότερα το βράδυ.

***

*ΚΙ έτσι ο καθηγητής Μαλίζος μάρκαρε τελικά τον γιατρό της κλινικής του παλιά, τον βουλευτή της ΔΗ. ΣΥ. πλέον Κώστα Μπαργιώτα. Βέβαια, έχοντας βγάλει κι οι δύο τα γυαλιά τους για να παίξουν, δεν είναι σίγουρο ότι έβλεπαν και πάρα πολλά πράγματα στο γήπεδο. (Το έπαθαν κι άλλοι θαρραλέοι διοπτροφόροι αυτό.)

***

*ΓΙΑΤΡΟΣ του αγώνα; Οι δύο προαναφερθέντες ορθοπαιδικοί, δεν χρειάστηκαν, παρότι υπήρξαν καναδυό δραματικές πτώσεις. Οι μπασκετμπολίστες αποδείχθηκαν γερά κόκαλα. Κι αν τυχόν σοβάρευαν πολύ τα πράγματα υπήρχε κι ο Απ. Κομνός στην κερκίδα, ο διευθυντής της Εντατικής. Ενδιάμεση ειδικότητα όχι.

Στην κερκίδα επίσης και οι αδελφοί Αχιλλέας και Γιάννης Νταβέλης. Προσφορά η αποκατάσταση στο ‘’Animus’’ για όποιον αποκτούσε θέμα. Τα πιασίματα κι οι θλάσεις βέβαια θα εμφανίζονταν για κάποιους την επομένη. Και φυσικά κανένας δεν θα το μαρτυρούσε, το πολύ να αργούσε στη δουλειά επειδή ‘’προέκυψε μια δουλειά’’.

***

*ΟΙ αδελφοί Γεωργιάδη δεν έκαναν ντουέτο στο παρκέ του Κλειστού Αγίου Θωμά. Ο Άδωνις είχε δουλειά στην Αθήνα, οπότε έπαιξε μονάχα ο Λεωνίδας. Ο οποίος πρόσφερε στην αρχή και δώρο στους διοργανωτές του αγώνα. Βιβλίο, τι άλλο.

***

*Ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗ.ΣΥ. και καλός καλαθοσφαιριστής, προσέγγιζε διαρκώς την κερκίδα ανταλλάσσοντας πειράγματα και χαιρετισμούς. Εκεί κάθονταν οι Λαρισαίοι σύντροφοί του, ο Βασ. Έξαρχος, ο Βαγγ. Γιαννούλας, ο Στ. Τσιάκαλος, η Φράντζι Σαμαρίνα κ. α.

***

*ΠΟΛΛΗ όρεξη για μπάσκετ έδειξε να έχει ο Γιάννης Τζήμας. Κοουτσάρισε σφιχτά την ομάδα των Λαρισαίων, πολλές φωνές, πίεση στους παίχτες αλλά και οδηγίες και αλλαγές διαρκώς. Σχεδίασε στην εντέλεια και την τελευταία επίθεση. Ήτοι, δίνετε την μπάλα στον Ρεντζιά, εκείνος σουτάρει για τρίποντο και το βάζει. Απλό;

***

*ΚΙ έτσι ακριβώς συνέβη. Κάποιοι από τους αντιπάλους είχαν φροντίσει να ενοχλήσουν τον Τρικαλινό θρύλο του μπάσκετ. ‘’Ρε σεις, αυτοί βαράνε’’, ακούστηκε να λέει. Μέγα λάθος. Έπαιζε χαλαρά ο Ευθύμης στην αρχή, φιλικό ήταν, γελώντας, πειράζοντας όταν όμως αποφάσισε να τα βάλει, η ομάδα ανέκαμψε κι όταν χρειάστηκε τα τρίποντο στο τελευταίο δευτερόλεπτο, το είχε κι αυτό. Παίκτης παγκόσμιας κλάσης πριν λίγα χρόνια.

***

*ΣΤΗΝ εφημερίδα το ξέρουν ότι ο Γιώργος Μιχαλόπουλος είναι αθλητικός τύπος. Και πεισματάρης, θέλει να κερδίζει. Χθες το είδαν κι άλλοι στο γήπεδο. Ήταν και αποτελεσματικός.

Ο ‘’μάτζικ’’ Σωτήρης Κέλλας με κόλπα φερμένα από μακριά, από τη δεκαετία του ΄80 και Πάτρα μεριά. Ο Γιώργος Ρούστας με ένα ανάποδο καλάθι, από εκείνα που μπαίνουν μία στις εκατό, κρίμα που δεν μπόρεσε να το δει ο ίδιος αφού είχε πλάτη στο ταμπλό. Ο Δημήτρης Αρχοντούλης έπαιξε αξιοποιώντας το τεράστιο σώμα του ενώ ο Βασίλης Αγοραστός προσπαθούσε όπως πάντα να διορθώσει τα λάθη των άλλων.

***

*Ο Γιάννης Καντώνιας δεν έβαλε μόνο τη χορηγία της ‘’Exalco’’ αλλά κι ένα καθοριστικό για την ψυχολογία της ομάδας τρίποντο. Ο Α. Γιουρμετάκης με το κεφάλι χαμηλά, σπάνιο αυτό, το νου του στην μπάλα διαρκώς, βοήθησε κι αυτός.

Αεικίνητος ο Κώστας Αγοραστός, με πολύτιμη συνεισφορά, εκτός που πήρε το τζάμπολ στην αρχή, αλήθεια το πήρε, τον υποτίμησε ο αντίπαλος ψηλός, ξέχασε το ‘’μη δεις κοντό και ξεθαρρέψεις’’. Είχε και να βοηθάει και τους ψηλούς του ο περιφερειάρχης, τον Ευθύμη και τον Νίκο Λιούπα. Και φυσικά δέχτηκε σημαντική βοήθεια από την εξέδρα όπου κυριαρχούσε με τη βραχνάδα του ο Γ. Λαδόπουλος, «ο καλύτερος αντιπεριφερειάρχης της Ευρώπης». (Και την έχει γυρίσει όλη ο Αγοραστός, ξέρει.)

***

 *ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ στην εξέδρα, εξίσου αισθητή παρουσία, ο Χρήστος Μπουκώρος. Ο Βολιώτης βουλευτής παίνευε συνεχώς τη συμπατριώτισσά του Ασημίνα Κουτσουνούρη. Όχι πως το χρειαζόταν αυτή. Κι οι τυφλοί ανέβλεψαν και είδαν. Χόρευε ή πετούσε στο παρκέ αναλόγως, σπανίως εφαπτόταν σ΄ αυτό. Μοναδική γυναίκα στο ματς, αλλά δεν υπήρχε στο γήπεδο κι άλλος εν ενεργεία αθλητής. Καταλυτική η σύγκριση. Ξεχώριζε υπερτερώντας μακράν στα τρεξίματα, στα σουτ, τις πάσες, την αλτικότητα. Πάντοτε ασυναγώνιστα τα νιάτα. Με αναλογίες και στυλ μοντέλου, η αρχηγός της ‘’Ολύμπια’’ μαγνήτισε τα βλέμματα, όπως άλλωστε αναμενόταν. Κι όχι μονάχα τα αντρικά.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass