ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΝ. ΣΑΡΧΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝ. ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ι. ΤΣΙΡΩΝΗ

Ζητείται λύση για «αδέσποτα» άλογα

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2018 22:21
Η περιοχή «Τσακίρι» «Γκουνταμάνι» του Κάτω Ολύμπου όπου ζουν τα άλογα Η περιοχή «Τσακίρι» «Γκουνταμάνι» του Κάτω Ολύμπου όπου ζουν τα άλογα

Ένα πολύχρονο πρόβλημα που βλέπει και πάλι το φως της δημοσιότητας μετά από καταγγελίες αγροτών – κτηνοτρόφων, αλλά και γενικότερα κατοίκων των περιοχών Δελερίων και Ροδιάς, του Δήμου Τυρνάβου, αλλά και της περιοχής Γόννων του Δήμου Τεμπών είναι οι αγέλες αλόγων που ζουν ελεύθερα στην περιοχή του Κάτω Ολύμπου.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής τα άλογα αυτά κατεβαίνουν στον κάμπο και καταστρέφουν καλλιέργειες, ενώ επίσης μπαίνουν σε σταυλικές εγκαταστάσεις προκειμένου να βρουν τροφή και τρώνε και φυλαγμένες ζωοτροφές.

Τη σοβαρότητα του προβλήματος έθεσε με κατεπείγουσα επιστολή του ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννη Τσιρώνη θέτοντας παράλληλα ένα ζήτημα που αφορά και άλλες περιοχές της χώρας. Ζήτημα που πρέπει το αρμόδιο υπουργείο να δει συνολικά και να δώσει οριστική λύση.

Ο δήμαρχος Τυρνάβου συνοδευμένος από τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Ροδιάς και Δελερίων κ. Κώστα Κουτσονάκο και Μάκη Γκώτση αλλά και από κατοίκους της περιοχής επισκέφθηκαν επίσης την Εισαγγελία Πρωτοδικών όπου έθεσαν το πρόβλημα και ζήτησαν την παρέμβασή της. Ανάλογου περιεχομένου είναι η επιστολή που παρέδωσε ο κ. Σαρχώσης στην Εισαγγελία.

Προ καιρού η «Ε» έγραψε για παρόμοιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Αμπελακίων στην περιοχή του Κισσάβου με αδέσποτα άλογα.

Αναλυτικά στην επιστολή του στον υπουργό κ. Τσιρώνη ο κ. Σαρχώσης θέτει επίσης και θέματα νομοθεσίας και σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Επανειλημμένες καταγγελίες δέχεται ο Δήμος από πολίτες, διότι «αδέσποτα» άλογα προκαλούν ζημιές σε καλλιέργειες, σε αποθηκευμένες ζωοτροφές και βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή διερχόμενων οδηγών.

Τα συγκεκριμένα ζώα δεν είναι αδέσποτα, απλά από την κείμενη νομοθεσία δεν προβλέπεται για τους ίππους οποιαδήποτε σήμανση, δεν φέρουν ενώτια ή άλλα σημεία ιδιοκτησίας, όπως τα παραγωγικά ζώα και δεν είναι καταχωρημένα στην εφαρμογή του ΥΠ.Α.Α.Τ. Ως εκ τούτου παρόλο που γίνονται προσφυγές πολιτών στη Δικαιοσύνη, οι ιδιοκτήτες αρνούνται ότι τα ζώα είναι δικά τους.

Τα ζώα αυτά είναι ή ήταν ενταγμένα στο πρόγραμμα «Διατήρησης Απειλούμενων Αυτοχθόνων Φυλών Αγροτικών Ζώων (βοοειδή, πρόβατα, αίγες, ιπποειδή)». Εσφαλμένα έχει δοθεί η εντύπωση κυρίως από το Δασαρχείο ότι οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι να συγκεντρώνουν τα ανεπιτήρητα ζώα επικαλούμενοι το άρθρο 17 του Ν. 4056/12 «περί διαχείρισης ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων» και το άρθρο 9 του Ν. 4039/2012 «περί περισυλλογής και διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς», όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 46 του 4235/2014. Είναι προφανές ότι οι ίπποι δεν ανήκουν στα παραγωγικά ζώα, αλλά ούτε και στα ζώα συντροφιάς.

Παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες αλόγων να σημάνουν τα ζώα τους και να καταχωρούν αυτά στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων του υπουργείου, ώστε να ελέγχονται οι γεννήσεις και οι θάνατοι αυτών από την Κτηνιατρική Υπηρεσία και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως ισχύει και στα παραγωγικά ζώα. Έτσι δεν θα μπορούν οι ιδιοκτήτες τους να τα εγκαταλείπουν όταν βγαίνουν από τα επιδοτούμενα προγράμματα ή να τα αφήνουν ανεπιτήρητα, προκειμένου να εξοικονομήσουν δαπάνες διατροφής αυτών καταστρέφοντας περιουσίες άλλων πολιτών.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass