Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΔΗΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Η Λάρισα στο Δίκτυο Ελληνικών Γεύσεων

* Πρόταση του αντιδημάρχου κ. Σούλτη να γίνει στη Λάρισα η πανελλήνια γενική συνέλευση των μελών του

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2018 22:26

Είναι ο τρίτος χρόνος φέτος, που η Λάρισα συμμετέχει ενεργά σε ένα εθνικό φιλόδοξο σχέδιο, με σκοπό την προβολή της ελληνικής κουζίνας και την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Λαρισαίων, από το 2015, αποτελεί βασικό και ιδρυτικό μέλος του πανελλήνιου Δικτύου Ελληνικών Γεύσεων, με το όνομα «Εκλεκτή Ελληνική Γεύση», με εκπρόσωπό του τον αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Σούλτη, σύμφωνα με τον οποίο, μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις εκπροσώπων των δήμων που συμμετέχουν στο Δίκτυο, σχεδιάζοντας δράσεις για την υλοποίηση των στόχων του.

Μάλιστα, όπως δήλωσε στην «Ε» ο κ. Σούλτης, θα προτείνει φέτος η πανελλήνια συνέλευση των μελών του Δικτύου να πραγματοποιηθεί στη Λάρισα, την ερχόμενη άνοιξη, ώστε η πόλη να βρεθεί στο επίκεντρο της προβολής ελληνικών προϊόντων, στη χώρα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό τόσο στην ανάδειξη των ντόπιων προϊόντων, όσο και της πόλης.

Αναλυτικότερα το δίκτυο έχει απώτερο στόχο την ανάδειξη των πιο εκλεκτών γεύσεων με τα πιο εκλεκτά ελληνικά προϊόντα, ΠΟΠ, ΠΓΕ και επιλεγμένα.

Ξεκίνησε το 2015, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορά στην ανάδειξη της γαστρονομικής μας παράδοσης και των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων, που δημιουργούνται με αναγνωρισμένα, πιστοποιημένα και εκλεκτά προϊόντα από την κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Βασικό εργαλείο υλοποίησης του σχεδίου αποτελεί η σύσταση του Δικτύου των Ελληνικών Εκλεκτών Γεύσεων.

Στόχος του είναι η υλοποίηση δράσεων για την ανάδειξη και προβολή της γαστρονομικής μας παράδοσης, με προϊόντα που διαθέτουν ποιότητα, φήμη και άμεση σύνδεση με την περιοχή παραγωγής, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού.

Το Δίκτυο θα αξιοποιήσει το υλικό και τα εργαλεία που θα δημιουργηθούν μέσω του σχεδίου συνεργασίας και θα έχει βιώσιμη προοπτική, ευρεία απήχηση και εθνικό χαρακτήρα με απώτερο στόχο τη συνέχιση της λειτουργίας του μετά την ολοκλήρωσή του.

Οι βασικοί στόχοι του Δικτύου είναι:

-Η ανάδειξη και προβολή της γαστρονομικής παράδοσης της Ελλάδος, με γεύσεις, εδέσματα και προϊόντα που διαθέτουν ποιότητα, φήμη και άμεση σύνδεση με την περιοχή παραγωγής, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού.

-Η διασύνδεση της τουριστικής ταυτότητας των περιοχών με τα χαρακτηριστικά προϊόντα τους και η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού.

-Η ενσωμάτωση στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα των πιο εκλεκτών ελληνικών προϊόντων, ΠΟΠ, ΠΓΕ και επιλεγμένα, με τη δημιουργία των πιο εκλεκτών και χαρακτηριστικών γεύσεων.

-Η δικτύωση φορέων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με την παραγωγή εκλεκτών προϊόντων, τη γαστρονομία και τον τουρισμό ως συνεργαζόμενων φορέων του Δικτύου, για τη συλλογική υλοποίηση δράσεων.

-Η διερεύνηση της πιθανότητας λειτουργίας του Δικτύου ως Εθνικού Συμφώνου Ποιότητας με δράσεις δημιουργίας brand name «Εκλεκτή Ελληνική Γεύση», δημιουργίας προδιαγραφών, απόδοσης Σήματος Εκλεκτής Ελληνικής Γεύσης (ή προϊόντος), μέσα από διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων.

-Η γνωριμία με τον πλούτο και την ποικιλία των προϊόντων της ελληνικής γης. Η αξιολόγηση του ρόλου τους στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών ενός τοπικού παραγωγικού συστήματος και στην άμβλυνση του οικολογικού αποτυπώματος. Η αναγνώριση της συμβολής της βιοποικιλότητας στην ισορροπία του τοπικού περιβάλλοντος αλλά και στη διατήρηση του γενετικού κεφαλαίου της χώρας. Η διάκριση των τοπικών ποικιλιών από τα προϊόντα μαζικής παραγωγής ή τα γενετικά τροποποιημένα.

-Η υιοθέτηση της παραγωγής και κατανάλωσης τοπικών προϊόντων ως μέσο κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας στο πλαίσιο της αειφορίας. Η καλλιέργεια αειφορικών πρακτικών και ανθρωπιστικών αξιών στην παραγωγή, διακίνηση και κατανάλωση των τοπικών προϊόντων (από τη βιολογική γεωργία έως το δίκαιο εμπόριο). Η αμεσότερη προσέγγιση παραγωγών και καταναλωτών ως αειφορική αξία για τη μείωση του

ενεργειακού αποτυπώματος, του οικονομικού κόστους.

Ο επαναπροσδιορισμός της παραγωγής με βάση τις πραγματικές καταναλωτικές ανάγκες. Η διασύνδεση των διατροφικών συνηθειών και αξιών μιας περιοχής, με τις ανάγκες που δημιουργεί το κλίμα και η ανθρωπογεωγραφία ενός τόπου και η συμβολή της στον υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής (π.χ. μεσογειακή διατροφή/δίαιτα).

Η άμβλυνση της απόστασης παραγωγού - καταναλωτή μέσω της στήριξης της επισιτιστικής αυτάρκειας και ανεξαρτησίας των τοπικών κοινωνιών προς αποφυγή ή αντιμετώπιση οικονομικών, κοινωνικών ή και ανθρωπιστικών κρίσεων.

Της Λένας Κισσάβου

Gallery άρθρου