ΞΕΡΙΖΩΘΗΚΑΝ ΔΕΝΤΡΑ, ΚΑΤΑΠΛΑΚΩΘΗΚΑΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΖΑΜΑΡΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Ριπές 9 μποφόρ σάρωσαν τη Λάρισα!

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2018 22:28

Ριπές ανέμου, που άγγιξαν τα εννιά μποφόρ σάρωσαν χθες τη Λάρισα προκαλώντας καταστροφές και ζημιές σε καταστήματα, προκάλεσαν την πτώση τουλάχιστον τριάντα δέντρων -κυρίως κωνοφόρων- σε διάφορα σημεία της πόλης και κοινόχρηστους χώρους, όπως αυλές παιδικού σταθμού και σπιτιών, του Γενικού Νοσοκομείου και του ΤΕΙ, καταπλακώνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις οχήματα.

Το πρωτόγνωρο για την πόλη καιρικό φαινόμενο, η σπανιότητα του οποίου έγκειται στη μεγάλη ένταση των ριπών που έφτασαν τα εννιά μποφόρ, αναστάτωσε τους κατοίκους και τάραξε τους ομαλούς ρυθμούς της καθημερινότητας, προκαλώντας ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές.

Επί ποδός, ήταν από νωρίς χθες το πρωί, το σύνολο του δυναμικού της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων, με επικεφαλής τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Ζαούτσο, καθώς και η Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας, ανταποκρινόμενοι στις επείγουσες κλήσεις κατοίκων, να αντιμετωπίσουν τα συνεχή περιστατικά πτώσεων δέντρων, που παρατηρήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες στον αστικό ιστό.

Από τους ισχυρούς ανέμους «χτυπήθηκε» και το δίκτυο της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να σημειωθούν διακοπές ρεύματος μέσα στη Λάρισα αλλά και σε γειτονικές πόλεις, με τα συνεργεία της ΔΕΗ, να εργάζονται πυρετωδώς υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες, προκειμένου να αποκαταστήσουν τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος ή να τη διακόψουν, σε περιπτώσεις που κρίθηκε επιβεβλημένη, μετά από πτώση δέντρου πάνω σε καλώδια.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Ζαούτσο, μέχρι αργά χθες το απόγευμα, συνεργεία του Δήμου, προσπαθούσαν να κόψουν και να απομακρύνουν δέντρα που ξερίζωσε ο ισχυρός άνεμος, σε διάφορα σημεία της Λάρισας.

Ο κ. Ζαούτσος υποστήριξε ότι ο αριθμός τους ξεπερνά τα τριάντα, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να είναι κωνοφόρα μεγάλα δέντρα, με ύψος ακόμη και άνω των 25 μέτρων!

Ο ίδιος ανάφερε, ότι πτώσεις δέντρων σημειώθηκαν, μεταξύ άλλων στα εξής σημεία: στην πλατεία Ζιαζιά στη συνοικία Χαραυγή, στο πάρκο του Αλκαζάρ, στην πλατεία Νεάπολης, στον αύλειο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας όπου καταπλάκωσε τρία αυτοκίνητα, στην αυλή του 11ου Παιδικού Σταθμού στην οδό Λαγού, όπου το δέντρο έπεσε προς την πλευρά του δρόμου πάνω σε αυτοκίνητο καταστρέφοντας την περίφραξη του παιδικού σταθμού, στον αύλειο χώρο του παρεκκλησίου του Αγίου Αθανασίου στον οδό Ροΐδου όπου πεύκο τουλάχιστον 25 μέτρων έπεσε σε κάγκελα διπλανής πολυκατοικίας (χρειάστηκε γερανός για την απομάκρυνσή του), σε αυλή κατοικίας δίπλα στο 10ο Γυμνάσιο και Λύκειο στη συνοικία Ιπποκράτη, όπου το δέντρο έκλεισε τον οδό Λεκατσά, σε πεζοδρόμιο στην οδό Γαβριηλίδου στη συνοικία Αγίου Γεωργίου κ.α.

Να σημειωθεί ότι δέντρο έπεσε και στον αύλειο χώρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στη Λάρισα, και καταπλάκωσε αυτοκίνητο.

 «Λόγω της επείγουσας κατάστασης, να ανταποκριθούμε άμεσα στον μεγάλο αριθμό περιστατικών, ώστε να εξομαλυνθεί η κίνηση οχημάτων και πεζών στα σημεία που έπεσαν δέντρα, προχωρήσαμε πρώτα στην κοπή τους και στην απομάκρυνση κορμών και κλαδιών από δρόμους και σημεία που εμπόδιζαν την κυκλοφορία. Η περισυλλογή τους θα ολοκληρωθεί σήμερα (Πέμπτη)», τόνισε ο κ. Ζαούτσος.

ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΖΑΜΑΡΙΕΣ, ΕΠΕΣΑΝ ΣΟΒΑΔΕΣ

Το άνοιγμα των γυάλινων εισόδων, δύο καταστημάτων στην αγορά της Λάρισας, την ώρα της ριπής των 9 μποφόρ, απέβη καταστροφικό.

Ο άνεμος παρέσυρε τις γυάλινες πόρτες, οι οποίες έπεσαν με ορμή στο έδαφος και έγιναν χίλια κομμάτια!

Επίσης παρατηρήθηκαν πτώσεις μεγάλων αντικειμένων, που βρίσκονταν σε πεζόδρομους και πεζοδρόμια, χωρίς να προκληθούν ζημιές και πτώσεις σοβάδων από πολυκατοικία πάνω σε οχήματα, στην οδό Μανδηλαρά, καθώς και τέντες που σκίστηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους.

ΣΠΑΝΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), κ. Παναγιώτη Σκριμιζέα «ήταν ένα σπάνιο για τη Λάρισα φαινόμενο ο χθεσινός βορειοδυτικός ριπαίος άνεμος, που άγγιξε ακόμη και τα εννιά μποφόρ.

Στατιστικά, στην πόλη τουλάχιστον μία μέρα του Ιανουαρίου, κάθε χρόνο, εκδηλώνεται άνεμος μεγάλης έντασης, αλλά οι ριπές του, κατά μέσο όρο, δεν ξεπερνούν τα επτά μποφόρ.

Ο άνεμος, ξεκίνησε από νωρίς το πρωί (5-6 π.μ.), με 15 κόμβους, δηλαδή με δύο -τρία μποφόρ και δυνάμωνε σταδιακά. Από τις 11 π.μ. και μετά η έντασή του αυξήθηκε στα 6 με 7 μποφόρ και με ριπές που έφτασαν τα 9 μποφόρ. Η πτώση των δέντρων στη Λάρισα, έγινε από τις ριπές, δηλαδή από τα απότομα χτυπήματά του.

Η μέγιστη θερμοκρασία, κυμαινόταν μεταξύ 10 και 11 βαθμών Κελσίου, αλλά λόγω του ισχυρού ανέμου, υπήρξε η αίσθηση ότι κατέβαινε σε αρνητικό πρόσημο.

Για παράδειγμα στις 6 το πρωί, η αισθητή θερμοκρασία κατά τις ριπές, ήταν -1 βαθμός Κελσίου, χωρίς όμως να είναι η πραγματική».

Οι άνεμοι θα εξασθενίσουν, όπως προβλέπει ο κ. Σκριμιζέας και σήμερα Παρασκευή, θα παρατηρηθεί άνοδος της θερμοκρασίας,

ηλιοφάνεια και μέτριοι άνεμοι μέχρι και 4 μποφόρ.

«ΠΑΓΩΣΑΝ» ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ

Εκχιονιστικά μηχανήματα με αλατιέρες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, «όργωναν» χθες τα οδικά δίκτυα των ορεινών όγκων του νομού Λάρισας, όπου εκδηλώθηκαν χιονοπτώσεις.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, κ. Χρήστο Καραμπούζη, λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού, η επικινδυνότητα στην κίνηση οχημάτων, σε πολλά ορεινά δίκτυα ήταν μεγάλη. Απαιτούνταν άμεση επέμβαση με εκχιονιστικά μηχανήματα, και ρίψη αλατιού, προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι, ενώ η κίνηση οχημάτων γίνεται με αλυσίδες σε υψόμετρο από 1000 μέτρα και άνω.

Συγκεκριμένα ρίψη αλατιού έγινε χθες και θα συνεχιστεί και σήμερα, από νωρίς το πρωί, στους εξής δρόμους:

-Από το Σαραντάπορο μέχρι τα όρια του νομού Κοζάνης

-Από Καλλιθέα μέχρι τα όρια του νομού Πιερίας

-Στη Δεσκάτη

-Από Καρυά μέχρι Καλλιπεύκη

-Από Καρυά μέχρι Ροδιά.

                                                                                      Λένα Κισσάβου

 

Στο Λασίθι ο άνεμος «έτρεχε» με 132 χλμ.

Πολύ θυελλώδεις άνεμοι σημειώθηκαν χθες σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με την υπηρεσία meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), από το πρωί έως τις 5 το απόγευμα οι ισχυρότεροι άνεμοι είχαν καταγραφεί από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του ΕΑΑ στη Φινοκαλιά Λασιθίου Κρήτης (μέγιστη ριπή ανέμου 132 χιλιόμετρα την ώρα), στη Μικρή Βίγλα Νάξου (124 χιλιόμετρα την ώρα) και στο ακρωτήρι Παξιμάδα στην Κάρυστο Ευβοίας (121 χιλιόμετρα την ώρα).

Είναι αξιοσημείωτο, σύμφωνα με το meteo.gr, ότι σε περίπου 20 σταθμούς του δικτύου του, οι μέγιστες ριπές του ανέμου ξεπέρασαν την Πέμπτη τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα. Στην Αθήνα, η μέγιστη ριπή του ανέμου έφθασε τα 101 χιλιόμετρα/ώρα και στη Θεσσαλονίκη τα 87 χιλιόμετρα/ώρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass