ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΛΟ

Καταδικάστηκε πέρυσι, αθωώθηκε φέτος

*Κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε γέννα

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2018 22:45
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ολοκληρωτική ανατροπή σημειώθηκε χθες στη Λάρισα σε μια δικαστική υπόθεση που αφορούσε σε γυναικολόγο που κατηγορούνταν για τον θάνατο ενός μωρού λίγες ώρες μετά τη γέννησή του.

Ο γυναικολόγος από τον Βόλο αν και στο πρώτο δικαστήριο είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, χθες αθωώθηκε ομόφωνα από το Τριμελές Εφετείο Λάρισας που έκανε δεκτή και την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας.

Το περιστατικό συνέβη το καλοκαίρι του 2013 στον Βόλο. Η γυναίκα ξεκίνησε από νησί των Σποράδων για να γεννήσει στον Βόλο. Ο γιατρός επέλεξε τον φυσιολογικό τοκετό και χρησιμοποίησε βεντούζα σιλικόνης. Το παιδί γεννήθηκε στις 19.25 το απόγευμα όμως παρουσίασε προβλήματα και μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας στις 00.30. Τρεις ώρες μετά όμως δεν άντεξε και κατέληξε.

Στο πρώτο δικαστήριο και συγκεκριμένα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου κηρύχτηκε ένοχος γιατί δεν χειρίστηκε σωστά τον τοκετό που τον χαρακτήριζε εργώδη (δηλαδή μεγάλης αντικειμενικής δυσκολίας τοκετός που ταλαιπωρεί το έμβρυο).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με το πρώτο δικαστήριο που έγινε το περασμένο καλοκαίρι «απέφυγε να πραγματοποιήσει καισαρική τομή και δεν χειρίστηκε σωστά τη βεντούζα σιλικόνης-συκία (μέθοδος σικυουλκίας), με την οποία ολοκλήρωσε τον τοκετό».

Τα παραπάνω όμως δεν αποδείχθηκαν στο χθεσινό εφετείο. Ο γιατρός κατά τη διάρκεια της απολογίας του αναφέρθηκε στη μεγάλη του εμπειρία αναφέροντας πως έχει κάνει χιλιάδες γέννες. Ισχυρίστηκε πως δεν προκύπτει θάνατος από τα αιματώματα λόγω χρήσης βεντούζας. Είπε πως η γυναίκα (δεν μιλούσε καλά ελληνικά σύμφωνα με τον ίδιο) που ήρθε από το νησί των Σποράδων είχε ασθενείς ωδίνες και πως όλα εξελίχθηκαν ομαλά. Τόνισε πως την εξέτασε και ο διευθυντής της κλινικής που παρά το γεγονός πως ήταν Σάββατο βρέθηκε εκεί, τα βρήκε όλα σε ομαλά πλαίσια. Είπε πως ο τοκετός ήταν εργώδης. «Το παιδί έβγαινε, όμως η γυναίκα έκλεισε τα πόδια της και εμείς προσπαθήσαμε να την ανοίξουμε. Είχαμε 3 λεπτά γιατί το μωρό τόσο ζει χωρίς οξυγόνο. Μέσα σε αυτά έπρεπε να κάνω τα πάντα. Αυτό που έπρεπε ήταν να το πάρω με βεντούζα. Ταυτόχρονα έπρεπε να ανοίγουμε τα πόδια και να το τραβήξουμε» ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «Καταλαβαίνετε την πίεση που είχαμε εκείνη την ώρα».

Σε ερώτημα γιατί δεν έγινε καισαρική απάντησε «δεν υπάρχει περίπτωση μέσα σε αυτόν τον χρόνο να ετοιμαστεί το χειρουργείο για την καισαρική και να κάνουμε όλη τη διαδικασία που λέει το πρωτόκολλο».

Γι’ αυτό πρόσθεσε «επέλεξα αυτή τη μέθοδο που ήταν συνήθης. Όταν υπάρχει μια δυσκολία να πάρουμε το παιδί το παίρνουμε με βεντούζα. Οι πρώτες μετρήσεις ήταν καλές» για να τονίσει πως ό,τι έγινε από εκεί και πέρα είναι μια άλλη υπόθεση.

Στο περσινό δικαστήριο του Βόλου είχε τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης 20 μηνών.

Κ. ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass