Κρυπτοχριστιανοί υπάρχουν και σήμερα στην Τουρκία

* Υποστήριξε ο αρχιμανδρίτης π. Χρίστος Κυριαζόπουλος σε διάλεξή του χθες στον ι.ν. Αγίου Αχιλλίου

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2018 22:30

Για τους Κρυπτοχριστιανούς, του χθες και του σήμερα, μίλησε ο αρχιμανδρίτης π. Χρίστος Κυριαζόπουλος, σε εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου και του Σωματείου «Ενωμένη Ρωμιοσύνη» χθες το πρωί στον ιερό ναό Αγίου Αχιλλίου, μετά τη θεία λειτουργία.

Ο πατήρ Χρίστος Κυριαζόπουλος αναφέρθηκε σε αυτό το πονεμένο συναξάρι της Ρωμιοσύνης, που αναγκάσθηκε φαινομενικά, να απαρνηθεί τον χριστιανισμό και ακόμη μέχρι σήμερα τα γεγονότα και η βιβλιογραφία μαρτυρούν ότι είναι αρκετοί και ζουν στην Τουρκία. Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων σημείωσε.

«Αιώνες και χρόνους ατέλειωτους έζησε το Έθνος κάτω από τη βαριά σκλαβιά που ακολούθησε την άλωση της Πόλης τη δύστυχη μέρα της 29ης Μαΐου του 1453. Κατά τη διάρκεια μιας μακράς πολεμικής περιόδου 400 ετών, οι Τούρκοι μουσουλμάνοι πολεμιστές κατάφεραν να αποσπάσουν από το Βυζάντιο τη Μ. Ασία και μεγάλος αριθμός Ελλήνων προσηλυτίσθηκε στο Iσλάμ και εκτουρκίσθηκε γλωσσικά. Οι εξισλαμισμοί, βίαιοι ή εθελοντικοί, αύξησαν την πολεμική δύναμη και ορμή των επιδρομέων. Ένα αδιαπέραστο σκοτάδι καλύπτει τη διαδικασία της καταστροφής του Ελληνισμού της Μ. Ασίας. Ήταν πολλοί όμως τότε εκείνοι που έγιναν μωαμεθανοί φαινομενικά, διατηρώντας στα βάθη της ψυχής τους τη χριστιανική πίστη, και, όπου οι συνθήκες το επέτρεπαν, και την ελληνική γλώσσα. Αυτοί, όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, γύρισαν επίσημα στον Χριστιανισμό, και μέσω αυτού και στον Ελληνισμό. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι «Κρυπτοχριστιανοί». Η Ανταλλαγή, όσους βρήκε, τούς απέδωσε στο ελεύθερο ελληνικό κράτος».

Αναφερόμενος στη συνθήκη της Λωζάνης, υπογράμμισε «Το 1ο άρθρο της Συνθήκης της Λωζάνης (24 Ιουλίου 1923) προέβλεπε τον υποχρεωτικό εκπατρισμό των Τούρκων υπηκόων με ελληνοχριστιανική (Ορθόδοξη) θρησκεία και αντίστροφα των Ελλήνων υπηκόων με μωαμεθανική θρησκεία. Επίσημα αγνοήθηκαν από τη συνθήκη οι Κρυπτοχριστιανοί, οι οποίοι, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης δεν μπόρεσαν μέχρι το τέλος να φανερώσουν τη θρησκεία τους. Υπάρχουν όμως πολλά περιστατικά που βεβαιώνουν πως οι Κρυπτοχριστιανοί σήμερα στην Τουρκία δεν είναι λίγοι. Αυτά προέρχονται είτε από τη βιβλιογραφία είτε από εφημερίδες και περιοδικά είτε - κι αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό - από το διαδίκτυο είτε από προφορικές μαρτυρίες, μη καταγεγραμμένες ακόμη».

Είναι βέβαιο πως το μέλλον μας επιφυλάσσει επί του θέματος αυτού πολλές εκπλήξεις και αποκαλύψεις, κατέληξε ο πατήρ Χρίστος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επίκαιρους ύμνους του Τριωδίου από τη χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή της σχολής κ. Απ. Παπαγεωργίου.

Μετά τη διάλεξη ακολούθησε και η απονομή των πτυχίων στους επιτυχόντες μαθητές της σχολής της περασμένης χρονιάς.

Ν.ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass