Η «Ιοκάστη» σάρωσε τα παράλια Αγιάς

* Χάθηκε ο δρόμος δίπλα στην τοξωτή γέφυρα Αγιοκάμπου * Πλημμύρισαν σπίτια, οικόπεδα και κτήματα * Κινδύνεψε 50χρονος Λαρισαίος να πνιγεί όταν το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε στη θάλασσα από ρέμα της Σωτηρίτσας

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2018 23:00

Σοβαρότατα προβλήματα άφησε με το πέρασμά της η «Ιοκάστη», το βαρομετρικό χαμηλό που «σκέπασε» μεγάλο τμήμα της χώρας, και που για σχεδόν 24 ώρες, από το πρωί του Σαββάτου ως χθες το πρωί της Κυριακής, έπληξε με σφοδρότητα την παραλιακή ζώνη του Δήμου Αγιάς.

Η έντονη συνεχής βροχόπτωση είχε σαν αποτέλεσμα να «φουσκώσουν» όλα τα ρέματα που κατεβαίνουν από τον Κίσσαβο και το Μαυροβούνι προς τη θάλασσα και κάποια από αυτά μάλιστα να υπερχειλίσουν προκαλώντας, από τη μια, πλημμύρες και ζημιές σε σπίτια, δρόμους, οικόπεδα και κτήματα, και απειλώντας από την άλλη, ανθρώπινες ζωές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της όλης δύσκολης κατάστασης, αυτό που συνέβη στις 9 το βράδυ του Σαββάτου όταν στη ράμπα Σωτηρίτσας – δίπλα στο κτίριο του ΟΤΕ – το νερό παρέσυρε 50χρονο οδηγό με το όχημά του, τον οποίο διέσωσαν τελευταία στιγμή, παρότι το αυτοκίνητο χάθηκε στη θάλασσα, δύο κάτοικοι της περιοχής που έτυχε να βρίσκονται στο σημείο. Οι ίδιοι τον μετέφεραν αμέσως στο Κέντρο Υγείας Αγιάς, απ’ όπου, με συμπτώματα υποθερμίας, πήρε τις πρώτες βοήθειες και διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του Κέντρου στο εφημερεύον Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Στον Αγιόκαμπο, στον κεντρικό χείμαρρο που οδηγεί στη μεγάλη τοξωτή γέφυρα, ο μεγάλος όγκος του νερού βγήκε εκατέρωθεν της κοίτης, με συνέπεια πολλά σπίτια, και από τη βόρεια και από τη νότια πλευρά, να πλημμυρίσουν και οι ιδιοκτήτες ορισμένων εξ αυτών, όσοι τέλος πάντων βρέθηκαν εκεί αφού τα περισσότερα σπίτια αποτελούν εξοχικές κατοικίες, να ζητήσουν τη βοήθεια του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αγιάς, το οποίο είχε, ως χθες το μεσημέρι, δεχθεί δέκα κλήσεις για άντληση υδάτων.

Η γέφυρα, παρόλο που το νερό τη «χτυπούσε» με μεγάλη ορμή και περνούσε για ώρα επάνω από τον δρόμο, άντεξε στην πίεση, πίεση όμως που δεν μπόρεσε να αντέξει ο δρόμος που οδηγεί σε αυτή (από Αγιόκαμπο προς Βελίκα), με αποτέλεσμα σε μήκος πλέον των είκοσι μέτρων να αποκολληθούν και το έδαφος κάτω από αυτόν και το οδόστρωμα, και να έρθει στην επιφάνεια, ευτυχώς αλώβητος, ο αγωγός ομβρίων υδάτων που συνδέει την ανάπλαση Αγιοκάμπου με τη θάλασσα.

Σε Σωτηρίτσα, Βελίκα, Παλιουριά και Κόκκινο Νερό υπήρξαν παρόμοια προβλήματα υπερχείλισης ρεμάτων. Στην Παλιουριά πλημμύρισαν κι εκεί, δυστυχώς, σπίτια και οικόπεδα, ενώ σε Σωτηρίτσα και Βελίκα κομμάτια αγωγών αποχέτευσης βγήκαν στην επιφάνεια και για άλλη μια φορά οι οικίσκοι των αντλιοστασίων του αποχετευτικού δικτύου Βελίκας κινδύνεψαν σοβαρά από την ορμή των νερών.

Ο παραλιακός δρόμος γέμισε με φερτά υλικά δυσκολεύοντας την κίνηση των οχημάτων, ενώ η περιοχή για πολλές ώρες κόπηκε στα δύο συγκοινωνιακά λόγω των υπερχειλισμένων ρεμάτων κρατώντας έτσι πολλούς κατοίκους της αποκλεισμένους στα σπίτια τους.

Εντυπωσιακή ήταν η εικόνα όλης της παραλίας του Αγιοκάμπου χθες, μετά την έντονη καταιγίδα και τα μανιασμένα κύματα, που είχε σκεπαστεί για χιλιόμετρα από μεγάλα ξύλα και κορμούς δέντρων που τα ρέματα παρέσυραν στο διάβα τους από το βουνό προς τη θάλασσα.

Τέλος, να σημειωθεί πως το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκε μικρή κατολίσθηση στον δρόμο Αγιάς – Αγιοκάμπου, στο ύψος περίπου των Αγίων Αναργύρων, με αποτέλεσμα τμήμα του οδοστρώματος να καλυφθεί από πέτρες και χώματα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των φαινομένων επί ποδός βρίσκονταν οι άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αγιάς, ενώ συνεχώς επιχειρούσαν μηχανήματα του Δήμου Αγιάς και ιδιωτικά μισθωμένα προς απομάκρυνση, κυρίως, των φερτών υλικών από το οδικό δίκτυο.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass