ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ

Εκκλησία και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

* «Ο λόγος του Θεού σε κάθε εποχή μπορεί να μπαίνει σε νέους ασκούς».

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2018 22:18
Ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων Ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων

Χρήσιμα συμπεράσματα για τη χρήση της τεχνολογίας και ιδιαίτερα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους ανθρώπους της εκκλησίας προέκυψαν κατά τη διάρκεια της 4ης ενημερωτικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νικαίας, την οποία διοργάνωσε η Συνοδική Επιτροπή επί του Τύπου, των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφωτίσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την ενημέρωση των υπευθύνων των Γραφείων Τύπου, καθώς και άλλων προσώπων, τα οποία ασχολούνται με την επικοινωνία των Ιερών Μητροπόλεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στην ημερίδα προήδρευσε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τύπου, των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφωτίσεως, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου για την ευόδωση των εργασιών της ημερίδας και την ενίσχυση του έργου που διακονούν οι εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων της Θεσσαλίας. Στο ακροατήριο βρίσκονταν κυρίως οι υπεύθυνοι των Γραφείων Τύπου και όσων ασχολούνται με την επικοινωνία των Ιερών Μητροπόλεων της Διοικητικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, τους οποίους καλωσόρισε ο οικοδεσπότης μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος. Το «παρών» στις εργασίες έδωσαν ακόμη οι μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος.

Να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο στην Επιτροπή προεδρεύει ο μητροπολίτης Ξάνθης, ενώ μέλη είναι οι μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως και Ναυπάκτου και από τους λαϊκούς οι κ. Κονιδάρης, Κατσιάρας. Η σύνθεσή της διαμορφώνεται ανά 4ετία.

Στόχος της επιμορφωτικής ημερίδας ήταν, όπως ειπώθηκε από τους ομιλητές, να ενημερωθούν όσοι εκπροσωπούν την εκκλησία στα ΜΜΕ και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για τις πρακτικές με τις οποίες η φωνή της Εκκλησίας μπορεί να γίνει πιο δυναμική και αποτελεσματική και να μιλήσει στις καρδιές των ανθρώπων που αποτελούν το ποίμνιό της και πως η διακονία όλων στην υπόθεση της εκφοράς του λόγου της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο πρέπει να διαθέτει θεολογικές βάσεις, ώστε να μην αγνοεί την πραγματικότητα του παρόντος και να έχει «προφητικό» χαρακτήρα.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «Ε» ο σεβ. μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων «σκοπός των ημερίδων είναι η επικοινωνία και η γνωριμία μας με διάφορες Μητροπολιτικές περιφέρειες και η σωστή χρήση του εκκλησιαστικού λόγου, ο οποίος πρέπει να έχει έναν χριστοκεντρικό χαρακτήρα. Είπε κάποτε ο Μακαριότατος Ιερώνυμος: «Από λόγια χορτάτοι, από λόγο έχουμε ανάγκη». Ο ίδιος ο Χριστός και ο Απόστολος Παύλος λένε ότι ο λόγος του Θεού είναι κοφτερότερος και από το ίδιο το μαχαίρι. Αυτό το χειρουργικό μέσο χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει και όχι για να πληγώσει. Ο λόγος δεν θα πρέπει να αγνοεί τη σημερινή πραγματικότητα και να χρησιμοποιεί τα σύγχρονα μέσα, αφού ο ίδιος ο Χριστός είπε ότι «το παλιό κρασί (ο λόγος του θεού) σε κάθε εποχή μπορεί να μπαίνει σε νέους ασκούς».

Ο ΧΑΡΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο κ. Χάρης Κονιδάρης, διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τύπου, που ανέπτυξε το θέμα «Μ.Μ.Ε. και Εκκλησία». Ο κ. Κονιδάρης στην εισήγησή του επισήμανε ιδιαίτερα, ότι η Εκκλησία, η οποία έχει μακρά παράδοση στην επικοινωνία, καλόν είναι να χρησιμοποιεί λειτουργικά τα Μ.Μ.Ε. ως καλούς αγωγούς μεταφοράς του μηνύματός της σε ευρύτερα ακροατήρια. Μιλώντας δε –στο περιθώριο της ημερίδας στην «Ε»- επισήμανε τα εξής: Πλέον έχουν μεγάλη σημασία τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως είναι το facebook, το twitter, το discuss, το you tube και η σημασία της ορθολογικής χρήσης από την εκκλησία προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του ποιμεντικού της έργου. Μια χρήση που πρέπει να γίνεται με σύνεση και μέτρο, διότι τα μέσα αυτά μπορούν να αποδειχτούν νέοι άμβωνες της εκκλησίας, πλην όμως υπάρχει επικινδυνότητα, αν αυτή συνοδεύεται από υπερβολή ή έλλειψη μέτρου. Το βασικό που πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι της εκκλησίας που ασχολούνται με τα ΜΜΕ είναι να ξέρουν πότε μιλούν και τι λένε και πότε σιωπούν, γιατί και η σιωπή είναι λόγος.

Ο ΑΛ. ΚΑΤΣΙΑΡΑΣ

Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Αλέξανδρου Κατσιάρα, ειδικού επιστημονικού συμβούλου Επικοινωνίας, Ενημερώσεως και Παιδείας της Ιεράς Συνόδου, διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και μέλους της Συνοδικής Επιτροπής επί του Τύπου με θέμα «Εργαστηριακό Σεμινάριο: Τα θεολογικά κριτήρια στην επικοινωνία της Εκκλησίας μέσα από τα Μ.Μ.Ε.», με ιδιαίτερες αναφορές στη μεταφυσική διάσταση της τεχνολογίας και πώς αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σωστά και όχι επιβαρυντικά για τις ανθρώπινες σχέσεις και το περιβάλλον.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass