ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ

Συγκίνηση και μνήμες στο μαρτυρικό «Καυκάκι»

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2018 22:16

Περισυλλογή, μνήμες, έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, σκυθρωπά πρόσωπα και μηνύματα στην εφετινή 75η επέτειο για τους 140 και πλέον κατοίκους του Δομενίκου, του Δαμασίου, του Μεσοχωρίου, του Αμουρίου, που εκτελέστηκαν ομαδικά από τα ιταλικά στρατεύματα Κατοχής, στις 16 Φεβρουαρίου του 1943, στη μαρτυρική τοποθεσία «Καυκάκι»!

Στην επετειακή καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης, που συνδιοργάνωσαν χθες (ανήμερα της ημερομηνίας εκτέλεσης) η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Ελασσόνας και η Κοινότητα Δομένικου, παρευρέθηκε και ο πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα κ. Efisio Luigi Marras.

Μετά τη θεία λειτουργία και το μνημόσυνο στο εκκλησάκι στην ιστορική θέση «Καυκάκι», τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των εκτελεσθέντων (…κάτω από τον επιβλητικό μεγάλο Σταυρό), όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.

Κεντρική ομιλήτρια της 75ης επετείου του Ολοκαυτώματος του Δομένικου, που στοίχισε τη ζωή σε αθώους πολίτες, ήταν η οικονομολόγος – υπάλληλος της Ε.Α.Σ. Ελασσόνας κ. Γεωργία Λιάκου, που με ζωντανό και μεστό λόγο περιέγραψε βήμα – βήμα την ανείπωτη τραγωδία και το στυγερό έγκλημα του ολοκαυτώματος του Δομένικου. Χαρακτηριστικό το απόσπασμα της ομιλήτριας:

«…Ημέρα που κρύβει μέσα της τόσους θανάτους, τόσους σπαραγμούς, ορφάνια ανείπωτη. Τι σημαίνει για ένα χωριό να χάσει τόσους άνδρες από τη μια μέρα στην άλλη, κανείς ποτέ δεν θα μπορέσει να το περιγράψει με λόγια. Σβησμένα όνειρα. Γιατί συνέβη σ΄ αυτούς αυτό το κακό; Θα μπορούσαν άραγε να γλιτώσουν; Αμείλικτα ερωτήματα, αναπάντητα, που θα μας βασανίζουν για πάντα. Ανακαλούμε στη μνήμη μας ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που συντελέστηκαν σε βάρος της ζωής και της αθωότητας. Είμαστε εδώ που γράφτηκε μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των ναζί που άφησε πίσω τραύματα, ατομικό και συλλογικό πένθος και αγωνία για ένα αβέβαιο μέλλον.

Πόσο σκληρό είναι να γκρεμίζονται τα όνειρά σου σαν χάρτινος πύργος και να είσαι ανήμπορος να αντιδράσεις; Να γίνεσαι μοιρολάτρης! Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 1943. Μοιραία μέρα. Σε αυτόν εδώ τον τόπο η μοίρα γκρέμισε τα όνειρα των αθώων Δομενικιωτών. Και εμείς εδώ σήμερα τους αποδίδουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής, ανανεώνοντας την υπόσχεσή μας ότι θα είμαστε άξιοι συνεχιστές της θυσίας τους».

Ακολούθησε ενημέρωση από τον πρόεδρο του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δομένικου – δημοτικό σύμβουλο κ. Στάθη Ψωμιάδη, που ανάμεσα στα άλλα, τόνισε:

«Μετά από πολλές και χρονοβόρες διαδικασίες και πολλές δυσκολίες, οι κάτοικοι του Δομένικου κατάφεραν να έχουν στα χέρια τους απόφαση της ιταλικής στρατιωτικής δικαιοσύνης, που αναγνωρίζει ως εγκλήματα, τα όσα διέπραξαν οι ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή. Όμως σήμερα δεν βρίσκεται εν ζωή κανένας από τους δράστες των εγκλημάτων αυτών για να τιμωρηθεί. Παράλληλα, επειδή αν και έγινε το πρώτο βήμα της αναγνώρισης του εγκλήματος, ο Σύλλογος δεν καλύπτεται από την απόφαση αυτή, ετοιμάζεται και νέα πρωτοβουλία με το αστικό μέρος της υπόθεσης αυτής. Πριν λίγες ημέρες ο Δήμος Ελασσόνας, αποφάσισε να συνδράμει οικονομικά σε έξοδα μετάφρασης, στη νέα φάση της διεκδίκησης, και τον ευχαριστούμε. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τη δικαίωσή μας, έστω και μετά από τόσα χρόνια».

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Ελασσόνας, τον Ιταλό πρέσβη στην Αθήνα, εκπροσώπους φορέων και τις σχολικές μονάδες της περιοχής, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τιμητική σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας.

Στη συνέχεια, προσκεκλημένοι και πολίτες κατευθύνθηκαν στο Δομένικο όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα Νικολάου Μπάμπαλη (μοίραρχου, διοικητή τότε της Υποδιεύθυνσης Χωροφυλακής Ελασσόνας), που είχε υψώσει τη δική του δυνατή φωνή διαμαρτυρίας για το φοβερό έγκλημα των Ιταλών.

Αμέσως μετά, στην αίθουσα του «Παναγιώτειου» Πνευματικού Κέντρου πραγματοποιήθηκαν απονομές βραβείων «Νικολάου Μπάμπαλη» για τις τρεις καλύτερες εκθέσεις των μαθητών του Γυμνασίου Δομένικου με θέμα «Το ολοκαύτωμα του Δομένικου», καθώς επίσης απονομή βραβείων σε αριστούχους μαθητές και βράβευση επίσης αριστούχων μαθητών από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στις εκδηλώσεις μνήμης στην τοποθεσία «Καυκάκι» παρευρέθηκαν:

Οι βουλευτές κ. Νικ. Παπαδόπουλος, Κων. Μπαργιώτας, Γεώργ. Κατσιαντώνης, εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθ. Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα κ. Efisio Luigi Marras, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αντ. Μπίσμπας, οι αντιδήμαρχοι κ. Αλεξ. Τσιαντέ – Κοντοχρήστου, Ι. Σαπουνάς, Νικ. Παναγιώτου, ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων ο αντισυνταγματάρχης Μηχανικού κ. Χρ. Μαδούρος, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας – υποστράτηγος κ. Ι. Τόλιας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας – πύραρχος κ. Ι. Ράπτης, αξιωματικοί της 1ης Στρατιάς, του Αρχηγείου Τ. Αεροπορίας, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ιταλικής Πρεσβείας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ελασσόνας κ. Αν. Σερετίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Γ. Παπαευθυμίου και Ν. Τσουκαρέλας, οι πρόεδροι των Τ.Σ. Ελασσόνας, Δομενίκου, Αμουρίου, Δαμασίου, Μεσοχωρίου,

ο πρόεδρος Εφέδρων Αξιωματικών ν. Λάρισας κ. Απόστ. Βερέμης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας κ. Κ. Λιούτας, αντιπροσωπείες της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας Λάρισας, της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Λάρισας, του συλλόγου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Λάρισας, εκπρόσωποι του Εθνικού Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών και του Εθνικού Δικτύου Νέων Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δομένικου – δημοτικός σύμβουλος κ. Στάθης Ψωμιάδης, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών νομού Λάρισας (ΣΟΦΛΑ) κ. Πέτρος Καφανέλης, μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της οικογένειας του αείμνηστου μοίραρχου Νικολάου Μπάμπαλη, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Απανταχού Δομενικιωτών, εκπρόσωποι συλλόγων των δημοτικών διαμερισμάτων της περιοχής, απόδημοι Δομενικιώτες, συγγενείς των εκτελεσθέντων, μαθητές και πολύς κόσμος από το Δομένικο και τα γειτονικά τοπικά διαμερίσματα.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass